ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» από τον δήμο Αρταίων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Αμμότοπο

Αρνητική είναι η απάντηση του δήμου Αρταίων στην πρόταση μίσθωσης μέρους της έκτασης όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο, στον Αμμότοπο Άρτας, για την εγκατάσταση δομής φιλοξενίας προσφύγων, όπως προέκυψε στην χθεσινή τρίωρη, έκτακτη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν η λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Επιχειρηματικό πάρκο του δήμου Αρταίων, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, απουσίαζαν ωστόσο εκπρόσωπος από την περιφέρεια Ηπείρου καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Στύλιος.

Στην συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του δήμου, παρέστησαν οι δημοτικές παρατάξεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόγκας, περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος και μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Άρτας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, εκπρόσωποι του Ιατρικού και του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αρτινών Δημοτών και πολίτες.

Αφού όλοι κατέθεσαν τις θέσεις τους εκφράζοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και τη διαφωνία τους με τον χειρισμό της κυβέρνηση, που δεν ήρθε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, πριν επιλέξει τη συγκεκριμένη θέση, εγκρίθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, την οποία εισηγήθηκε ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης.

Έτσι, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην θέση, όπου χωροθετήθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο, στα Αμπέλια Αμμοτόπου, όσο και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και στα στρατόπεδα της πόλης της Άρτας (στρατόπεδο Βέρση και Παπακώστα).

Επίσης, θέση του δήμου είναι πως θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, σε όλη την ελληνική επικράτεια, συνεπώς και στην περιφέρεια Ηπείρου, ενώ καλεί άμεσα τα αρμόδια υπουργεία, με τους βουλευτές ανά νομό, την περιφέρεια Ηπείρου και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις, που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόβλημα των μεταναστών/προσφύγων.

«Η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα. Ζητάμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς και από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να αναλάβουν το μέρος ευθύνης που τους αναλογεί. Ως δήμος Αρταίων θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να προασπίσουμε την ομαλότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων μας. Ζητάμε την συνεργασία και την ομοψυχία όλων, χωρίς ευθυνοφοβία και χωρίς λαϊκισμούς», αναφέρεται στην απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρή παρουσία στην Άρτα, ακολουθεί η Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών

Απολογισμός… προβλημάτων και εκκρεμοτήτων για τους Δήμους

ΞΕΝΙΑ Άρτας – Δεύτερες σκέψεις στο παρά πέντε της δημοπράτησης