ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προκαταβολικό «όχι» στον επιμερισμό του κόστους

Την έκπληξή του για την πρόταση που κατέθεσε δημόσια ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, για επιμερισμό του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων ισόποσα σε όλους τους δήμους, πριν τεθεί ως θέμα συζήτησης στον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Πήχας σημείωσε ότι ένας τέτοιος επιμερισμός θα ήταν άδικος για τους πολίτες του νομού Ιωαννίνων, που βρίσκονται πιο κοντά χιλιομετρικά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, οι οποίοι πληρώνουν αυξημένο κόστος λόγω του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων.
«Ο καθένας μπορεί να λέει τις απόψεις του, αλλά όχι πριν τεθεί το θέμα στον αρμόδιο Φορέα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι άδικο. Μπορεί να έχουν δίκιο και οι άλλοι δήμοι, που είναι μακριά από το εργοστάσιο, όμως οι δημότες Ιωαννίνων δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το κόστος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι μέσα από τον διάλογο μπορεί να βρεθούν και άλλοι τρόποι μείωσης του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά.
Σημείωσε δε, καθώς οι δηλώσεις έγιναν παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, πως θα μπορούσε η ΚΕΔΕ να ζητήσει την επιδότηση των δήμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, με δεδομένο ότι το κόστος θα αυξηθεί ούτως ή άλλως για τους δήμους της Ηπείρου τη νέα χρονιά, καθώς θα πληρώνουν και τη μεταφορά του υπολείμματος, κόστος που σήμερα καλύπτεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από παρέμβαση της περιφέρειας.
Το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 70 με 75 ευρώ ανά τόνο, από 40 ευρώ ανά τόνο που είναι σήμερα το τέλος εισόδου.
Τέλος, ο κ. Πήχας σημείωσε πως ο νόμος για την εκλογή των μελών του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ πάσχει, καθώς για π.χ. ο δήμος Ιωαννιτών με 120.000 κατοίκους εκπροσωπείται από τέσσερα μέλη, ενώ ο δήμος Αρταίων με 40.000 κατοίκους από τρία.

Σχετικά άρθρα

Με αμοιβαία οφέλη το «ναι» στα σκουπίδια της Κέρκυρας

Πρωτοβουλίες αυτοπροβολής με τις ευλογίες του Δήμου Ιωαννιτών

Αποστόλης Τζελέτας

«Προορισμός» και για σκουπίδια η Ήπειρος