ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η αλληλεγγύη αντικατέστησε τη φιλανθρωπία

Με όραμα μια «κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων», παρουσιάστηκε δημόσια στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο απολογισμός δράσης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών για την τελευταία πενταετία.

«Η δράση της δημοτικής αρχής στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, μέσω του ΟΚΠΑΠΑ, έχει μακρά διαδρομή, με τεράστια ευθύνη, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, πλησιάζοντας στο όραμα που έχουμε για μια “κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων”», τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η ραγδαία αύξηση των αναγκών οδήγησε στη δημιουργία ενός εύρους δράσεων, όχι στη λογική της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, αλλά της αλληλεγγύης και της ειλικρινούς βοήθειας, αποδίδοντας τα εύσημα στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππο Τσουμάνη, το διοικητικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους. «Η συνεργασία όλων ήταν εξαιρετική και βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του Οργανισμού τα προηγούμενα πέντε χρόνια. «Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εκδήλωση. Άλλωστε δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μας, ούτε της πολιτικής μας παιδείας, ούτε της ιστορίας μας τέτοιου είδους αντιλήψεις. Είναι μια καθαρά απολογιστική εκδήλωση, στο πλαίσιο της υποχρέωσης και της στάσης ευθύνης που οφείλουμε προς τους συμπολίτες μας και την πόλη. Γίνεται για καθαρά ενημερωτικούς λόγους και χάριν της διαφάνειας», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο στόχος για την πενταετία ήταν η υλοποίηση μιας προοδευτικής και συντονισμένης κοινωνικής πολιτικής για να γίνουν τα Γιάννενα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. «Το όραμά μας είναι μια κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων. Πέντε χρόνια, προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργαστήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό. Η πολιτική μας είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τις ανάγκες του οποίου βάζουμε πάνω απ’ όλα, μακριά από οποιεσδήποτε μικρο-παραταξιακές σκοπιμότητες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

Οι αριθμοί

Ο κ. Τσουμάνης παρουσίασε τις δομές του Οργανισμού και έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των ωφελούμενων. Στον δήμο λειτουργούν εννέα παιδικοί και 13 βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου φιλοξενούνται, μέσω ΕΣΠΑ και με τροφεία, περίπου 900 παιδιά. Συνολικά από το 2014 φιλοξενήθηκαν 6.938 βρέφη και νήπια.

Επίσης, λειτουργούν δώδεκα Κ.Α.Π.Η, υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών. Απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.283 μέλη. Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ένα ακόμη Κ.Α.Π.Η. στην περιοχή Καρδαμιτσίων.

Επίσης, λειτουργεί ένα ΚΗΦΗ, στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά 35 άτομα, ενώ από το 2014 έχουν φιλοξενηθεί 175 άτομα.

Οι δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες και συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου πολίτες, που έχουν απόλυτη ανάγκη την στήριξή τους από το πρόγραμμα. Στελεχώνονται με 19 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2014 εξυπηρέτησαν 2.627 πολίτες.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει εντελώς δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής, είδη καθαριότητας, υποδήματα, παιχνίδια και βιβλία, μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2450 οικογένειες, ενώ 219 είναι οι οικογένειες που ωφελούνται από τους δημοτικούς λαχανόκηπους.

Στο δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων, μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί 51 άστεγοι, ενώ στον ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας έχουν φιλοξενηθεί 47 γυναίκες και 66 παιδιά.

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια λειτούργησαν σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηπείρου και τον Σύλλογο Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Ιωαννίνων, ενώ το Γραφείο Διαμεσολάβησης έχει εξυπηρετήσει περίπου 4.000 πολίτες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υγεία και πρόληψη λειτουργούν τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης, που μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετήσει 1.490 οικογένειες.

Το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας λειτουργεί από το 2015 και, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με Μ.Κ.Ο., πραγματοποίησε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους σε περισσότερους από 3.015 πολίτες, όπως επίσης επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το Δίκτυο Υγειών Πόλεων, θα λειτουργήσει στον χώρο του 2ου ΚΑΠΗ Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια.

Οι επόμενοι στόχοι

Όπως εξήγησε ο κ. Τσουμάνης, ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. διαθέτει διαχειριστική επάρκεια και αξιοποίησε όλα τα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Για τη νέα δημοτική περίοδο, στόχος είναι να λειτουργήσει και δεύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Ανατολή, όπως επίσης και στα Μέλανδρα στη Νέα Ζωή.

Έχει ήδη ενταχτεί στην πρόταση του δήμου για το νέο ΕΣΠΑ, η κατασκευή του νέου βρεφονηπιακού σταθμού Ανατολής, δυναμικότητας 80 βρεφών και νηπίων (σ’ αυτά περιλαμβάνεται και τμήμα παιδιών με αναπηρία), καθώς και το Κέντρο για Παιδιά με Αυτισμό. Σχεδιάζεται ακόμη η λειτουργία δύο νέων ΚΗΦΗ, ένα στην περιοχή της Καλούτσιανης και ένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

«Η κοινωνική πολιτική αναδείχτηκε μεγίστης σημασίας για την σημερινή δημοτική αρχή. Η οικονομική κρίση και οι οικονομικές της επιπτώσεις διαμόρφωσαν την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών χιλιάδων συμπολιτών μας. Τα χρόνια αυτά, πετύχαμε η ξεπερασμένη έννοια της φιλανθρωπίας να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία. Στον τομέα αυτό θεωρούμε ότι τα επιτεύγματά μας ήταν πολλά και σημαντικά και κυρίως έφεραν αποτέλεσμα και στήριξαν χιλιάδες οικογένειες, που είχαν ανάγκη τις υπηρεσίες μας και απευθύνθηκαν σε εμάς. Θεωρούμε ότι ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., όλα αυτά τα χρόνια, προσέφερε ένα σημαντικό έργο ουσίας για χιλιάδες ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσει», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

Τον δημόσιο απολογισμό παρακολούθησαν εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αρχών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εργαζόμενοι των δομών.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών