Αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των γεωτρήσεων, τις αντλούμενες ποσότητες ύδατος, αλλά και τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, επιρρίπτοντας ευθύνες στις διοικήσεις του δήμου αλλά και στον νυν πρόεδρο Γιώργο Παπαδιώτη, με αφορμή πρόσφατη έκκλησή του προς τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για άρδευση.
«Αυτό της ατομικής ευθύνης, ότι φταίει, δηλαδή, ο κόσμος που κάποιοι άλλοι δεν έχουν νερό, επειδή ποτίζουν, και ο κοινωνικός αυτοματισμός που δημιουργείται, δε θα περάσει και δε θα το επιτρέψουμε να περάσει», σημείωσε η κ. Τσουμάνη, με τον κ. Παπαδιώτη να επισημαίνει πως δεν επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες, αλλά ζητά τη συνδρομή τους.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπαδιώτης, τα υδατικά αποθέματα των πηγών του Μιτσικελίου ανέρχονται σε 67 εκ. κυβικά τον χρόνο, ενώ αυτά της περιοχής Βελλάς, στον δήμο Πωγωνίου, σε 37 εκ. κυβικά ετησίως, ενώ αντλούνται συνολικά για την πόλη των Ιωαννίνων από τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ περί τα 13 εκ. κυβικά τον χρόνο.
Η ΔΕΥΑΙ διαθέτει 14 γεωτρήσεις μαζί με την τελευταία των Λογγάδων που τέθηκε σε λειτουργία. Εννέα από αυτές βρίσκονται στην Κρύα, τέσσερις στους Λογγάδες και τέσσερις στην Αγία Μαρίνα, εκ των οποίων μόνο η μία είναι παραγωγική. Λειτουργούν ακόμη 42 μικρές, μεμονωμένες γεωτρήσεις σε χωριά για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, στόχος είναι να ανοίξουν δύο ακόμη γεωτρήσεις στην Αγία Μαρίνα, ενώ παρακολουθείται και εκείνη που είχε προβλήματα θολότητας, ώστε να τεθεί σε λειτουργία, μετά την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διακοπής, εφόσον παρουσιάσει πάλι πρόβλημα θολότητας.
Ταυτόχρονα, εξετάζονται μικρές αλλαγές στη διαχείριση του νερού, όπως το πότισμα του γηπέδου Παμβώτιδας από δεξαμενές άρδευσης και όχι από το δίκτυο πόσιμου νερού, όπως γίνεται. «Με αυτές τις μικρές κινήσεις και καλύτερη διαχείριση θα έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης, επισημαίνοντας ακόμη πως σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέα παροχόμετρα, ώστε να γίνεται η παρακολούθηση του δικτύου σε όλον τον δήμο άμεσα.
Οι απώλειες του δικτύου από την άλλη πλευρά κυμαίνονται στο 35%, όπως ανέφερε με επιφύλαξη, ενώ τα αποδεκτά όρια είναι περίπου στο 15-20%. Προανήγγειλε δε ακριβείς μετρήσεις το επόμενο διάστημα.
Εκτός από το ζήτημα των υποδομών, μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, αν σκεφτεί κανείς πως η ΔΕΥΑΙ λειτουργεί με επτά υδραυλικούς και πέντε ηλεκτρολόγους. «Αν δεν είχαμε διμηνίτες και ορισμένους οκταμηνίτες, που παραμένουν με δικαστική απόφαση, δε θα μπορούσαν να καλυφθούν οι βάρδιες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παραμένει η ανάγκη επένδυσης στην ύδρευση», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης, ευχόμενος να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως θα υπάρξουν το 2025 εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι για έργα ύδρευσης. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα», πρόσθεσε και ανέφερε πως ξεκίνησε η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του αντλιοστασίου και την επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής στο Άγιο Ιωάννη, ένα έργο που, αν υλοποιηθεί, θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα Μέλανδρα, τη Νέα Ζωή και σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». «Θα δοκιμάσουμε φέτος να αποκαταστήσουμε πλήρως ή μερικώς την τροφοδοσία αυτής της δεξαμενής. Αν πετύχει, θα έχουμε αποτέλεσμα», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ενοποίησης της ΔΕΥΑΙ με τον ΣΥΔΛΙ.
Μικρές παρεμβάσεις εν αναμονή των μεγάλων έργων ύδρευσης
Σε μικρές παρεμβάσεις, που ενισχύουν την υδροδοτική ικανότητα του συστήματος και την καλύτερη διαχείριση του νερού, μέχρι να βρεθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι για μεγαλύτερα έργα ύδρευσης, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λεκανοπεδίου, τα οποία εντείνονται την περίοδο του καλοκαιριού.