Η φωτογραφία είναι του Μιχαήλ Πανταζή
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γέφυρα Πλάκας- Επανεκκίνηση προς την τελική ευθεία

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι να ξεκινήσει το κύριο μέρος της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, καθώς ήδη από τη Δευτέρα η ανάδοχος εταιρεία επανεκκίνησε τις εργασίες, που είχαν διακοπεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι πλέον ιδανικές, τα στενά χρονικά περιθώρια οδήγησαν στην απόφαση άμεσης επανεκκίνησης, ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που ξεπεράστηκε και το θέμα της πρόσβασης προς το εργοτάξιο. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, υπήρξε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαιτούνταν η συναίνεσή τους και έτσι από τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου για τη λειτουργία του εργοταξίου.
Το σημαντικό είναι πως με τη διέλευση που επιλέχθηκε, παρακάμπτεται πλήρως η κοίτη του ποταμού, γεγονός που θα επιτρέψει την εκτέλεση των εργασιών, ακόμη κι αν υπάρχει σημαντικός όγκος νερού από συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις ή από το λιώσιμο του χιονιού στα ορεινά. Άλλωστε, αυτό εξασφαλίζεται και από την κατασκευή του μεταλλικού δαπέδου εργασίας για τη στήριξη του μεταλλότυπου (καλουπιού), η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή των εργασιών.
Μετά τη διαμόρφωση του εργοταξίου στην κοίτη του Αράχθου και του χώρου πάνω από το ανατολικό βάθρο, το επόμενο βήμα θα είναι η μεταφορά και εγκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού της εταιρείας «Νήρικος Α.Ε.», ώστε στη συνέχεια να γίνει η τοποθέτηση του μεταλλότυπου και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κεντρικού τόξου (μήκους 27,6 μέτρων), του καταστρώματος και των στηθαίων, καθώς και των υπόλοιπων εργασιών ολοκλήρωσης της αποκατάστασης της γέφυρας.
«Είμαι απόλυτα αισιόδοξος, θα έλεγα σίγουρος, ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το γεφύρι θα στέκεται ξανά πάνω από τον Άραχθο», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σεντελές, εκφράζοντας, παράλληλα, τις ευχαριστίες του προς τους ιδιοκτήτες για την παραχώρηση των εκτάσεων.
Βάσει της σύμβασης, που έχει υπογράψει ο ανάδοχος με το υπουργείο Υποδομών, η διάρκεια εκτέλεσης του έργου ορίζεται στους 17 μήνες. Ωστόσο, με δεδομένο πως οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 και μέσα σε μόλις τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν τα έργα της πρώτης περιόδου, δείχνει πως ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου δε θα ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες, κάτι που μάλλον δε θα έχει προηγούμενο για δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Ιστορίες πολέμου σε ένα αντιηρωικό έργο

«Έξω Χιονίζει» από την Ομάδα Τέχνης «βορείως»

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το τερμάτισε…»