ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απέκτησε Κανονισμό Πρασίνου ο δήμος Ιωαννιτών

Κανονιστικό πλαίσιο, που ορίζει με σαφή τρόπο τις υποχρεώσεις του δήμου αλλά και των πολιτών, προβλέποντας και κυρώσεις για τη μη τήρησή τους σε ό,τι αφορά το πράσινο, απέκτησε ο δήμος Ιωαννιτών, για πρώτη φορά.

Τον Κανονισμό Πρασίνου, που εισηγήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Βασιλείου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

«Η ποιοτική υποβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων των αστικών περιοχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη περιβαλλοντική υποβάθμιση και την απουσία επαρκών χώρων πρασίνου», σημείωσε η κ. Βασιλείου και τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια από τις πρωταρχικές υποχρεώσεις και προτεραιότητες του δήμου.

Όπως τόνισε, το Τμήμα Πρασίνου του δήμου, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω έλλειψης προσωπικού, φροντίζει και εμπλουτίζει τους χώρους πράσινου, αναμορφώνει το αστικό τοπίο, επιστρέφει αξιοπρεπείς και φιλόξενους χώρους πράσινου στους πολίτες, κινητοποιεί και συνεργάζεται με άλλους φορείς, εθελοντικές οργανώσεις και χορηγούς, στο πλαίσιο της αστικής τους κοινωνικής ευθύνης.

Φέτος, μάλιστα, προσδοκώντας στην αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος της πόλης, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 και εκπονείται μελέτη για καθαρισμό, νέες φυτεύσεις, πυροπροστασία και δημιουργία φιλόξενων μονοπατιών σε 40 στρέμματα του δασυλλίου Γορίτσας.

Η έλλειψη ενός θεσμικού πλαισίου, με τη μορφή ενός Κανονισμού Πρασίνου που να ορίζει με σαφή τρόπο τις υποχρεώσεις του δήμου αλλά και των πολιτών, αποτελεί αναγκαιότητα, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος. Αυθαίρετες κοπές ή καταστροφές δένδρων και θάμνων, τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πάνω σε δένδρα, δημιουργία κατασκευών γύρω από δενδροδόχους, καταπάτηση χώρων πρασίνου για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους, κλοπές εποχιακών φυτών σε βαθμό λεηλασίας, μερική ή ολική ρύπανση, καταστροφή ή απομάκρυνση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, αρδευτικός εξοπλισμός) κ.λπ., είναι δυστυχώς συνήθη φαινόμενα παραβάσεων, που αφορούν τους αστικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. «Υπάρχει, επομένως, ανάγκη να προστατευτεί το πράσινο, αλλά και να γίνει η διαχείρισή του όπλο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο προτεινόμενος Κανονισμός Πρασίνου, για τη σύνταξη του οποίου αξιοποιήσαμε και την εμπειρία άλλων δήμων της χώρας, που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την προσπάθεια. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα εργαλείο διαχείρισης, που αποτυπώνει την άμεση ανάγκη προστασίας του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, διατηρώντας τη δυναμική προσαρμογή του σε τυχόν μελλοντικές νέες απαιτήσεις», σημείωσε.

Ο Κανονισμός Πρασίνου αφορά τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών και περιλαμβάνει τόσο τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και λειτουργία τους, καθώς και τις αρχές, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές, που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο, διότι η προστασία του πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του δήμου μας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις, οι οποίες προκύπτουν από απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

Βασικές αρχές του αποτελούν η αρχή της αντιστάθμισης, που έχει ως σκοπό να φέρει σε αρμονία την προστασία του περιβάλλοντος με τις ανάγκες των πολιτών για χρήση και εκμετάλλευσή του και η αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει», η οποία δεν αποτελεί μόνο ένα απλό μέσο καταλογισμού του κόστους τυχόν φθοράς ή καταστροφής, αλλά αναδεικνύει την έννοια της ευθύνης, που έχει κάθε πολίτης για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας