ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φ. Τσουμάνης: «Δεν υπήρξα ποτέ “μετακινούμενη άμμος”»

Βέβαιος για τη νίκη της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον Θωμά Μπέγκα και στην παράταξη.

Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ο Φ. Τσουμάνης χαρακτηρίζει «δίκοπο μαχαίρι» την απλή αναλογική, ενώ τοποθετείται και για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την υποψηφιότητα Ελισάφ, τονίζοντας πως δε βλέπει κανέναν ως αντίπαλο, ενώ προσωπικά δεν τέθηκε ποτέ για τον ίδιο θέμα αποχώρησης από την παράταξη Μπέγκα. Σε όλη την πορεία μου δεν υπήρξα ποτέ “μετακινούμενη άμμος”», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στον Η.Α., τοποθετείται, ακόμη, για το έργο του ΟΚΠΑΠΑ και συνολικά της δημοτικής αρχής, λέγοντας πως με την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ θα φανεί με έργα η σημαντική προετοιμασία, που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου παρουσιάζουν αρκετές ιδιομορφίες, λόγω και της απλής αναλογικής. Με βάση και την αυτοδιοικητική σας εμπειρία, η επόμενη δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ή θα είναι εύκολο να επιτευχθούν οι απαιτούμενες συγκλίσεις;

Η απλή αναλογική διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, η οποία πιστεύω ότι θα δοκιμάσει τα όρια αντοχών της Αυτοδιοίκησης και των στελεχών της. Είναι μια δομική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Απαιτεί ευρείες συναινέσεις και, μάλιστα, όχι πάνω σε μια συμπαγή και διαρκή συμφωνία, αλλά πάνω σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινή αντίληψη. Κάθε δημοτικός σύμβουλος θα έχει τη δική του άποψη και, λόγω ελλείμματος εμπειρίας σε περιβάλλον ανοιχτής συνεννόησης, πιστεύω ότι θα δημιουργούνται πολλά και σύνθετα ζητήματα διαφωνιών. Όλοι θα αναγκαστούν να αναλαμβάνουν το βάρος ευθύνης που αναλογεί στην ψήφο τους.
Αυτές οι παράμετροι είναι, που καθιστούν κρίσιμο το «ποια» παράταξη και «ποιος» δήμαρχος θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Ακριβώς γιατί η απλή αναλογική είναι «δίκοπο μαχαίρι».
Στα χέρια ενός δημάρχου και μιας πλειοψηφίας που δεν πιστεύουν με πάθος στη διαφάνεια και δεν έχουν μάθει να παραμερίζουν τις κομματικές σκοπιμότητες, η απλή αναλογική κινδυνεύει να εκτραπεί σε μια ανεξέλεγκτη «αγορά συμφερόντων και διευθετήσεων». Σε μια διαρκή διαπροσωπική διαπραγμάτευση. Άλλο σύγκλιση και άλλο «παρασκήνιο». Εμείς, ως ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη δημοτική παράταξη με δήμαρχο τον Θωμά Μπέγκα, είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη συνεννόηση με όλους, για το κοινό καλό.

Πήρατε την απόφαση να είστε εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του Θ. Μπέγκα. Αντίπαλοί σας, όμως, θα είναι στελέχη με τα οποία είχατε συμπορευτεί στο παρελθόν. Τι ήταν αυτό που μέτρησε στην απόφασή σας και πως σχολιάζετε το ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς θα βρεθεί διασπασμένος;

Την απόφαση την πήρα πολλά χρόνια πριν και δικαιώθηκα. Ο Θωμάς Μπέγκας, έχει αποδειχθεί ότι έχει όραμα, είναι δημοκρατικός, ανιδιοτελής, εργατικός και ακηδεμόνευτος δήμαρχος.
Υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, επί δεκαετίες. Δεν έχω κάποια αδικαίωτη φιλοδοξία, άρα δε με «κρατάει» κανείς. Αποφασίζω ελεύθερα και στηρίζω όποιον δήμαρχο θεωρώ άξιο της εμπιστοσύνης του κόσμου και άξιο της δικής μου εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, την παράταξη αυτή την υπηρετώ από τη δημιουργία της, έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο και δεν έχει προκύψει κανένας απολύτως λόγος για να αποχωρήσω και να αλλάξω παράταξη. Σε όλη την πορεία μου δεν υπήρξα ποτέ «μετακινούμενη άμμος».
Οι «αντίπαλοι» στους οποίους αναφέρεστε, είναι αγαπημένοι φίλοι, άρα δεν είναι αντίπαλοι. Είναι άνθρωποι που έχουν διαφορετική προσέγγιση από την δική μας. Καθένας με τις αποφάσεις του. Στο τέλος όλοι θα κριθούμε.
Ποιος χώρος της κεντροαριστεράς σήμερα; Υπήρξε ο μεγάλος ιστορικός χώρος του Πατριωτικού Σοσιαλισμού και της Αλλαγής που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό, ιστορικά τελείωσε. Δεύτερος Ανδρέας δε βγαίνει.
Σήμερα, όλο αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό ρεύμα κάνει τις επιλογές του.
Προσωπικά, σε ιδεολογικό επίπεδο, στέκομαι απέναντι στη Δεξιά. Ως αυτοδιοικητικός, όμως, και ως γιατρός ουδέποτε ξεχώρισα τους ανθρώπους με κομματικά κριτήρια. Αλλοίμονο μας, αν αφήσουμε τις κομματικές διενέξεις να μολύνουν την Αυτοδιοίκηση εν έτει 2019. Αγαπώ όλες και όλους που αγαπούν τα Γιάννενα. Πρώτα τα Γιάννενα και όλοι οι πολίτες ίσοι.

Από την αρχή της δημοτικής θητείας κρατάτε το τιμόνι του ΟΚΠΑΠΑ και είστε επιφορτισμένος με την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής σε μια δύσκολη εποχή. Πώς αποτιμάτε τα όσα έγιναν και ποιες είναι οι προκλήσεις για την επόμενη θητεία; Είσαστε ικανοποιημένος από την παρουσία σας στον δήμο σήμερα;

Ο ΟΚΠΑΠΑ είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη μακρά διαδρομή μου στα κοινά. Σε δύσκολα χρόνια, στα χρόνια της κρίσης, χωρίς τα έσοδα του παρελθόντος, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και να στηρίξουμε τους ανθρώπους. Ποια ομορφότερη πρόκληση θα μπορούσε να έχει συμβεί σε έναν άνθρωπο όπως εγώ, που έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην υπηρεσία του ανθρώπου; Είμαι ευτυχής, γιατί πετύχαμε πολλά.
Όλα αυτά τα χρόνια, ανακουφίσαμε και στηρίξαμε χιλιάδες συμπολίτες μας, πού βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης και ωφελήθηκαν από το έργο μας σε όλους τους τομείς (στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, στήριξη των ηλικιωμένων, στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προστασία της υγείας και πρόληψη).
Αν μπείτε στον ιστότοπο neagiannena.gr, θα μπορέσετε να δείτε ένα τεράστιο, σε ποσότητα και ποιότητα, έργο που υλοποιήσαμε από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι σήμερα., το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο κατά προτεραιότητα, ακριβώς γιατί η κοινή μας φιλοσοφία με τον Θωμά Μπέγκα συνοψίζεται στο μήνυμα «πρώτα ο άνθρωπος». Μετά από μεγάλο αγώνα, με πολλή δουλειά, πολλές αγωνίες αλλά και χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο, στην αντιπρόεδρό Εύη Σίμου-Σκαπινάκη, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΟΚΠΑΠΑ. Ναι, πετύχαμε! Το όραμά μας μένει ίδιο: «Μία κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων».

Πώς θα αξιολογούσατε την πενταετία της σημερινής δημοτικής αρχής. Σε ποιους τομείς παίρνει άριστα και σε ποιους θεωρείτε ότι υστέρησε;

Η δημοτική αρχή Μπέγκα δεν υστέρησε. Η Ελλάδα υστέρησε. Όσα πετύχαμε, έγιναν μόνο με ίδιους πόρους, με χρήματα του δήμου, των συμπολιτών. Με σκληρό αγώνα, με κατάργηση της σπατάλης, με αλλαγή φιλοσοφίας για τις μελέτες και το κόστος τους, με εμψύχωση και τεράστια προσφορά των υπαλλήλων του δήμου. Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή τα τελευταία είκοσι χρόνια, που δε διαχειρίστηκε ούτε ένα ευρωπαϊκό κονδύλι. Με μειωμένες χρηματοδοτήσεις από το κράτος λόγω μνημονίων και μόνο μια ανάσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Τα όποια προβλήματα, ήταν αναπόφευκτα, όταν παραλαμβάνεις έναν καταχρεωμένο δήμο. Τα έργα δε γίνονται με λόγια. Καταργήσαμε το «ράβε-ξήλωνε». Ταλαιπωρείται ο κόσμος από λακκούβες, που δημιούργησαν τεράστια έργα υποδομών; Ναι. Αλλά τι να κάναμε; Να μπαλώναμε και μετά να ξανασκάβαμε; Θα ήταν ηθικό;
Εμείς προχωράμε με την αλήθεια μας και ο κόσμος το γνωρίζει. Τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφάλτου και πεζοδρομίων δεν κρύβονται. Με το μισό κόστος από παλιά. Χωρίς δανεικά και με αποπληρωμή χρεών που παραλάβαμε.
Κάναμε έργο παντού. Ουδείς υστέρησε. Μέχρι και αντιδημαρχία πρωτογενούς τομέα συγκροτήσαμε για να δώσουμε δύναμη και σεβασμό στον αγροτοκτηνοτροφικό μας τομέα. Κάναμε τα Γιάννενα πρώτο τουριστικό προορισμό, πρώτο στον πολιτισμό. Επιμένω, μπείτε στο neagiannena.gr και θα εκπλαγείτε.
Τώρα, που θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ, θα καταλάβει η κοινωνία πόσο σπουδαία προετοιμασία κάναμε. Πάνω από 100 εκατομμύρια φέρνουμε στον δήμο και θα τον αλλάξουμε για πάντα. Με δήμαρχο τον Θωμά Μπέγκα, έναν νέο άνθρωπο, με καθαρό πρόσωπο και πεντακάθαρα χέρια.

Γιατί ένας πολίτης να ανανεώσει τη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής για άλλα τέσσερα χρόνια και γιατί να ψηφίσει εσάς προσωπικά; Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;

Ο πολίτης θα ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του, γιατί τον τιμήσαμε και μπορούμε να τον κοιτάζουμε στα μάτια. Γιατί, μαζί με όλες και όλους πορευόμαστε για να φτιάξουμε τα Νέα Γιάννενα. Τον δήμο των ονείρων μας.
Καλώ τους πάντες να κρίνουν καλόπιστα, να συγκρίνουν και, με το χέρι στην καρδιά, να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον Θωμά Μπέγκα. Στην πρώτη και μόνη ανεξάρτητη παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα». Όλα θα πάνε καλύτερα. Είμαι βέβαιος για τη νίκη, τη νίκη των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων