Το Prison of Peace είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων με κρατούμενους και προσωπικό φυλακών, που ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια.
Μέσα από σειρά εκπαιδεύσεων, το πρόγραμμα Prison of Peace διδάσκει τεχνικές επικοινωνίας και ειρηνικούς, μη-βίαιους τρόπους διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων. Η εκπαίδευση στις δεξιότητες αυτές βοηθά αφενός τους κρατούμενους στην επανένταξή τους, προλαμβάνοντας τυχόν υποτροπή, και αφετέρου το προσωπικό των φυλακών, εξοπλίζοντάς το με ένα ακόμη εργαλείο για να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της εργασίας του και να προλαμβάνουν τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις. Το Prison of Peace είναι το μοναδικό πρόγραμμα στον κόσμο, που εκπαιδεύει και πιστοποιεί κρατούμενους και προσωπικό φυλακών στην κοινωνική διαμεσολάβηση1 εντός της φυλακής.
Μέσα από εκπαιδεύσεις συνολικής διάρκειας 80 ωρών και follow-up συναντήσεις, οι συμμετέχοντες του προγράμματος Prison of Peace αναλαμβάνουν σταδιακά να βοηθούν άλλους στην επίλυση των συγκρούσεών τους. Ταυτόχρονα, τους δίδεται η δυνατότητα να υποστηρίξουν νέους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ως μέντορες ή / και εκπαιδευτές. Το Prison of Peace επιδιώκει την πλήρη βιωσιμότητά του σε όλες τις φυλακές που εφαρμόζεται, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίησή του από τους ίδιους.
Η εκπαίδευση διαμεσολάβησης
Η εκπαίδευση διαμεσολάβησης αποτελεί τη σύνθεση των δεξιοτήτων, που οι συμμετέχοντες έμαθαν σε προηγούμενες εκπαιδεύσεις Ειρηνοποιών, εισάγοντας, μεταξύ άλλων, εργαλεία αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, όπου ο διαμεσολαβητής ενεργεί ως ουδέτερος τρίτος. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε προσομοιώσεις διαμεσολάβησης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης (με την υποστήριξη των εκπαιδευτών), ενώ, για να λάβουν βεβαίωση Διαμεσολαβητή, οφείλουν να συντονίσουν ακόμα πέντε Κύκλους Ειρήνης και να διεξάγουν τουλάχιστον τρεις διαμεσολαβήσεις με άτομα που δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τόσο οι κρατούμενοι όσο και το προσωπικό συνήθως έχουν γνώση των συγκρούσεων που προκύπτουν μέσα στη φυλακή. Η εκπαίδευση διαμεσολάβησης τούς επιτρέπει να προλαμβάνουν αυτές τις συγκρούσεις και να αποκλιμακώνουν την πιθανή βία μέσα στη φυλακή, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν θετικά στην κοινότητα αυτή, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και ενθαρρύνοντας ένα πιο ειρηνικό κλίμα.
Το πρόγραμμα στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα Prison of Peace γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 2010, μετά από παράκληση μιας κρατούμενης με ποινή ισοβίων (χωρίς δυνατότητα αναστολής) στη φυλακή Valley State Prison.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2016 στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών και επεκτάθηκε σε αρκετά Καταστήματα Κράτησης, μεταξύ των οποίων και αυτό των Ιωαννίνων.
Στα 2,5 έτη εφαρμογής, έχουν συμμετάσχει στο Prison of Peace περισσότερα από 200 άτομα, πολλά εκ των οποίων έλαβαν μέρος σε περισσότερες από μία εκπαιδεύσεις, είτε ως μέντορες είτε συμμετέχοντας στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης Prison of Peace. Συνολικά, (νέοι συμμετέχοντες, μέντορες και εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές) έχουν συμμετάσχει στις εκπαιδεύσεις περισσότερα από 380 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων, προσωπικού φύλαξης και εξωτερικής φρουράς, κοινωνικών υπηρεσιών, ψυχολόγων, διοίκησης και εκπαιδευτικών ΣΔΕ.
Κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων εργασιών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποίηση για κάθε κύκλο που παρακολουθούν. Τα έντεκα μέλη του προσωπικού του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων (προσωπικό φύλαξης, εξωτερική φρουρά και διοικητικό προσωπικό), ξεκινώντας τον Οκτώβριο του 2018, ολοκλήρωσαν τις 80 ώρες εκπαίδευσης, έκαναν τις πρώτες τους διαμεσολαβήσεις, παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους και έλαβαν την Τετάρτη πτυχίο «κοινωνικού Διαμεσολαβητή», όντας οι πρώτοι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές – μέλη προσωπικού φυλακών του Prison of Peace σε όλη την Ευρώπη. Καθοριστική ήταν η συμβολή της διευθύντριας του Καταστήματος Έλενας Αγαπητού, που υποστήριξε ενεργά το πρόγραμμα και την προσπάθεια των συνεργατών της, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Διαχείρισης Συγκρούσεων, που ανέλαβε τη διαδικασία της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης.