ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έντονο ενδιαφέρον για αναδοχή και υιοθεσία παιδιών

Στα νέα δεδομένα που έφερε ο νόμος για τους θεσμούς της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών, αρχίζει να προσαρμόζεται το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που στις κατά τόπου δομές του φιλοξενεί παιδιά, τα οποία έχουν απομακρυνθεί από το βιολογικό, οικογενειακό περιβάλλον, για διάφορους λόγους.

Το άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες, προκειμένου είτε να ενημερωθούν για το νέο θεσμικό πλαίσιο, είτε να προχωρήσουν σε διαδικασίες υποβολής αιτήματος για αναδοχή ή υιοθεσία, κάτι που θα ενεργοποιηθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, όταν όλες οι δομές και αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν το σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο.

Η ανάγκη του Κέντρου να ανταποκριθεί στον βαθμό ετοιμότητας που απαιτείται, από τη στιγμή που ο νέος νόμος, ο οποίος διέπει τους θεσμούς παιδικής προστασίας αναδοχής και υιοθεσίας, «εμπλέκει» και το Κέντρο, οδήγησε στη λειτουργία, εδώ και λίγο καιρό, ενός αυτοτελούς Γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, με τέσσερις εργαζόμενους, που καταγράφουν τα αιτήματα και τα επεξεργάζονται.

Ωστόσο, ενδιαφέρον υπήρξε και στην περιοχή της Θεσπρωτίας και έτσι συστήθηκε ένα ακόμη Γραφείο στη δομή του ΚΚΠΠΗ στους Φιλιάτες, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία για την εξυπηρέτηση πολιτών θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη από 23 Σεπτεμβρίου, η σχετική επικοινωνία και η υποβολή αιτημάτων ήδη πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες. Στόχος της λειτουργίας των γραφείων είναι η καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους συμπολίτες και η επιτάχυνση σημαντικών διαδικασιών, πάντα λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

Το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό, όπως ανέφερε η κ. Μιτοπούλου, γιατί πρόκειται για διαδικασίες που στοχεύουν στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. «Υπάρχουν οι διαδικασίες, υπάρχει το πλαίσιο και το ανθρώπινο δυναμικό, αν και χρειάζεται ενίσχυση, ώστε να φύγουμε από την αντίληψη ότι όταν για ένα παιδί έχουν διαταραχθεί οι συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος η διαμονή του σε μια δομή κλειστής φροντίδας, αλλά πρέπει να τη βλέπουμε με μία προσωρινότητα, στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό που μπορούμε να του παρέχουμε, μέσω αναδοχής ή υιοθεσίας», σημείωσε.

Πέρα των τεχνικών βελτιώσεων, γιατί υπήρχε θεσμικό πλαίσιο, έστω και με αδυναμίες, η κ. Μιτοπούλου σημείωσε ότι ο νόμος έβαλε όλους στη διαδικασία να καταλάβουν τί ακριβώς γίνεται στις δομές κλειστής φροντίδας και να δούμε ένα μοντέλο προσέγγισης, στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό.

«Η σίτιση, η στέγαση είναι βεβαίως ζητούμενα για ένα παιδί που για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να αποσπαστεί από το βιολογικό του περιβάλλον, αλλά από εκεί και πέρα καλούμαστε να διαχειριστούμε πάρα πολλά πράγματα, που έχουν να κάνουν με το τραύμα του παιδιού στο περιβάλλον από το οποίο αποσπάστηκε, στη μετάβαση πάνω σε ένα νέο περιβάλλον, να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένους ανθρώπους και να αντιληφθούμε ότι απαιτείται προσωρινότητα στις δομές κλειστής φροντίδας και πρέπει άμεσα να κινούμαστε προς την εξεύρεση κατάλληλων αναδόχων που θα αναλάβουν φροντίδα και βοήθειά του. Μας έφερε όλους προ των ευθυνών μας σαν κοινωνία», σημείωσε.

Το γραφείο της Θεσπρωτίας θα εδρεύει στο παράρτημα Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας στους Φιλιάτες, με επικεφαλής τον κοινωνικό λειτουργό Παντελή Χαραλάμπους, και το γραφείο των Ιωαννίνων θα εδρεύει στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού (Θηλέων) του παραρτήματος Ιωαννίνων, με επικεφαλής την κοινωνική λειτουργό Ελευθερία Γεωργούλη. Τα γραφεία θα λειτουργούν για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών κάθε Τετάρτη πρωινές εργάσιμες ώρες. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2651041489 και 2651365712 στα Γιάννενα και 2664022223 και 2664360711 στους Φιλιάτες.

Σχετικά άρθρα

Γονεϊκότητα ομόφυλων ζευγαριών: τα υπέρ και τα κατά

Νίκος Μπιλανάκης

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Παραίτηση της Κατερίνας Μιτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ