ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δυσλειτουργική, αλλά δεν αλλάζει η 6η ΥΠΕ

Κενό γράμμα παραμένουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για διαχωρισμό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι άπαντες αναγνωρίζουν πως προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες στη διοίκησή της.

Δύο χρόνια μετά τη σχετική συζήτηση για αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών, με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλο να ενημερώνει διοικήσεις νοσοκομείων και δημοσιογράφους ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και η ΥΠΕ θα σπάσει σε δύο κομμάτια, ο χάρτης διοίκησης δεν άλλαξε και τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Η κατάσταση, μάλιστα, μπορεί να χαρακτηριστεί χαοτική, αν αναλογιστεί κανείς πως ο όγκος εργασίας για τη διοίκηση και τους υπαλλήλους πολλαπλασιάστηκε, καθώς στην αρμοδιότητά τους βρίσκονται πλέον όχι μόνο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα πρώην ΠΕΔΥ, που μετατράπηκαν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, αλλά και οι νεοσύστατες Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Κατά συνέπεια, η 6η ΥΠΕ εκτείνεται σήμερα σε τέσσερις αυτοδιοικητικές περιφέρειες, από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έως το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, και εποπτεύει 29 νοσοκομεία, 68 Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, 23 Κέντρα Υγείας στον αστικό χώρο και 29 ΤΟΜΥ, οι οποίες θα αυξηθούν, καθώς προγραμματίζεται άμεσα να λειτουργήσουν ακόμη τέσσερις έως έξι.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την προ ημερών συζήτηση για την ανανέωση της θητείας του Παναγιώτη Νικολόπουλου στο τιμόνι της 6ης ΥΠΕ στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε από πολλούς βουλευτές, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Νικολόπουλο, αλλά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος μάλλον έκανε ότι δεν άκουσε, καθώς δεν αναφέρθηκε καν στο συγκεκριμένο ζήτημα στην παρέμβασή του.
Αρχικά το θέμα τέθηκε από τον βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος, με σαφή αντιπολιτευτική στόχευση, ρώτησε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ αν είναι ευχαριστημένος με την παρούσα διάρθρωση και τι νομίζει πως πρέπει να αλλάξει. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να του υπενθυμίσει δικές του δηλώσεις, από τον Μάρτιο του 2017, στις οποίες μιλούσε για τις ενέργειες σχετικά με τον διαχωρισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς ωστόσο διάθεση να δώσουν πολιτική διάσταση στο ζήτημα, ήταν και οι παρεμβάσεις άλλων βουλευτών. «Και υπεράνθρωπος να ήσασταν, δε θα είχατε τη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης, επιχειρηματολογώντας πως δεν μπορεί να διοικηθεί μια τόσο μεγάλη περιφέρεια.
Απαραίτητο και αναγκαίο χαρακτήρισε τον διαχωρισμό ώστε να μπορέσει να διοικηθεί αποτελεσματικά, και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Παπαηλιού, ενώ ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε τουλάχιστον προβληματική τη διοίκηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης γεωγραφικής περιφέρειας. «Πρέπει να σπάσει. Όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Νικολόπουλος, παραδέχθηκε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χωροταξία της ΥΠΕ. «Όντως είναι μια τεράστια περιφέρεια και σε έκταση, με δυσκολίες ακόμη και να επισκεφθούμε ορισμένες μονάδες, καθώς σε αυτή την ΥΠΕ, που εκτείνεται από τα σύνορα έως τους Μολάους, δεν επιτρέπεται στους διοικητές η διανυκτέρευση και θα πρέπει να επιστρέψουμε αυθημερόν στην Πάτρα», ανέφερε ως παράδειγμα των δυσκολιών, που και ο ίδιος αντιμετωπίζει.
Όπως τόνισε, οι εισηγήσεις του προς το υπουργείο Υγείας ήταν και είναι ότι η ΥΠΕ θα πρέπει να χωριστεί, ώστε να είναι περισσότερο διαχειρίσιμη και από πλευράς έκτασης και από πλευράς όγκου δουλειάς, που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του σχεδιασμού που υπήρχε, η 6η ΥΠΕ θα έσπαγε σε δυο κομμάτια. Το ένα θα κάλυπτε την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και το δεύτερο την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Το γιατί ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν προχώρησε, είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί και δεν μπήκε στον κόπο να το απαντήσει ούτε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, επιλέγοντας να τοποθετηθεί σε άλλα θέματα.

Σχετικά άρθρα

Θέμα χρόνου η ενιαία λίστα χειρουργείων

Κινητές Μονάδες Υγείας σύντομα και στην Ήπειρο

Πρόθεση αναδιάταξης με μακρινό ορίζοντα

Αποστόλης Τζελέτας