ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απάτες σε βάρος ηλικιωμένων- Συνέλαβαν την «εισπράκτορα»

Περισσότερα από 146.500 ευρώ είχε καταφέρει να αποσπάσει από ηλικιωμένους στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές της χώρας εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν στην συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με διάφορα τεχνάσματα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για απάτες στην πόλη των Ιωαννίνων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία μίας 60χρονης από τη Βουλγαρία και διακριβώθηκε η εγκληματική της δράση. Η γυναίκα συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων το απόγευμα του Σαββάτου, τη στιγμή που παραλάμβανε από εξώπορτα οικίας σακούλα με το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, που είχε εναποθέσει 71χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της με απατηλές προφάσεις. Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απατών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους και τους έπειθαν να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας, προσποιούμενοι είτε τους γιατρούς είτε τους αστυνομικούς. Στην πρώτη περίπτωση απαιτούσαν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση, με το πρόσχημα ότι ένας στενός συγγενής τους (συνήθως τέκνο τους), εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου, ενώ στη δεύτερη απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από δήθεν τροχαίο δυστύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, στο οποίο είχαν εμπλακεί.
Η 60χρονη, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του «εισπράκτορα», μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι η 60χρονη εμπλέκεται επιπρόσθετα σε εννέα απάτες που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 8 Αυγούστου έως και 9 Νοεμβρίου, αποσπώντας 5.000 ευρώ από 72χρονη στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, 15.000 ευρώ και χρυσαφικά από 66χρονη στη Λάρισα, 1.500 ευρώ από 81χρονη στη Λαμία, 15.000 ευρώ από 79χρονη στα Γιάννενα, 52.000 ευρώ από 81χρονη στην Καλαμάτα, 10.000 ευρώ από 76χρονη στη Λαμία, 20.000 ευρώ από 81χρονη στα Γιάννενα, 7.000 ευρώ από 84χρονη στα Γιάννενα και 21.000 ευρώ από 77χρονη επίσης στα Γιάννενα.
Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους 30 πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
Στην κατοχή της συλληφθείσας καθώς και σε έρευνα που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Γιάννενα, όπου διέμενε προσωρινά, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.675 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 127 λεβ, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Σύλληψη 54χρονης Βουλγάρας για τηλεφωνικές απάτες

Συνελήφθη μία ακόμη «εισπρακτορας»

«Λερναία ύδρα» το κύκλωμα με τις τηλεφωνικές απάτες