Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που έρχεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη30 Οκτωβρίου, εκτός μένουν τέσσερα έργα, τα οποία είναι άγνωστο αν θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές ή παραπέμπονται στις καλένδες. Το σημαντικότερο από αυτά αφορά το έργο «Ανάπλαση Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Εκτός μένουν επίσης τα έργα «Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχής κλίμακας Κυρά Φροσύνης και σπηλαίου Διονυσίου Φιλοσόφου (300.000 ευρώ) και «Ανάδειξη περιοχής εισόδου σπηλαίου πυριτιδαποθήκης» (500.000 ευρώ), καθώς και η δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στο Νησί ( 1 εκατ. ευρώ).
Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή περιελάμβανε στο πρόγραμμά της την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης, ενώ και ο δήμαρχος σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής η ανάδειξη του παραλιμνίου μετώπου. Μάλιστα, με αφορμή το πικ νικ, που είχε οργανωθεί στην παραλίμνια περιοχή, είχε αναφέρει πως η πρέπει να αποδοθεί ελεύθερη χωρίς οχήματα στους πολίτες. Αν αυτό δε συνδυαστεί με μια ανάπλαση, φαντάζει δύσκολο να αλλάξει η σημερινή εικόνα.
«Ψαλίδι» σε δύο ακόμη παρεμβάσεις
Από μια σύγκριση της αρχικής Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προκύπτει και μείωση κατά το ήμισυ του προϋπολογισμού –κατά συνέπεια και του συμβατικού αντικειμένου- δύο ακόμη έργων.
Από 5 εκατ. ευρώ σε 2,5 μειώνεται ο προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ από 6 εκατ. ευρώ σε 3 πέφτει ο προϋπολογισμός για τη βελτίωση αστικής κινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών και την ανακατανομή του οδικού δικτύου της πόλης, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
Βαρύτητα στις αναπλάσεις στον αστικό ιστό
Από τα έργα, που προστίθενται, προκύπτει και η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να ρίξει βάρος σε παρεμβάσεις εντός της δομημένης περιοχής των Ιωαννίνων.
Στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προστίθενται η κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση της Δημοτικής αγοράς της Αγίας Μαρίνας με εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού (7 εκατ. ευρώ) και η δημιουργία πολιτιστικής – τουριστικής διαδρομής στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας μέσω ανάπλασης του αστικού τοπίου, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του αύλειου χώρου του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιoυργία χώρων αναψυχής και πολιτισμού και την ανάπλαση αστικού τοπίου περιοχής Αγίας Μαρίνας και πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας.
Επίσης, αυξάνεται από 8 εκατ. ευρώ σε 10 ο προϋπολογισμός του έργου «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ιωαννιτών και μετατροπή τους σε πράσινους “αστικούς χώρους”», καθώς προστίθεται ως υποέργο η δημιουργία πράσινου χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό Πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια (2 εκατ. ευρώ).
Μένουν ως έχουν
Ως έχουν μένουν τα υπόλοιπα έργα, με κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τους προϋπολογισμούς στα συνεχιζόμενα, με σημαντικότερη αυτή στο έργο του μεγάλου δακτυλίου, που προϋπολογίζεται με την τεχνική λύση των χαλικοπασσάλων.
Πρόκειται για τα εξής:
– Ανάπτυξη έξυπνης Πλατφόρμας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (smart cities) Ιωαννιτών (475.312,84 ευρώ).
– Δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα-Πέραμα (4.000.000 ευρώ).
– Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωάννινων – Β’ φάση (15.968.804,49 ευρώ).
– Αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο Ιωάννινων σε επισκέψιμο μνημείο (1.174.284,67 ευρώ)
– Δημιουργία «Κέντρου για το Παιδί» (1.042.978,04).
– Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Ασλάν Τζαμί-Μεντρεσές) στη ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων
ΥΠ1: Αποκατάσταση κτηρίου και Επανέκθεση Δημοτικού Εθνογραφικού Μουσείου Ιωαννίνων – Τζαμί Ασλάν Πασά (3.300.000 ευρώ).
ΥΠ2: Αποκατάσταση Μεντρεσέ, δημιουργία εκθεσιακών χώρων / χώρων πολλαπλών χρήσεων και διαμόρφωση προσβάσεων ΑΜΕΑ (2.700.000 ευρώ).
– Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων (850.000 ευρώ).
– Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Χατζή (4.000.000 ευρώ).
– Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων (2.000.000 ευρώ).
– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών (2.000.000 ευρώ).
– Ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (1.000.000 ευρώ).