ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλήρωσε για τρακτέρ που ποτέ δεν παρέλαβε

Στην εξιχνίαση μίας ακόμη απάτης μέσω του διαδικτύου οδηγήθηκαν οι αρχές, με την ταυτοποίηση των στοιχείων ενός 28χρονου που επιχείρησε να αποσπάσει σχεδόν 2.000 ευρώ από έναν 57χρονο στην Άρτα, δήθεν για να του πουλήσει ένα τρακτέρ.

Ο 57χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με πώληση αγροτικού ελκυστήρα και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 28χρονος κατάφερε να πείσει τον 57χρονο ώστε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 1.950 ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοραπωλησία.

Μετά από έρευνα, το τμήμα Ασφάλειας Άρτα ταυτοποίησε τα στοιχεία του δράστη, ο οποίος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, με την κατηγορία της διαδικτυακής απάτης.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου.

Καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,

Ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης οχημάτων, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.

Επίσης, συστήνει να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Σχετικά άρθρα

Θύμα απάτης έπεσε ξενοδόχος του Μετσόβου

Πλήρωσε την εγγύηση, αλλά μίσθωση δεν έγινε

Έκαναν… φτερά 12.400 ευρώ με πρόσχημα την καταβολή επιδόματος