ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Αλ. Καχριμάνης: «Η διοίκηση θέλει αποφάσεις»

Τον κίνδυνο η νέα περιφερειακή διοίκηση να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο σήμερα, στην περίπτωση που δεν έχει την αυτοδυναμία, επισημαίνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αυτός είναι και ο λόγος, που επιμένει στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, σημειώνοντας πως μπορεί να συνεργαστεί με όλους, αλλά την τελική απόφαση πρέπει να την έχει ο ίδιος. Σε αυτό ακριβώς συνίστανται και οι ενστάσεις του στην απλή αναλογική, λέγοντας πως θα αποδειχθεί μια λανθασμένη απόφαση.

Τρεις τετραετίες δήμαρχος Μετσόβου, δύο τετραετίες νομάρχης, από το 2011 έως σήμερα περιφερειάρχης. Δε θα σταματήσετε ποτέ;
Απλώς εγώ δεν μπήκα στην ατραπό εκείνη, που οδηγεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν το θέλησα ποτέ, γιατί θεωρώ ότι εδώ κάνω δουλειά. Αν αυτή την πενταετία δεν είχαμε ανοίξει άλλους δρόμους, μεγάλους δρόμους για την Ήπειρο, μπορεί και να μην είχα ξανασχοληθεί.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, πέρα από την όποια κριτική στο έργο σας, λένε πως ό,τι είχατε να δώσετε, το δώσατε. Εσείς τι παραπάνω θέλετε να πετύχετε και γιατί δεν το καταφέρατε τα προηγούμενα χρόνια;
Αρχίσαμε μια προσπάθεια αυτή την πενταετία, η οποία βρίσκεται σε «νηπιακή» ηλικία και αφορά την εξωστρέφεια των προϊόντων της Ηπείρου και τον συνδυασμό τους με τη μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη αυτή την πενταετία, εκτός όλων των άλλων έργων. Φαινομενικά είναι άυλη, αλλά αφορά μία νέα πορεία στην Ήπειρο, η οποία ξεκίνησε δειλά-δειλά και ίσως και πρωτοποριακά από εδώ, οδηγώντας και το υπουργείο Τουρισμού πλέον εντάξει στις εκθέσεις του την παρουσίαση προϊόντων. Φτιάξαμε ένα μοντέλο, το οποίο θέλει δουλειά και στη συνέχεια. Αυτή την τετραετία, οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» είναι από τον πρωτογενή μέχρι και τον τριτογενή τομέα, άνθρωποι που τους γνώρισα στην πορεία και ανθρώποι με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, χωρίς ποτέ να εξετάσουμε κομματικά που ανήκει ο καθένας. Έχουμε φτιάξει μία παράταξη καθαρά αυτοδιοικητική, αλλά και με στόχο να προωθήσουμε ένα μοντέλο διαφορετικό στην Ήπειρο. Και νομίζω πως εάν αυτό το μοντέλο προχωρήσει, η Ήπειρος δε θα έχει ανάγκη από τίποτα.

Εμφανιστήκατε στην προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που ασκήθηκε στο έργο σας από άλλους υποψηφίους. Θεωρείτε πως αυτά τα χρόνια δεν κάνατε κανένα λάθος και συνεπώς είναι άδικη η όποια κριτική;
Δέχομαι την κριτική. Λάθη κάνει ο καθένας που δρα, αλλά δε δέχομαι κριτική από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα και, ίσως, οι ατραποί που αυτοί έχουν διαβεί, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της Ηπείρου και την ταυτότητά της.

Κάποια στελέχη της σημερινής περιφερειακής αρχής αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι ή να μεταπηδήσουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Θεωρείτε πώς μπορεί να υπάρχει κάποια πικρία από την πλευρά τους, λόγω του ότι επιλέξατε να μοιράζετε τα αξιώματα και όχι να διατηρείτε κάποιους συνεχώς στις ίδιες θέσεις, που ενδεχομένως να θεωρούν τους εαυτούς τους ικανότερους;
Όλοι θεωρούμε ότι σαν τον εαυτό μας δεν υπάρχει άλλος. Αυτό είναι ίδιον του κάθε ανθρώπου και είναι και σεβαστό. Αλλά εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να δείξουν τις δεξιότητές τους και να δώσω τη δυνατότητα να δεθούν περισσότερο με τον τόπο. Κάποιοι προτίμησαν να πάνε για βουλευτές. Το δέλεαρ πολλές φορές της αυτοδιοίκησης είναι να «πάω για την κεντρική πολιτική σκηνή». Κάποιοι άλλοι έχουν προσωπικές φιλίες και ήθελαν να πάνε στην αυτοδιοίκηση.

Στόχος σας είναι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Αν δεν το πετύχετε, πώς θα επιλέξετε με ποιους θα συνεργαστείτε και με ποιους όχι;
Ξέρετε ότι έχω κάνει πάρα πολύ συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Η αυτοδιοίκηση έχει μία αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Αλλιώς θα είχαμε το κεντρικό κράτος, που είναι αναποτελεσματικό και «σύρε λεβέντη μου το χορό για να μπεις σε ένα θέμα». Εγώ ζητώ την αυτοδυναμία για συγκεκριμένους λόγους. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε όσα έργα και δράσεις έχουμε ξεκινήσει στην Ήπειρο, χωρίς εμπόδια, χωρίς ασκήσεις ισορροπίας.
Σε δύο βασικά θέματα της Ηπείρου, όπως ήταν το εργοστάσιο απορριμμάτων και η Νιάρχου, η μειοψηφία ψήφισε ή λευκό ή άκυρο. Δε γίνεται έτσι η δουλειά. Θέλει αποφάσεις. Χωρίς αποφάσεις και χωρίς να παίρνεις τα ρίσκα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ποτέ. Αυτός είναι ο τρόπος που εγώ μπήκα πάντα μπροστά, έχω τις εισηγήσεις όλων, αλλά την τελική απόφαση την παίρνεις εσύ. Μπορεί να κάνεις και λάθος, αλλά πρέπει να δρας. Εγώ εκεί διαφώνησα με την απλή αναλογική. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1964, που ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου είχε διαμορφώσει τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, εφαρμόστηκε και δεν τόλμησε κανένας να τον χαλάσει. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρώ ότι το έκανε μόνο και μόνο με τη θεωρία του και πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάει το κόμμα του. Είναι λανθασμένη η απόφαση και θα φανεί και στην πράξη στο μέλλον.

Ένας από τους χαρακτηρισμούς που σας προσδίδετε, είναι «συγκεντρωτικός». Θα μπορούσατε να διοικήσετε διαφορετικά, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν; Αν ο κόσμος αποφασίσει ότι πρέπει να συνεργαστείτε με μία παράταξη.
Εγώ μπορώ να συνεργαστώ με όλους, αλλά ο τελικός λόγος, εφόσον θα είμαι περιφερειάρχης, θα είναι σε μένα. Δεν μπορώ αλλιώς, γιατί έχω δει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Λέτε συχνά ότι το κράτος μεταβιβάζει αρμοδιότητες στις περιφέρειες, χωρίς να δίνει ανάλογους πόρους και έτσι είναι. Την ίδια ώρα όμως βλέπουμε την Περιφέρεια να καταφέρνει να φτιάχνει δρόμους, εκκλησίες, να στηρίζει δρόμους, να συνδράμει σε αθλητικές υποδομές, να επιχορηγεί συλλόγους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με μεγάλη ευχέρεια. Τελικά υπάρχει χρήμα στην περιφέρεια;
Όλα αυτά είναι απόρροια πολλής δουλειάς. Το κράτος, εάν ήθελε να έχει πραγματική αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, έπρεπε να περάσει στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι θέματα που είναι απλά, χρειάζεται να πάρεις μία απόφαση κανονιστική και να γίνει νόμος του κράτους με ένα ΦΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο θα λύναμε άμεσα πολλά μικρά θέματα και τότε θα ήταν και αναβαθμισμένος ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου, γιατί θα έπαιρνε αποφάσεις στο γίγνεσθαι της Ηπείρου πραγματικές, όχι έμμεσες. Άμεσες. Αυτό δεν έγινε. Είδαμε διάφορα άλλα πράγματα και είδαμε να κουτσουρεύονται και αυτά που ήταν αρχικά στον «Καλλικράτη». Είδαμε να μειώνονται στο 67% οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι. Μας έχουν δοθεί με αγώνα κάποια χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε αυτή την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας, μπορούσαν να παίξουν έναν άλλο ρόλο οι περιφέρειες, να στηρίξουν και όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Εμείς αυτό το κάναμε. Άλλες περιφέρειες δεν το έχουν κάνει, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν τα νοσοκομεία μας σήμερα, πώς θα ήταν οι δήμοι μας σήμερα. Δεν υπάρχει δήμος που δε στηρίχθηκε στην Ήπειρο. Έπρεπε να δουλέψουμε και στα μνημεία, γιατί δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι «ορφανά», δεν υπάρχει μέριμνα και το κράτος. Έχω δώσει έτοιμη παράγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού για να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, που να μας δίνει το δικαίωμα να συντηρούμε τα μνημεία και απλώς να έχουμε συνεπίβλεψη από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Τα άλλα όλα είναι κουβέντες. Τρία χρόνια διαδικασία γραφειοκρατική για να μπορέσεις να φτιάξεις ένα μνημείο. Είναι ντροπή αυτό. Δεν είναι κράτος με ταχύτητα αυτό.

Τι φταίει και η Ήπειρος παραμένει στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης ως προς το ΑΕΠ; Πώς και πότε νομίζετε ότι αυτό θα αλλάξει, με δεδομένο ότι πλέον και συγκοινωνιακά απομονωμένοι δεν είμαστε και στον τουρισμό υπάρχει σημαντική και μετρήσιμη, όπως λέτε, άνοδος;
Στον τουρισμό υπάρχει μετρήσιμη άνοδος, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα χωρίς να είναι συνδυασμένος με τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, που είναι το περιβάλλον, αλλά και τα προϊόντα του περιβάλλοντος, που ξεκινάει από τα 5.000 φυτά που έχει η Ήπειρος και δίνει προϊόντα ποιότητας. Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν για να δώσουμε θέσεις εργασίας και ποιότητα στον τόπο μας σε όλα, και στον τουρισμό. Ο τουρισμός έρχεται, αλλά, αν δεν κάναμε όλους τους βιολογικούς και τις αποχετεύσεις στα παράλια; Αν εμείς πέρυσι που είχαμε τεράστια προβλήματα στον νομό Πρέβεζας με τις καταστροφές δεν επεμβαίναμε, δε θα μπορούσε ούτε να κυκλοφορήσει ο κόσμος. Θέλει δουλειά. Θέλει μαρίνες… Θέλει πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς.
Ως προς το ΑΕΠ, δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματική εικόνα. Το ΑΕΠ παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία είναι ψηλά. Και είναι η περιφέρεια της ανεργίας, έχει 25% ανεργίας, όταν εμείς έχουμε 17%. Η ουσία, όμως, είναι ότι θέλουμε και στους νέους επιστήμονες πολλή δουλειά για να μπουν στην αγορά εργασίας, θέλουμε και στον απλό κόσμο, πάντα όμως σε αυτό που έχει πλεονέκτημα ο τόπος μας. Έχουμε φύγει από την τελευταία θέση. Δεν είναι εκεί το θέμα. Εάν όμως δείτε τους δείκτες, εμείς τους έχουμε ή στάσιμους ανά έτος ή ανοδικούς. Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα έπεσαν κατά 4% τον χρόνο. Γιατί είναι η Ελλάδα της φτωχοποίησης αυτή τη στιγμή, άρα γίνονται ανακατατάξεις. Εμείς έχουμε ανοδική πορεία και κοιτάμε, με την εξωστρέφεια και την καινοτομία, να κάνουμε την Ήπειρο δυνατή μέσα από τα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης