ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοπορεί και στην ανακύκλωση το Πανεπιστήμιο

Περισσότερους από 43 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων συγκέντρωσε και ανακύκλωσε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης δράσης συστηματικής απομάκρυνσης και ορθής διαχείρισης των αποβλήτων του.

Για την υλοποίηση της δράσης το πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η οποία είναι ο εγκεκριμένος φορέας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε» είναι η πρώτη δράση αναλόγου μεγέθους που λαμβάνει χώρα σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

H δράση ξεκίνησε από την πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων και θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη φάση με τη συλλογή και απομάκρυνση υλικού από όλα τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

Με την πρωτοβουλία του αυτή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταφέρνει, μεταξύ άλλων, να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΗΗΕ.

Επίσης, στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις εν λόγω συσκευές, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυαλί, πλαστικό και μέταλλα και στην επαναχρησιμοποίηση χώρων που ήταν αποθηκευμένος όλος αυτός ο εξοπλισμός, για τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η ενθάρρυνση και η ενεργή συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ανάλογες δράσεις και στο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας.

Οι πρυτανικές αρχές ευχαριστούν θερμά τους υπευθύνους των τμημάτων, το διοικητικό προσωπικό, τους συντονιστές της δράσης, καθώς και τους συνεργάτες της Εταιρείας Ανακύκλωσης Α.Ε., που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή.

Σχετικά άρθρα

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Τα πώς και τα γιατί μιας παρ’ ολίγον τραγωδίας

Αποστόλης Τζελέτας

Εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά στις φοιτητικές εστίες (φωτορεπορτάζ)