ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με δεσμεύσεις για επέκταση της ανακύκλωσης

Με εκδηλώσεις για τα παιδιά αλλά και δεσμεύσεις για την επέκταση της ανακύκλωσης στις γειτονιές και τις επιχειρήσεις, έγινε η βράβευση των μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ανακύκλωσης «followgreen».

Μέσω του διαγωνισμού, 30 δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων ανακύκλωσαν περισσότερους από 7,7 τόνους υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες) στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης, που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, προχωρώντας χθες στη βράβευση των συμμετεχόντων σε μια κατάμεστη από μικρά παιδιά αίθουσα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης επεσήμαναν την αποδοχή της πρωτοβουλίας followgreen από μαθητές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεσμευόμενοι για περαιτέρω στήριξη των δράσεων ανακύκλωσης.

Σταδιακά ο δήμος Ιωαννιτών εκπληρώνει τους στόχους του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, αρχικά στις επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση στις γειτονιές, την επέκταση της διαλογής στην πηγή με επιμέρους ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, μέσω της δημιουργίας πράσινων σημείων, τη μεταφορά με ίδια μέσα του συνόλου των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τη συνέχιση των δράσεων ευαισθητοποίησης στα σχολεία.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος σημείωσε πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση.

Οι κάτοικοι του δήμου μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioannina και να επιβραβεύονται με πόντους, τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα του δήμου Ιωαννιτών.

«O δήμος Ιωαννιτών, με την πρωτοβουλία, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις, προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους αλλά και στο ευρύτερο κοινό εκτός δήμου, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευγενή άμιλλα των μαθητών μέσω του μαθητικού διαγωνισμού ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε», σημείωσε ο κ Μπέγκας.

Η αποδοχή είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε, σε διάστημα ενός έτους, να ξεπεράσει τα 1.000 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο πρόγραμμα 85 επιχειρήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 αγορές με εξαργύρωση πόντων επιβράβευσης της πλατφόρμας. «Η συμμετοχή αυτή μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία γιατί από τα στοιχεία που έχουμε και σε σύγκριση με άλλους δήμους της χώρας, τα Γιάννενα πρωτοπορούν», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατηρτσίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του δήμου και γενικότερα στον σχεδιασμό που έχει γίνει στον τομέα αυτό.

«Όλες οι νέες δράσεις που σχεδιάζουμε για τους δημότες, θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα followgreen και θα συνδέονται στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό με κερδισμένους πόντους, προκείμενου να επιβραβεύονται οι δημότες που συμμετέχουν. Η παράταξή μας θα ενισχύσει την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση στα σχολεία με νέους σχολικούς διαγωνισμούς και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και με περισσότερα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών», σημείωσε, ενώ δεσμεύθηκε πως το φθινόπωρο θα υλοποιηθεί ένα νέο ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα ανακύκλωσης.

Τα σχολεία που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν ήταν τα εξής: 1ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 1ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 2ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 1ο Δημ. Σχολείο, 2ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 4ο Δημ. Σχολείο, 5ο Δημ. Σχολείο, 6ο Δημ. Σχολείο, 7ο Δημ. Σχολείο, 8ο Δημ. Σχολείο, 9ο Διαπολιτισμικό Δημ. Σχολείο, 10ο Δημ. Σχολείο, 16ο Δημ. Σχολείο, 18ο Δημ. Σχολείο, 19ο Δημ. Σχολείο, 20ο Δημ. Σχολείο, 21ο Δημ. Σχολείο, 26ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Ανατολής, 2/Θ Δημ. Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημ. Σχολείο Δροσοχωρίου, Δημ. Σχολείο Κρανούλας, Δημ. Σχολείο Λογγάδων, Δημ. Σχολείο Μπάφρας, Δημ. Σχολείο Πεδινής, 1ο Δημ. Σχολείο Περάματος, Δημ. Σχολείο Σταυρακίου, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Εκπαιδευτήρια Γένεσις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου για τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των δώρων.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου