Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κ. Χρυσόγονος: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τη δυνατότητα να είναι κόμμα εξουσίας»

Πρόκριμα για την ύπαρξη μιας ισχυρής και σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προοπτική κυβερνησιμότητας, είναι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Χρυσόγονο να σημειώνει την ανάγκη ο λαός να δώσει με την ψήφο του τη δεύτερη θέση στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Χρυσόγονος πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014 και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάρτιο του 2015 προειδοποίησε με γραπτή επιστολή τον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής Βαρουφάκη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ήρθε σε ανοικτή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αποχώρησε από αυτόν, παραμένοντας ανεξάρτητος.
Σε συνέντευξή του στον Η.Α. τονίζει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέτυχε να είναι κόμμα εξουσίας και εκφράζει την πεποιθηση ότι η πολιτική και η λογική θα υπερισχύσουν έναντι της παραπολιτικής και του lifestyle.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη ή για να στείλουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις σε εσωτερικό επίπεδο;

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες και έχουν ως βασικό διακύβευμα την αποστολή εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως αναπόφευκτα έχουν και εσωτερική πολιτική διάσταση. Οι διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023 διαμόρφωσαν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό για τη χώρα μας, με ισχυρό κυβερνών κόμμα και μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, χωρίς εμφανή προοπτική πολιτικής αλλαγής. Ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία, δίνοντας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δεύτερη θέση, να το καταστήσει ισχυρή μελλοντική αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που κατατάχθηκε δεύτερος το 2023, έχει μια μακροπρόθεσμη σταθερά καθοδική πορεία από το 2015 και μετά, ενώ αντίστροφα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σταθερά ανοδική, αν και αργή. Αν στις ευρωεκλογές οι πορείες αυτές διασταυρωθούν και προσπεράσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τότε η άνοδος θα επιταχυνθεί και οι εθνικές εκλογές του 2027 μπορούν να μετατραπούν σε «ντέρμπι».

Έχει περιφερειακή διάσταση η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές. Μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή ανάπτυξη;

Στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, επισκέφθηκα μεγάλο μέρος της χώρας. Η εικόνα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια είναι η ίδια και φανερώνει εγκατάλειψη και ερήμωση. Οι νέοι έχουν φύγει, αναζητώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για εργασία, στην καλύτερη περίπτωση για το λεκανοπέδιο Αττικής, στη χειρότερη για το εξωτερικό. Ο ελληνισμός αργοπεθαίνει. Η μονόπλευρη πολιτική που εφαρμόζεται, είναι εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, γεγονός που συμβάλει προς τη δημογραφική κατάρρευση. Η φυγή των νέων και τα ποσοστά των γεννήσεων στη χώρα μας φαίνεται να οδηγούν προς τον αφανισμό του ελληνισμού από τον ελλαδικό χώρο, στα τέλη του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις της Ένωσης, που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως αυτά από τα διαρθρωτικά ταμεία, μπορούν να κατευθύνουν επίσης προς ένα δρόμο ανάπτυξης των περιοχών που μαραζώνουν.

Έχοντας και την εμπειρία από τη θητεία σας ως ευρωβουλευτής την περίοδο 2014-19, ποια είναι η θέση σας της Ελλάδας στην Ευρώπη; Συγκλίνουμε ή αποκλίνουμε από την Ευρώπη;

Η Ελλάδα, όχι απλώς δε βαδίζει «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», όπως ευαγγελίζεται το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα ο τρόπος διακυβέρνησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από εκείνη. Η κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, του πραγματικού εισοδήματος, βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Εξάλλου και από θεσμική άποψη η ποιότητα της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης, σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι προβληματική η ανταπόκριση της χώρας στις θεμελιώδεις αυτές αξίες της Ένωσης, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ιδρυτικής της συνθήκης. Αν δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του τύπου, την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας κ.ο.κ. όπως μας πληροφορεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ με τι θα πρέπει να συγκριθεί και να αξιολογηθεί; Με βάση το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, όπως έχει πει η Νέα Δημοκρατία, με βάση το ποσοστό των εθνικών εκλογών ή σε σχέση με το ποσοστό των άλλων κομμάτων;

Προτιμότερο είναι να αξιολογηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, με βάση τις ανάγκες της χώρας. Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για εναλλαγή στην εξουσία. Δε νοείται ένα κόμμα να κυβερνά για 12 ή 16 χρόνια. Είναι ζητούμενο για τη χώρα η ύπαρξη ισχυρής και σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προοπτική κυβερνησιμότητας. Σύμφωνα με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2023, τέτοια εναλλακτική δεν προκύπτει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τη δυνατότητα να είναι κόμμα εξουσίας, κάτι στο οποίο απέτυχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα χρόνια της κρίσης. Στόχος μας είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές, ώστε να υπάρχει πειστική προοδευτική λύση, στις βουλευτικές εκλογές του 2027. Πιστεύω ότι η πολιτική και η λογική θα υπερισχύσουν έναντι της παραπολιτικής και του lifestyle.

Είναι γενικότερη η αίσθηση ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θεωρείτε ότι όποιο κόμμα είναι στη δεύτερη θέση, θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία;

Αυτό είναι προφανές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαγγείλει πως με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεύτερο κόμμα, θα ξεκινήσει την επομένη των ευρωεκλογών μια ευρύτερη προσπάθεια ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, με σκοπό την εύρεση κοινού πεδίου. Ήδη όμως ο κ. Κασσελάκης έχει αρνηθεί προκαταβολικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκλισης και επικοινωνίας. Άρα προϋπόθεση της σύγκλισης είναι να ηττηθεί στις 9 Ιουνίου ο Κασσελακισμός. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η μόνη λογική εναλλακτική λύση, προκειμένου να μην εξελιχθούν σε περίπατο της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτικές εκλογές του 2027.

Ο Κώστας Χρυσόγονος γιατί θέλει να επιστρέψει στην Ευρωβουλή; Ποια θέματα θέλετε να αναδείξετε μέσα από την παρουσία σας;

Δεν ήταν στόχος μου να ξαναεμπλακώ με την πολιτική, όμως η αγωνία μου για το μέλλον του τόπου υπερίσχυσε μέσα μου. Έχω μια άποψη, την οποία θέλω να εκφράσω δημόσια και, εάν ο κόσμος επιλέξει να συμφωνήσει μαζί μου, να την υπερασπιστώ μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Κύριο θέμα της ευρωπαϊκής μου ατζέντας για την επόμενη πενταετία θα είναι η δημογραφική ανάταξη. Η κοινωνία έχει ανάγκη μια κοινωνική αναδιανομή, με έμφαση στην προστασία των νέων, οι οποίοι είναι οι μη προνομιούχοι. Εξάλλου, σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη σύστασης μιας σοβαρής κοινής αμυντικής υποδομής και κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών – μελών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισχυρή ένωση. Δεν είναι λογικό η ομοσπονδία να έχει χαρακτηριστικά υβριδικού μορφώματος, με κοινό νόμισμα και κοινή νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό, αλλά χωρίς κοινή προστασία εξωτερικών συνόρων. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς θα αρχίσει να διαλύεται. Αυτά τα ζητήματα πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και θα παλέψω για αυτό.

Ποιος είναι ο Κώστας Χρυσόγονος

Ο Κώστας Χρυσόγονος γεννήθηκε το 1961 στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ. το 1983 και το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αννόβερου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, με γνωστικό αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο. Έχει διδάξει ακόμη στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ρέγκενσμπουργκ και Αννόβερου. Είναι συγγραφέας περίπου 20 βιβλίων και άνω των 100 επιστημονικών μελετών στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Επίσης, αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο Τύπο και ασκεί ενεργό δικηγορία. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως ευρωβουλευτής την περίοδο 2014- 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο με εκατοντάδες ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις υπέρ των εθνικών μας θέσεων και συμφερόντων. Προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του στις αρχές του 2022 και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας στην τιμητική (μη εκλόγιμη) πέμπτη θέση.

Σχετικά άρθρα

Εντολή συνέχειας και αλλαγών στον Ν. Ανδρουλάκη

«Εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο και όχι μόνο

Μ. Κατρίνης: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο πυρήνας των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο»

Αποστόλης Τζελέτας