ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συναντίληψη για τη διατήρηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

H διατήρηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, θεσμοθέτηση ψηφιακών οργανογραμμάτων και στελέχωση των υπηρεσιών, ήταν κάποια από τα σημεία συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και κατά την οποία τέθηκαν μια σειρά προβληματισμοί, αλλά και προβλήματα.

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, αλλά και την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων έθεσε τους προβληματισμούς των εργαζομένων για το μέλλον του θεσμού.
«Σχεδόν όλα τα χρόνια λειτουργίας του φορέα βρισκόμαστε υπό καθεστώς αλλαγών, κατάργησης, διάλυσης ή αποσυναρμολόγησής του. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα “ρευστό” πλαίσιο εργασίας για τους συναδέλφους, προκαλεί ανησυχία για το μέλλον τους και επομένως δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών. Θεωρώντας ως δεδομένα τον δημόσιο χαρακτήρα του κράτους και τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, ζητάμε ένα ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, με ενίσχυση των υπηρεσιών μας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε αρμοδιότητες», αναφέρει η ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος Αντώνης Μαυράκος και η γενική γραμματέας Αναστασία Τζίμα, σημειώνοντας πως ο Συντονιστής δε γνωρίζει τις προθέσεις τις νέας κυβέρνησης, αλλά συντάσσεται πλήρως με τη θέση του Συλλόγου, για την ανάγκη παρουσίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με μία ορθολογικότερη προσαρμογή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι τα ψηφιακά οργανογράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, με κύριες συνέπειες τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών, την αναβολή των κρίσεων των προϊσταμένων (έχουν να γίνουν από το 2010) και τον αποκλεισμό του φορέα από την κινητικότητα.
«Η αδικαιολόγητη ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος έχει ενισχύσει το αίσθημα ανισότητας ανάμεσα στους συναδέλφους. Για όλους εμάς είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, το οποίο θα προτάξουμε το επόμενο διάστημα και σε αυτό προσβλέπουμε στην υποστήριξή σας, προκειμένου να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός των υπηρεσιών και η επαναφορά του αισθήματος ισότητας και αξιοκρατίας μεταξύ των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος με τον Συντονιστή να συντάσσεται υπέρ της άμεσης θεσμοθέτησης ψηφιακών οργανογραμμάτων, που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες του φορέα.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανάγκες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και των νέων αρμοδιοτήτων που προστέθηκαν, και ζητούν νέες προσλήψεις, κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για όλους και με ίσα δικαιώματα.
«Υπάρχει η ιδία αντίληψη με τον Σύλλογο από μέρος του Συντονιστή, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το πλαίσιο μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις πρέπει να αντιστραφεί, προκειμένου να μπορέσουν να στελεχωθούν πραγματικά οι υπηρεσίες και να υπάρξει σωστή και εύρυθμη λειτουργία του φορέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Σύλλογος εξέφρασε στον Συντονιστή τη διαφωνία του με μετακινήσεις-κινητικότητα υπαλλήλων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, πολύ δε περισσότερο χωρίς καμία εκ των προτέρων ενημέρωσή τους, τόσο αυτών όσο και των προϊσταμένων τους, όπως αναφέρουν, καθώς και για το φαινόμενο της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων διαφορετικών οργανικών μονάδων και αντικειμένων σε υπαλλήλους αλλά και προϊσταμένους.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο Συντονιστής θεωρεί, όσον αφορά τις μετακινήσεις, ότι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με βάση τις ανάγκες του φορέα, τις οποίες εισηγούνται οι διευθυντές των υπηρεσιών, χωρίς να χρειάζεται η γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου, ενώ για το θέμα των παράλληλων καθηκόντων τόνισε ότι όποιος υπάλληλος θεωρεί ότι επιβαρύνεται, να το ζητήσει εγγράφως και θα απαλλάσσεται.
Τέλος, η διοίκηση του Συλλόγου ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τη συντήρηση, επισκευή και ανακαίνιση ορισμένων κτιρίων και γραφείων, για τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανάγκες, που προκύπτουν από εκθέσεις που συντάσσουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, με τον Συντονιστή να δηλώνει άγνοια για τα προβλήματα που τέθηκαν και να δεσμεύεται για έλεγχο.
«Ενόψει αλλαγών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ζητήσαμε τις δικές του ενέργειες προκειμένου να βρεθεί λύση στα προαναφερθέντα προβλήματά, καθώς και τη συμβολή του για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τυχόν νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές και αντεργατικές πολιτικές, προτάσσοντας το συμφέρον των εργαζομένων, του φορέα και εν τέλει των πολιτών», αναφέρει ο Σύλλογος και προσθέτει πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένει η εκκρεμότητα ως προς τον νέο δήμαρχο