ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει ζητούμενο η οικονομική αυτοτέλεια

Σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες δύο χρονιές είναι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Ηπείρου, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν ενστάσεις τόσο ως προς τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, όσο και για την απουσία διαβούλευσης.

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ισοσκελισμένος στα 145 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκ. περίπου αποτελούν ταμειακό υπόλοιπο. Το 2019 ήταν ισοσκελισμένος στα 98.494.929,54 ευρώ και το 2018 στα 117,94 ευρώ.
Κατά την εισήγησή του στην ειδική, όπως προβλέπει ο νόμος, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας έθεσε ως στόχους του προϋπολογισμού τη ρεαλιστική καταγραφή, τη συγκράτηση των δαπανών, την ορθολογική διαχείριση των πόρων, την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, την επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης και, τέλος, την εξασφάλιση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων που είναι συνεχιζόμενα ή ολοκληρώθηκαν αλλά δεν έχουν εξοφληθεί, σημειώνοντας, ωστόσο πως προτεραιότητα είναι η συνεχής διεκδίκηση πόρων από την πολιτεία, αλλά και η οικονομική αυτοτέλεια.
«Διεκδικούμε από την πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό των μνημονίων και αρχίζει να καταγράφει πλεονάσματα, τα υποσχόμενα και θεσμοθετημένα χωρίς καμία περικοπή για την Ήπειρο. Αγωνιζόμαστε ως περιφερειακή αρχή, δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας και βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη της Ηπείρου, με σκοπό την άμεση συνδρομή στην εξομάλυνση της δύσκολης καθημερινότητας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων της αξιοποίησης των πόρων που μας παρέχονται, διεκδικώντας και το τελευταίο ευρώ για τον τόπο μας. Δίνουμε καθημερινά και χωρίς εφησυχασμό τη μάχη για την οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής περιφέρειας Ηπείρου με κοινωνικό πρόσωπο, που θα είναι δίπλα στους πολίτες του τόπου μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Σιαράβας και αναφέρθηκε σε σειρά έργων και παρεμβάσεων που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα.
Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας ότι δίνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική και εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο συζητήθηκε παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν αποτελεί προϊόν οποιασδήποτε διαβούλευσης.
«Ο κ. Καχριμάνης έχει γεμίσει το τεχνικό πρόγραμμα με κόμβους, συντηρήσεις και ασφαλτοστρώσεις. Τον τελευταίο χρόνο έχει ανακαλύψει την ασφάλεια, μας έχει γεμίσει κυκλικούς κόμβους. Συμφωνούμε, αλλά στο τεχνικό πρόγραμμα τα μισά κονδύλια είναι για κόμβους», σημείωσε ο Γιώργος Ζάψας, κάνοντας λόγο για «μυστική διπλωματία», θέλοντας να επικρίνει την έλλειψη διαβούλευσης για έργα και δράσεις της περιφέρειας. «Η προοπτική της περιφέρειας δεν περιορίζεται στα έργα που εσείς προτείνετε μόνο, αλλά μέσα από μελέτες. Προηγείται η διαβούλευση, έπεται η ιεράρχηση», πρόσθεσε.
Ποιοτικά αλλά και αριθμητικά αμφισβήτησε τον προϋπολογισμό ο Σπύρος Ριζόπουλος, κάνοντας λόγο για έλλειμμα σοβαρής διαχείρισης. «Δεν υπάρχει καμία συνέπεια στα νούμερα, δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό πρόσημο, δεν πρόκειται να ψηφίσω για το πόσο φτωχός είναι ο προϋπολογισμός 2020. Το 2020 θα πληρώνουμε τις αμαρτίες του ‘19 και το ’21 το ίδιο», ανέφερε.
«Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, όπως και ο κρατικός, υποτάσσεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης», σημείωσε ο εισηγητής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κωτσαντής. «Οι πόροι είναι προσδιορισμένοι μέσα από το μεσοπρόθεσμο του ‘18-‘22. ‘Όσο και να προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο οι δυνάμεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ οι προβλέψεις του μνημονίου», υπογράμμισε και κατέθεσε πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης πόρων από την πολιτεία, καθώς και απαραίτητες προσλήψεις, έργα και υποδομές, «που τώρα είτε δε θεωρούνται επιλέξιμα, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού, που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί να καλύψει ανάγκες».
Για διαχείριση της μιζέριας έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος. «Δέκα χρόνια τα ίδια συζητάμε. Αν αφαιρέσεις τα λειτουργικά, τις ανελαστικές δαπάνες και τις μεταφορές μαθητών, ελάχιστα μένουν. Τι προσπαθούμε να προϋπολογίσουμε; Λιμνάζουν 3 δισ. που δεν τα αποδίδει στις περιφέρειες το κράτος», σημείωσε.
Την έλλειψη διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια τον προϋπολογισμό, κατήγγειλε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, που στήριξε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και καταψήφισε την εισήγηση του προϋπολογισμού.
Τέλος, στα στοιχεία του δείκτη ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνει την Ήπειρο στις τελευταίες περιφέρειες της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Κώστας Αναγνώστου από την Ελληνική Αυγή, καταψηφίζοντας επίσης τον προϋπολογισμό.
Απαντώντας συνολικά, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε πως «η ανάπτυξη δε γίνεται με κουβέντες, γίνεται με δουλειά», αναφερόμενος στις επιχειρήσεις τεχνολογίας που επιλέγουν την περιοχή. «Εμείς εδώ χρειαζόμαστε μια πυξίδα για τον τόπο και να δώσουμε τη μάχη. Όχι κουβέντα και ουσία μηδέν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα πω ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, γιατί δεν φτιάξαμε καμία παραγωγική χώρα. Αν η σημερινή κυβέρνηση δε διορθώσει την κατάσταση θα είμαι απέναντι. Φτάσαμε εδώ γιατί δεν είχαμε πυξίδα. Σε μια πτωχευμένη Ελλάδα θα ήταν αφύσικο να έχουμε καλύτερες θέσεις από τις τελευταίες στην Ευρώπη. Η Ήπειρος όμως είναι τέταρτη σε σχέση με όλες τις περιφέρειες της χώρας», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου