ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέλει πύκνωση το δίκτυο σεισμολογικών σταθμών

Σχετικά αραιή είναι η πυκνότητα των σεισμολογικών σταθμών στην Ήπειρο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, κάτι που βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι η περιοχή δεν ανήκει στις πλέον σεισμογενείς στην Ελλάδα.

Αν και στο εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο περιλαμβάνει σταθμούς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, τον Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του πανεπιστημίου Αθηνών και τον Τομέα Γεωλογίας του πανεπιστήμιου Πατρών, εμφανίζονται περισσότεροι από 150 σταθμοί, αρκετοί από αυτούς δε λειτουργούν, όπως είχε κάνει γνωστό, πριν έναν χρόνο περίπου, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν πάντα οι οικονομικοί πόροι για να γίνονται άμεσα οι απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Στην Ήπειρο, φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί σεισμολογικοί σταθμοί: Ένας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στα Γιάννενα, δύο του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Ηγουμενίτσα και Μέτσοβο, καθώς και πέντε του Τομέα Γεωλογίας του πανεπιστήμιου Πατρών σε Κόνιτσα, Δωδώνη, Πάργα, Σαγιάδα και Διάσελλο Άρτας, στους οποίους ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και ένας ακόμη στα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ωστόσο, δεδομένα δεν υπάρχουν από όλους, καθώς μπορεί να φαίνονται ως κουκίδες στον χάρτη της Ελλάδας, αλλά δεν αναφέρονται στις σχετικές λίστες.
«Το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων πρέπει να πυκνώσει περισσότερο. Και η Ήπειρος χρειάζεται περισσότερους σταθμούς. Ωστόσο, προσπάθειά μας είναι να καλύψουμε πρώτα περιοχές με πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα και μετά τις υπόλοιπες. Και η Ήπειρος δίνει σεισμούς, αλλά δεν είναι και ο Κορινθιακός», τόνισε μιλώντας στον Η.Α. ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Σώκος.
Προανήγγειλε, πάντως, πως θα γίνουν και άλλα βήματα στην περιοχή, ανακοινώνοντας πως σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός ακόμη σεισμολογικού σταθμού στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας.
Η επιλογή των Πραμάντων, όπου εγκαταστάθηκε πρόσφατα σεισμολογικός σταθμός με την κωδική ονομασία PRMD, έγινε με γνώμονα ότι στην περιοχή υπήρχε ένα κενό. Ο σεισμολογικός σταθμός Πραμάντων εγκαταστάθηκε στις 12 Ιουλίου σε οικίσκο κοντά στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων και αποτελείται από σεισμόμετρο ευρέως φάσματος, ψηφιοποιητή, συσκευή μετάδοσης δεδομένων και όργανα τροφοδοσίας. Ο σταθμός έχει ήδη συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων και οι καταγραφές του είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο στο εθνικό δίκτυο, αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
«Αυτά που χρειαζόμαστε για την εγκατάσταση ενός σεισμολογικού σταθμού, είναι σκληρό έδαφος, μια ήσυχη περιοχή, χωρίς δονήσεις και θόρυβο, καθώς και δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων. Μας βοήθησε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και τα βρήκαμε», τόνισε ο κ. Σώκος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, τον αντιδήμαρχο Νίκο Βαΐτση, καθώς και τον Αθανάσιο Σμύρη από το Κέντρο Υγείας Πραμάντων.
«Με τον σταθμό αυτό πυκνώνει το δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σεισμολογική παρακολούθηση τόσο της Ηπείρου όσο και της Ελλάδας γενικότερα, συμβάλλοντας στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας», αναφέρεται σε ευχαριστήρια επιστολή.