Όπως προκύπτει, πολλές από τις μετακινήσεις θεωρούνται… δυσμενείς από τους μετακινούμενους, με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων να κάνει λόγο για εκδικητικές μετακινήσεις, αλλά και για «βυσματικές» τοποθετήσεις. «Όσοι δεν πήγαν από… “γινάτι”, πήγαν από βύσμα!», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δελτίου τύπου.
Οι αλλαγές δεν έρχονται ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς ήταν γνωστό στους παροικούντες το Δημαρχείο ότι επίκεινται μετακινήσεις, με αφορμή και τον νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών μετά την κατάργηση των νομικών προσώπων. Ωστόσο, κάποιες από τις αλλαγές, όπως αυτές έγιναν γνωστές μέσα από την ανάρτηση των αποφάσεων στο «Διαύγεια», ήταν μη αναμενόμενες.
Αναμφίβολα, η πιο σημαντική αλλαγή είναι αυτή, που έχει να κάνει με τη μετακίνηση του Ορέστη Μπρίκου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών σε θέση προϊσταμένου στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Στην απόφαση αναφέρεται ότι για τη μετακίνηση ελήφθη υπόψη ότι ο Ορέστης Μπρίκος «είναι σήμερα από τους ή ο αρχαιότερος Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης στο Δήμο και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις υποθέσεις του Δήμου σε θέση ευθύνης, προσόν καθοριστικό για την θέση στην οποία μετακινείται, δεδομένης της εξέχουσας σημασίας αυτής (θέσης) για τις υποθέσεις του Δήμου». Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση νέου προϊσταμένου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Αίσθηση προκαλεί και η μετακίνηση του Παναγιώτη Τσώλη από τη θέση προϊσταμένου του Τμήματος Συντήρησης Έργων και Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου, από το εργοτάξιο δηλαδή, ως προϊστάμενος στο Τμήμα Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας Εγκαταστάσεων και Αδειών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
«Δυσμενής» θεωρείται, βάσει τουλάχιστον της καταγγελίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, και η μετακίνηση της Κλεοπάτρας Εξάρχου από το Τμήμα Αθλητισμού και Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Αθλητισμού και Νέας Γενιάς στο Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της ίδιας Διεύθυνσης, παραμένοντας σε θέση προϊσταμένης.
Τέλος, στις σημαντικές αλλαγές συγκαταλέγεται και η μετακίνηση του Βασίλη Φλούδα από το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής ,στη θέση του προϊσταμένου στο Τμήμα Πολιτισμού της νεοπαγούς Διεύθυνσης Πολιτιστικών Θεσμών Εκδηλώσεων και Πολιτισμού του Δήμου.
«Μικροπολιτικά και κατά περιπτώσεις εκδικητικά κριτήρια»
Το μήνυμα ότι θα παλέψει με κάθε τρόπο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, «που θίγονται από την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τις αντεργατικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής», στέλνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας όχι μόνο τις αλλαγές, αλλά και τον τρόπο, που αυτές έγιναν, με τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους να μαθαίνουν από το «Διαύγεια» ότι καθαιρούνται ή μετακινούνται.
«Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κινήθηκε, για ακόμα μια φορά, εκδικητικά απέναντι σε στελέχη, που αρνήθηκαν “να φέρουν τον νόμο στα μέτρα της διοίκησης” και ταυτόχρονα “έβγαλε υποχρεώσεις”, που είχε δώσει πριν (ή για να) αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Έτσι έγιναν αλλαγές σε μια σειρά νευραλγικών διευθύνσεων, όπως η Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Καθαριότητας, αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία, με τους δύο από τους τρεις διευθυντές να υποβιβάζονται σε Τμηματάρχες και τον τρίτο να μετακινείται σε άλλη διεύθυνση. Την ίδια στιγμή, για να διορίσει τους νέους αρεστούς πλέον διευθυντές, προχώρησε σε μια σειρά μετακινήσεων προσωπικού η οποία είχε σαν αποτέλεσμα καθαιρέσεις προϊσταμένων (Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας, Τμήμα Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας Εγκαταστάσεων και Αδειών Μεταφορών) ή μετακινήσεις σε άσχετα με τις ειδικότητες τμήματα (στο ΚΕΠ Περάματος, στο Δια Βίου Μάθησης κα)
Η δημοτική αρχή απέδειξε ξανά ότι δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των υπηρεσιών απομακρύνοντας ή υποβιβάζοντας στελέχη από υπηρεσίες, που στην πλειοψηφία τους παρουσίαζαν έλλειμμα προσωπικού και όχι έλλειμμα διοίκησης. Για ακόμα μια φορά κινήθηκε από μικροπολιτικά και κατά περιπτώσεις εκδικητικά κίνητρα», τονίζει και συνεχίζει: «Αντί να αναλωθεί να βρει τρόπους για την πρόσληψη προσωπικού, να βρει τρόπους να πληρώσει τους συμβασιούχους των μουσικών συνόλων, να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία των συμβασιούχων από τα ΚΔΑΠ ή τουλάχιστον να μην προσλαμβάνει ειδικούς συνεργάτες χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία, αναλώνεται στις μηχανορραφίες σε βάρος των εργαζόμενων που φροντίζει να κατασυκοφαντεί σε κάθε ευκαιρία. Προφανώς και κανένας υπάλληλος δεν είναι “δεμένος με την καρέκλα”. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τη μετακίνηση μηχανικού σε τμήμα που απαιτεί γεωτεχνικό ή την απομάκρυνση της Μουσειολόγου από το Τμήμα Πολιτισμού. Αποφάσεις που προσβάλλουν τον εργασιακό βίο και την επιστημονική υπόσταση των εργαζομένων, αλλά είναι χαρακτηριστικές των προθέσεων της διοίκησης. Τέτοιες αποφάσεις δρουν διαλυτικά στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες».
Και καταλήγει: «Με αυτό το σκεπτικό, και με τη βοήθεια του νόμου, που πριμοδοτεί την ατομική συνέντευξη περισσότερο από έναν διδακτορικό τίτλο, ακόμα και κρίσεις προϊσταμένων να γίνουν -όπως έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων- θα καταλήξουν να νομιμοποιούν τις παράνομες αποφάσεις».