ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έγινε η αρχή, έπεται συνέχεια

Το πρώτο δημοτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία θα λειτουργήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό του κοινωνικού «δικτύου».

Το αίτημα για την δημιουργία ΚΔΑΠ μεΑ είχε κατατεθεί στον δήμο Ιωαννιτών από γονείς παιδιών με αναπηρία και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εξεύρεση κτιρίου ή τη διαμόρφωση, ώστε να πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Το κτίριο που θα λειτουργήσει η νέα δομή, βρίσκεται στα Καρδαμίτσια, στην αρχή της Εθνικής Αντιστάσεως, της κεντρικής αρτηρίας που οδηγεί στην περιφερειακή οδό, και έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πρόσβαση στην είσοδο, που έχει σκαλιά, έχει κατασκευαστεί ειδικός ανελκυστήρας, ενώ και οι χώροι του στο εσωτερικό είναι διαμορφωμένοι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη κινητικότητα.

Παράλληλα, διαθέτει αίθουσες γυμναστικής και ψυχαγωγίας με κατάλληλα όργανα, προκειμένου να γίνονται όλες οι δραστηριότητες που προβλέπονται, όπως η εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, τα προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, οι ασκήσεις λόγου και άθλησης και η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.

Το ΚΔΑΠ μεΑ θα φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία, ενώ μέσω του προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής του ΕΣΠΑ, έχουν γίνει ήδη οι προσλήψεις του προσωπικού, που αποτελείται από ειδική παιδαγωγό, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργό, κοινωνική φροντίστρια –επιμελήτρια πρόνοιας, τεχνίτρια χειροτεχνίας, φυσικοθεραπεύτρια και βοηθητικό προσωπικό. Ακόμη αναμένεται η τοποθέτηση οδηγού και εργοθεραπευτή.

Λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια της δομής, αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης τόνισε ότι πρόκειται για το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ της πόλης, που απευθύνεται σε ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών, ενώ ανακοίνωσε πως ήδη έχει ενταχθεί στην πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για το νέο νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) και δεύτερη δομή ΚΔΑΠ μεΑ, καθώς και ένα Κέντρο για παιδιά με αυτισμό

Ο κ. Τσουμάνης κάλεσε τις οικογένειες της πόλης με παιδιά με αναπηρία να επισκεφθούν το ΚΔΑΠ μεΑ, να δουν τις εγκαταστάσεις του, να συζητήσουν με το προσωπικό, να το αγκαλιάσουν και να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στη νέα μας δομή.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ, έχουν να κάνουν με την ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών/εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας. Οι κύριοι σκοποί του ΚΔΑΠ μεΑ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το ΚΔΑΠ μεΑ λειτουργεί σε ετήσια βάση, από 1.30 το μεσημέρι έως 9.30 το βράδυ και κατά τα διαστήματα που τα σχολεία είναι κλειστά, θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

 

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών