ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενίσχυση για την βελτίωση της καθημερινότητας

Με διπλάσιο αριθμό δημοτικών αστυνομικών σε σχέση με το 2015 θα είναι από τον Αύγουστο η Δημοτική Αστυνομία των Ιωαννίνων, προκειμένου να ανταπεξέρθει στο πλήθος των αρμοδιοτήτων που εκ του νόμου έχει.

Παρά το πλήθος των αρμοδιοτήτων βέβαια, ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια «σημαδεύτηκε» από παλινωδίες, με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα να έχουν απομείνει ελάχιστοι δημοτικοί αστυνομικοί για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Πέντε νέους δημοτικούς αστυνομικούς, καλωσόρισε χθες ο δήμαρχος Θωμάς Μπέκας. Πρόκειται για πρώην δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι μετατάχθηκαν μετά την κατάργηση της υπηρεσίας τους στα καταστήματα κράτησης  και, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου  μπορούν να μεταταχθούν και πάλι σε υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, θεωρεί ότι η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μια αναγκαιότητα, καθώς υπάρχει πεδίο δράσης με πολλές αρμοδιότητες, δεν υπήρχε όμως το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό. Για τον λόγο αυτό, φρόντισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία, κάτι που δεν έγινε σε όλους τους δήμους, μεριμνώντας για την ενίσχυσή της με προσωπικό.

Το 2015, όταν η Δημοτική Αστυνομία επανασυστάθηκε, είχε επτά άτομα προσωπικό και σήμερα, με την προσθήκη των νέων, βρίσκεται με 14, ενώ εκκρεμεί και η επιστροφή ενός ακόμα υπαλλήλου.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην άμεση επιστροφή των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών έπαιξε και η πρόβλεψη της δημοτικής αρχής να περιλάβει τη μισθοδοσία τους στον προϋπολογισμό του 2019, διότι, χωρίς αυτή, ήταν αδύνατον να επανέλθουν.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί η απόφασή μας να επανασυστήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή. Γνωρίζω ότι το προηγούμενο διάστημα η υπηρεσία ήταν υποστελεχωμένη και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ειδικά σε ότι αφορά την ποιότητα του αστικού τοπίου. Σήμερα με την υποδοχή των πέντε νέων υπαλλήλων και την προσθήκη ενός ακόμα που αναμένεται άμεσα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε κυρίως στους πολίτες αλλά και στην επόμενη δημοτική αρχή μια πλήρως λειτουργική υπηρεσία, επιφορτισμένη με πολλές αρμοδιότητες. Εύχομαι στο μέλλον η Δημοτική Αστυνομία να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αλλά είμαι σίγουρος ότι πλέον έχει το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι μια καλά στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για την επόμενη μέρα του δήμου, καθώς είναι αυτή που θα επιφορτιστεί και με τη σωστή λειτουργία των έξυπνων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο των δράσεων που έχει ήδη προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή και που η νέα Διοίκηση του Δήμου έχει την ευθύνη να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος θύμισε ότι η δημοτική αρχή κατάφερε στη διάρκεια της θητείας της να στελεχώσει δύο νευραλγικές υπηρεσίες, που δεν υπήρχαν όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου.

Η μία είναι αυτή της Δημοτικής Αστυνομίας και η άλλη η Νομική Υπηρεσία, η οποία λειτουργεί πλέον με δύο μόνιμους δικηγόρους, οι οποίοι συνεπικουρούνται από ασκούμενους.

«Δώσαμε δύο δύσκολες μάχες για να συγκροτήσουμε δύο νευραλγικές υπηρεσίες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Ιωαννιτών. Είμαι ευτυχής γιατί το κατορθώσαμε και έχουμε πλέον στη διάθεσή μας δύο απαραίτητες για την λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών δομές», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν και στους νέους υπαλλήλους της καθαριότητας να αναλάβουν καθήκοντα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας