Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στην Άρτα

Μια από τις δυσκολότερες νύχτες από πλευράς καιρικών φαινομένων ήταν αυτή της Κυριακής για τη Ήπειρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή.

Τα κυριότερα προβλήματα προκλήθηκαν στον νομό Άρτας και ιδιαίτερα στον δήμο Αρταίων και τον δήμο Νικολάου Σκουφά λόγω της υπερχείλισης των ρεμάτων Μπούση και Ζούτου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση η πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Hπείρου, που, σε συνεργασία με τους δήμους και την Πυροσβεστική, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ωστόσο υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων δε γλίτωσαν από τον όγκο του νερού.

Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε από το πρωί από συνεργεία της περιφέρειας, ενώ στο μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα που υπήρξαν σε δρόμους, από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, έχουν αντιμετωπιστεί.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας περιφέρειας και δήμων για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ ευχαρίστησε τους φορείς για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων.

Αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στον δήμο Νικολάου Σκουφά πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι πολύ μεγάλα, ελήφθη ομόφωνη απόφαση να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τις υπερχειλίσεις χειμάρρων, σοβαρές ζημιές υπέστη τόσο το οδικό δίκτυο όπως και γέφυρες που το συνδέουν, τοιχία κατέρρευσαν,βλάβες σημειώθηκαν επίσης στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού του δήμου, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, πλημμύρησαν εκτάσεις και χωράφια με καλλιέργειες, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Όλος ο μηχανισμός με τα συνεργεία του Δήμου βρίσκεται επί ποδός, από τις πρώτες στιγμές που άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα.

Οι προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές, συνεχίζονται, ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται καταγραφή των σημείων στα οποία εντοπίζονται, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.Οι πολίτες που έχουν εντοπίσει ζημιές στις περιουσίες τους, καλούνται να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να γίνει καταγραφή.

«Παρακαλούνται οι δημότες να επιδείξουν υπομονή, και με τη συνεργασία τους, να βοηθήσουν στο έργο των συνεργείων του δήμου.Σε κάθε περίπτωση, για τη δική τους ασφάλεια, παρακαλούνται να αποφεύγουν σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες, έως ότου γίνουν οι αναγκαίες επισκευές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Αποδίδουν ευθύνες οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ευθύνες στην περιφέρεια Ηπείρου αποδίδει με γραπτή του δήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας των «Οριζόντων Ηπείρου» Στάθης Νάνος.

«Για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια της διοίκησης της περιφέρειας Ηπείρου έγινε εγκληματικά αισθητή.Εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, από τις προηγούμενες μεγάλες καταστροφές, τα προβλήματα ήταν γνωστά, αλλά οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά με αυτά του παρελθόντος, ουδέποτε έγιναν. Ο περιφερειάρχης συνεχίζει την προσφιλή του συνήθεια να προχωρά σε έργα για το θεαθήναι κι όχι σε παρεμβάσεις ουσίας.Για παράδειγμα, τα ρέματα Μπούσης και Ζούτος ήταν γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα χρόνια τώρα. Μέριμνα για την αποφυγή ζημιών λόγω της υπερχείλισής τους, όμως, δεν πάρθηκαν. Με τα γνωστά αποτελέσματα…Με την επίρριψη των ευθυνών στα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν πείθουν κανέναν, κυρίως όταν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, λύσεις εφικτές υπάρχουν που δεν υλοποιούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Καλό θα είναι να γνωρίζει ο περιφερειάρχης πως η πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση είναι αναγκαία και σαφέστατα αποτελεί πιο οικονομική λύση από την εκ των υστέρων αποκατάσταση των ζημιών».

Σχετικά άρθρα

Ισχυρή παρουσία στην Άρτα, ακολουθεί η Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες

Γεωργία Χαλάτση

Κάλεσμα στους μηχανικούς να συνδράμουν τη Θεσσαλία από την Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ