Οι φωτογραφίες είναι του Μιχαήλ Πανταζή
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυτοψία στη Γέφυρα Πλάκας την Παρασκευή

Αυτοψία στο έργο της αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας θα πραγματοποιήσει η επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης του έργου, προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των εργασιών, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι θα δώσουν το παρών ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ και διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου Βασίλης Κασκάνης, ενώ στο εργοτάξιο θα βρεθεί και ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία εποπτεύει το έργο της αναστήλωσης.
Η επίσκεψη της επιστημονικής επιτροπής είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, στην τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου είχε γίνει ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών και τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, ενώ είχαν τεθεί θέματα σχετικά με την τεκμηρίωση της όλης διαδικασίας της αναστήλωσης.
Αυτή την περίοδο, συνεχίζονται οι εργασίες κτισίματος του «μεσόβαθρου», αναμένοντας να έρθει άμεσα το «μικρό καλούπι», το οποίο θα συνδέσει το μεσόβαθρο με το εναπομείναν ακρόβαθρο. Επίσης έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση ικριωμάτων στο δυτικό βάθρο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης, στερέωσης και καθαρισμού του πριν τοποθετηθεί ο μεταλλότυπος (μεγάλο καλούπι), για να αρχίσει και από εκεί το κτίσιμο. Επίσης, οι τεχνίτες που απασχολούνται στο εργοτάξιο, λαξεύουν τις «καμαρόπετρες», οι οποίες θα τοποθετηθούν στην τελική φάση του έργου. Εκτιμάται ότι σε έναν μήνα περίπου, οι εργασίες αναστήλωσης θα βρίσκονται στο μάξιμουν και το εργοτάξιο θα αριθμεί 50 άτομα.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας

Σύμβολο της ευρωπαϊκής αναγέννησης η Γέφυρα της Πλάκας

Αποστόλης Τζελέτας