ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κόπασαν οι άνεμοι, επέστρεψε η αιθαλομίχλη

Μόνιμος επισκέπτης τείνει να γίνει η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα, με τις τιμές συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράφονται αυξημένες τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα την Πέμπτη, όταν η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 και «αιχμή» τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της περιφέρειας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, τίθεται σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013), που επιβάλλει ενημέρωση του πληθυσμού για τη λήψη μέτρων προφύλαξης.
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα έως τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.
Η εικόνα αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας για τις επιπτώσεις της χρήσης τζακιών ακόμη και στην εμφάνιση κρουσμάτων καρκίνου, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Εταιρίας, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη.
«Ειδικά στις πόλεις δημιουργείται ρύπανση. Στα χωριά δεν είναι μεγάλη ρύπανση, γιατί τα σπίτια απέχουν μεταξύ τους, αλλά εδώ, με την οικονομική κρίση, αποδεικνύεται ότι επηρεάζουν πάρα πολύ ακόμη και στην ανάπτυξη καρκίνου», σημείωσε, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ΕΑΑ.
Στην ανακοίνωση αυτή, επισημαίνεται πως η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε. «Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ’ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Επίσης γίνεται έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της χρήσης, «αποδομώντας» το επιχείρημα της οικονομίας. «Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων», αναφέρει η ΕΑΑ, που συνεχίζει, καλώντας την κυβέρνηση και την πολιτεία να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας.
Σε αυτά εντάσσεται η ενημέρωση για τις επιβλαβείς επιπτώσεις από τη χρήση τζακιών, η νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα, απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις), όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών, και παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων, ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. «Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

ΤΕΕ/ΤΗ: Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης