ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πατάει γκάζι» για τα διετή προγράμματα

Διετή προγράμματα σπουδών με τρία διαφορετικά αντικείμενα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εφόσον υπάρξει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ακόμη τρία, για τα οποία υπάρχουν αιτήματα και από την τοπική κοινωνία, βρίσκονται στη διαδικασία της μελέτης και τεκμηρίωσης.

Οι τρεις πρώτες προτάσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η Σύγκλητος, αφορούν τη γαλακτοκομία (σε συνεργασία πιθανότατα με την Γαλακτοκομική Σχολή), τις ιχθυοκαλλιέργειες και την λογιστική διαχείριση μικρών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Πρέβεζα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επόμενες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και είναι συνδεδεμένες με την τοπική αγορά. Πρόκειται για διετή προγράμματα σπουδών με αντικείμενο την αργυροχρυσοχοία, την υφαντουργική, σε συνεργασία πιθανώς με την Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή που λειτουργεί στο Μονοδένδρι, αλλά και την ειδικότητα τεχνικού εργαστηρίου συντήρησης ερευνητικού εξοπλισμού, προφανώς διακρίνοντας πως είναι μια ειδικότητα που λείπει από την περιοχή ή και ευρύτερα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τα διετή προγράμματα θα διευθύνονται από Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο αρμόδιος αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος και αναμένονται οι προτάσεις των τμημάτων για την πλήρωση των υπολοίπων μελών.

Το πανεπιστήμιο έχει προωθήσει τις τρεις πρώτες προτάσεις στο υπουργείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. «Εάν το υπουργείο εγκρίνει την χρηματοδότηση, εμείς είμαστε έτοιμοι για την εκπόνηση των προγραμμάτων από τον Σεπτέμβριο ή για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς διδάσκοντες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πασχόπουλος προσδιόρισε τους αναγκαίους πόρους σε 50.000 ευρώ ανά πρόγραμμα, κατ’ έτος. «Είμαστε έτοιμοι για τα τρία πρώτα, τα επόμενα δε θα μπορέσουμε να τα ξεκινήσουμε από Σεπτέμβριο. Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζητημάτων που υπάρχουν, το 60-70%, έχουν λυθεί», σημείωσε ο αντιπρύτανης.

Ετοιμότητα και για το Κέντρο Ερευνών

Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το νέο Κέντρο Ερευνών Ηπείρου, με έξι Ινστιτούτα. Η χρηματοδότηση του Κέντρου γίνεται από κρατικούς πόρους, αλλά και από πόρους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως προβλέπεται και για τα αντίστοιχα Κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε άλλα πανεπιστήμιο της χώρας.

Μάλιστα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που τίθεται προς ψήφιση αυτές τις ημέρες, υπάρχουν σχετικές διατάξεις, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν το πρώτο που είχε προτείνει την ίδρυση του ερευνητικού κέντρου, με τρία αρχικά Ινστιτούτα, όπως και είναι εκείνο που έχει προχωρήσει ήδη την εκπόνηση του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά σε σχέση με άλλα ερευνητικά κέντρα που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είναι ότι το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου υπάγεται στο πανεπιστήμιο και διευθύνεται από τη Σύγκλητο.

«Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν αυτό που έκανε την πρώτη προσπάθεια για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια δομή. Ό,τι προβλέφθηκε στον νόμο του Αυγούστου του 2018 για το Κέντρο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προβλέπεται και τώρα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Νιώθουμε καλά που και άλλα πανεπιστήμια προσπαθούν να μιμηθούν αυτή την πρωτοβουλία», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Αλμπάνης.

Οι υποδομές όλων των Ινστιτούτων θα είναι ανοιχτές για την ακαδημαϊκή κοινότητα και το Κέντρο θα έχει την ευθύνη να υποστηρίζει την έρευνα των μελών ΔΕΠ στα σχετικά αντικείμενα και θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, φορείς και οργανισμούς.

Το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Βιοεπιστηµών, Επιστήµης υλικών και υπολογισµών, Ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, Οικονοµικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονοµίας, Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, Ψηφιακής καινοτοµίας.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών