ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με την ευχή να συνεχιστεί και να επεκταθεί

Με την απονομή των πιστοποιητικών στους αποφοίτους, αλλά και την επιθυμία όλων των συνεργαζόμενων πλευρών να συνεχιστεί το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Αγία Ελένη και την πόλη των Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκε ο πρώτος τρίμηνος κύκλος μαθημάτων.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και με χρηματοδότηση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης INTERSOS και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν από το διδακτικό προσωπικό του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. και στόχο είχαν να μάθουν και να βελτιώσουν οι πρόσφυγες τις γνώσεις τους στα ελληνικά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ώστε να αποτραπεί ο κοινωνικός τους αποκλεισμός.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν σήμερα με την τελετή απονομής των πιστοποιητικών στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που το παρακολούθησαν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, μίλησαν στα ελληνικά για την εμπειρία τους και την αξία του προγράμματος, ευχόμενοι να συνεχιστεί και να διαρκεί έναν χρόνο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και της INTERSOS. «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την υποστήριξη και παράδοση αυτού τους προγράμματος, γιατί πραγματώνεται το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στην εκπαίδευση και συμβάλει καθοριστικά στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Άλλωστε, είναι υποχρέωση ενός δημόσιου φορέα, όπως το πανεπιστήμιο, να υπερασπίζει τα βασικά δικαιώματα, ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, συγχαίροντας τους σπουδαστές.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει μακρά παράδοση σαν γεωγραφική περιοχή στην ενσωμάτωση διαφόρων εθνοτήτων, ανθρώπων από διάφορες θρησκείες και νομίζω ότι, έστω και κάτω από τις άσχημες συνθήκες που συμβαίνει τώρα, αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουμε αυτό το χαρακτηριστικό. Ήταν μια εξαιρετική αρχή, αλλά θέλουμε να βάλουμε μπροστά να συνεχιστεί. Η γλώσσα είναι πιο βασική αρχή επικοινωνίας και δημιουργίας δεσμών», σημείωσε, από την πλευρά του ο κ. Λυκογιώργος.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή