ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βάζει πλάτη για την ελάφρυνση των φοιτητών

Με τη συνεισφορά 80.000 ευρώ ετησίως από τον δήμο Ιωαννιτών, αλλά και χορηγία του Αστικού ΚΤΕΛ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα γίνει προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα στέγασης και μετακίνησης φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυρίως των εστιακών και όσων δικαιούνται επιχορήγησης.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών, μετά τις επαφές με την πρυτανεία, τους εκπροσώπους των φοιτητών αλλά και τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, κατέληξε σε μια λύση, που σε κάποιο βαθμό ανακουφίζει τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Στα μέτρα ανακούφισης που αποφάσισε η επιτροπή, είναι η διάθεση 40.000 ευρώ για τη μίσθωση διαμερισμάτων. Η διαδικασία μίσθωσης και επιλογής δικαιούχων να ανήκει στο πανεπιστήμιο με ευθύνη της πρυτανικής αρχής.

Στο σημαντικό ζήτημα της μετακίνησης, ο δήμος Ιωαννιτών επίσης θα διαθέσει ένα αντίστοιχο ποσό για την επιδότηση της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας. Το κόστος της κάρτας σήμερα ανέρχεται στα 35 ευρώ ανά μήνα και στόχος είναι να μειωθεί στα 25 ευρώ για κάθε φοιτητή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Ιωαννιτών επιχορηγεί επτά ευρώ ανά μηνιαία κάρτα και το Αστικός ΚΤΕΛ τα υπόλοιπα τρία ευρώ. Την όλη διαχείριση θα το αναλάβουν επίσης οι πρυτανικές αρχές, με τη συνεργασία των φοιτητών, ενώ προτεραιότητα στην επιδότηση θα έχουν οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες της Δομπόλης, καθώς και όσοι δικαιούνται μισθωμένα διαμερίσματα.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά του πανεπιστημίου και έγινε δεκτό, είναι η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και τιμολογίων της ΔΕΥΑΙ για την πανεπιστημιούπολη, ως ένας από τους μεγάλους καταναλωτές. Μάλιστα, το όποιο οικονομικό όφελος προκύψει, θα διατεθεί για την ενίσχυση της φοιτητής μέριμνας, όπως δεσμεύθηκαν οι πρυτανικές αρχές.

Τέλος, ο δήμος Ιωαννιτών στηρίζει το αίτημα του πανεπιστημίου για αύξηση των κονδυλίων για τη σίτιση, κονδύλια που κατανέμονται κεντρικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχει την αρμοδιότητα στη λέσχη της εστίας της Δομπόλης, όπως επίσης και το αίτημα της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των ίδιων εστιών και της λέσχης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη, με την υποσημείωση ότι η ευθύνη των σπουδών ανήκει εξ ολοκλήρου στην πολιτεία.

«Η αυτοδιοίκηση υπερβαίνει τα όριά της και για μια ακόμη φορά υπεισέρχεται σε ευθύνες του κράτους για να ενισχύσουμε τους φοιτητές που έχουν επιλέξει την πόλη μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», σημείωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων

Απολογείται για τις κλήσεις ο Δήμος