ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, θα κριθεί στην πράξη

Με ευρεία συναίνεση, παρά τις επιφυλάξεις, παρατηρήσεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020 για τον δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος, κατά κοινή παραδοχή, θα αναμορφωθεί πολλές φορές μέχρι το τέλος του έτους.

Ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, είναι τα χαρακτηριστικά που έδωσε στον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, σημειώνοντας πως αποτυπώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για έργα και παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, που προβλέπει το Παρατηρητήριο οικονομικών των ΟΤΑ.

Ο πρώτος προϋπολογισμός για την σημερινή δημοτική αρχή ανέρχεται σε 130, 944 εκ. ευρώ και επιχειρεί να ενσωματώσει κάποιες από τις προγραμματικές προγραμματικές προτάσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ενώ αναμένεται και αναμόρφωση ανάλογα με τις εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν, για παράδειγμα, τις κεντρικές αποφάσεις σχετικά με τον ΦιλόΔημο.

«Με τον προϋπολογισμό αυτό η δημοτική αρχή συνεχίζει τις προσπάθειες νοικοκυρέματος, στοχεύοντας να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Νομικών Προσώπων για να επιτελούν το έργο τους και έχει ενσωματώσει πλήρως το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς και την απόφαση για τα δημοτικά τέλη», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Βάββας, που αναφέρθηκε και στις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε, ο προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος στην πραγματικότητα και στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ στις βασικές κατευθύνσεις εντάσσονται οι υλοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού του τεχνικού προγράμματος, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και αναζήτηση πόρων ΕΤΕπ, περαιτέρω μείωση τελών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσπάθεια εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών με τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις θα αξιοποιηθούν στην διάρκεια του έτους και στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσουν.

«Οι προϋπολογισμοί γίνονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Κινούμαστε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Το όραμα για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιον προϋπολογισμό. Το όραμα αποτυπώνεται στο ύφος της εξουσίας, στην λειτουργία, στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα», τόνισε ο δήμαρχος και έκανε ειδική μνεία στην πρόβλεψη για την τουριστική προβολή της πόλης τονίζοντας ότι για την σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί αιχμή του δόρατος.

«Θα κριθούμε από την δυνατότητα να αυξήσουμε την συνεργασία και την αποτελεσματικότητα του δήμου. Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του δήμου, να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική πηγή και μέσο», τόνισε και κατέληξε σημειώνοντας ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι το βήμα για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας, όσον αφορά το τμήμα του Π/Υ εσόδων και εξόδων που σχετίζεται με τα ίδια έσοδα, τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2020 υπολογίζονται διακριτά, με βάση τα αποτελέσματα εκτέλεσης των Π/Υ των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών (2018 και 2019).Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί ίδια έσοδα ποσού 21.208.598,82 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το σύνολο των εσόδων (ύψους 2.488.949,82 ευρώ) των ιδρυμάτων χωρίς νομική προσωπικότητα. Στα εισπρακτέα υπόλοιπα παρελθόντων ετών εγγράφεται το ποσό  των 974.000 ευρω.

Η αντιπολίτευση

Για έλλειψη νέου, πρωτοπόρου και οραματικού σχεδίου έκανε λόγο ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Γιωτίτσας και έκανε ειδική αναφορά στις ευνοϊκότερες συνθήκες σύνταξης του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Επιλέξαμε να δώσουμε την πίστωση χρόνου σε μια νέα δημοτική αρχή, η οποία είχε εκ των πραγμάτων ένα μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμόσει τα σχέδια της στις υφιστάμενες συνθήκες αλλά και τους κανόνες σύνταξης ενός προϋπολογισμού. Επιλέξαμε να καταθέσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική πρόταση προς τους Γιαννιώτες και όχι να επιδοθούμε σε μια ανούσια και ζημιογόνα μάχη εντυπώσεων με αριθμητικούς υπολογισμούς, αλληλοκατηγορίες για ανίερες και ευκαιριακές συμμαχίες, ή για προσπάθεια υπονόμευσης της δημοτικής αρχής και της προσπάθειας να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε. Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 πλην ορισμένων σημείων με τα οποία διαφωνήσαμε και το τελευταίο διάστημα και με ορισμένες πολιτικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν καταγράφονται απαραίτητα σε επίπεδο κωδικών», ανέφερε. «

Στη δευτερολογία, ο επικεφαλής Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι η παράταξη θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο του «πολιτικού πολιτισμού», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις προμήθειες υλικών για το εργοτάξιο μέσω αναθέσεων. «Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί που αφορούν τις προμήθειες του εργοταξίου βρίσκονται στα όρια της ανάθεσης», σημείωσε.

Ψήφισε με επιφυλάξεις και προοιωνίζοντας ένα «νεφελώδες μέλλον» η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την επικεφαλής Τ. Καλογιάννη να δηλώνει απαισιόδοξη και να ασκεί κριτική μέσω ρητορικών ερωτήσεων στη δημοτική αρχή.

«Θα μας δηλώσετε κάποια στιγμή τον προσανατολισμό σας; Θα ορίσετε την μεθοδολογία και τους υπεύθυνους υλοποίησης του οποιουδήποτε σχεδιασμού σας; Τι λείπει και δεν λαμβάνετε πρωτοβουλίες για να οδηγήσετε εσείς τις εξελίξεις, αλλά αναμένετε διαρκώς κάποια προκήρυξη του ΕΣΠΑ ή κάποια χρηματοδότηση του εκάστοτε Υπουργού για να κινητοποιηθείτε; Κι όταν ακόμη κινητοποιηθείτε, γιατί δεν δραστηριοποιείστε μεθοδικά και οργανωμένα, αλλά σπασμωδικά και ελατηριωτά, και καταγράφονται παράξενα φαινόμενα, όπως αυτό που σχετίζεται με την αναγκαιότητα ή μη της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα στο Κάστρο;», σημείωσε και κατέληξε: «Παρότι, η μέχρι σήμερα, τακτική σας δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ελπίζουμε οι υπόλοιποι  προϋπολογισμοί που θα καταθέσετε, μέχρι τη λήξη της θητείας σας, να περιέχουν έστω και ψήγματα ενός στοιχειώδους σχεδιασμού που θα αλλάξουν κατ’ ελάχιστον την εικόνα και τη λειτουργία του δήμου, προς το συμφέρον των συνδημοτών μας».

Ο Λάζαρος Νάτσης επέκρινε τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια και την αδυναμία των δήμων να βρουν ευκαιρίες αύξησης των εσόδων τους, όπως μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουμε να χασμουριόμαστε κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού, να αποδεχθούμε μια τραγική πραγματικότητα για τον δήμο μας και κάθε δήμο, που σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να διεκδικήσουμε πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε: «Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της πόλης, να δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να παραδεχθούμε την ήττα μας». Η παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» απείχε από την ψηφοφορία.

Η Όλυ Τσουμάνη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, σημείωσε πως στο προϋπολογισμό θα έπρεπε να αποτυπώνονται οι ανάγκες του λαού, ενώ έκανε λόγο για οικονομικό «κορσέ» στους δήμους και κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων μείωση ανταποδοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από το κράτος. «Εμείς έχουμε μια άλλη πολιτική πρόταση. Ως φιλοσοφία επομένως καταψηφίζουμε», κατέληξε.

Για προϋπολογισμός λιτότητας έκανε λόγο ο Χρήστος Πατσούρας, που επέκρινε τις συνεχείς μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων που οδηγούν σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

 Η συμπολίτευση

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» καυτηρίασε το γεγονός απουσίας αυτοτέλειας των δήμων καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Σημείωσε ότι η δουλειά που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να έχει συνέχεια. «Η πολιτεία πρέπει να δώσει αυτοτέλεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει όλοι να ενώσουμε την φωνή μας», ανέφερε ο κ. Γκόντας, ενώ χαρακτήρισε «σοβαρή» τη δουλειά που έγινε από τον αντιδήμαρχο.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού πρέπει να διέπεται από όσα προβλέπει ο νόμος και τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους δήμους. Το κρίσιμο ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού γεγονός γα το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο