ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια «δέσμευση» που δεν υπήρξε ποτέ

Στον δήμο Ιωαννιτών μεταφέρεται η πίεση για τη μείωση του κόστους μετακίνησης των φοιτητών προς το πανεπιστήμιο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ιδιαίτερα πιθανόν να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεσα.

Στην προχθεσινή τριμερή συνάντηση των πρυτανικών αρχών, της διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ και της δημοτικής αρχής, παρουσία των Φοιτητικών Συλλόγων ΒΕΤ, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών και άλλων φοιτητών, η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, διά του προέδρου της Στέφανου Μουστακλή, δεν άφησε ούτε… χαραμάδα για μείωση της τιμής του κομίστρου, λέγοντας πως αυτό είναι ανέφικτο.
Ωστόσο, μια αναφορά του αντιδημάρχου Δημήτρη Κατηρτσίδη πως το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα επιδότησης του εισιτηρίου, εκλήφθηκε από τους φοιτητές ως δέσμευση, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται να βρεθούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου για να απαιτήσουν την ικανοποίησή της.
«Με δέσμευση του αντιδημάρχου, θα μπει στη θεματολογία του επόμενου δημοτικού συμβουλίου και θα συζητηθεί το πώς θα υλοποιηθεί η άμεση μείωση της τιμή της κάρτας μετακίνησης, που σήμερα βρίσκεται στο απαράδεκτο ποσό των 35 ευρώ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, ωστόσο μάλλον αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Πρώτα απ’ όλα, ο Δ. Κατηρτσίδης δεν είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών για να μπορεί να αναλάβει μία δέσμευση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ, ανάλογης με αυτή που έχει υπογραφεί για την επιδότηση του εισιτηρίου για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών του δήμου.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν εντός της αίθουσας (έγινε χωρίς τη δυνατότητα παρουσίας δημοσιογράφων), ο κ. Κατηρτσίδης δε μίλησε γενικά και αόριστα για επιδότηση του φοιτητικού εισιτηρίου, αλλά μόνο για μια κατηγορία φοιτητών, δηλαδή για αυτούς που μένουν στις φοιτητικές εστίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Δομπόλη, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Και τρίτο και κυριότερο, η επιδότηση του εισιτηρίου δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αστικού ΚΤΕΛ και δήμου Ιωαννιτών, αλλά το κυριότερο πρέπει να υπάρξουν σαφή δεδομένα. Αν πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό φοιτητών, δηλαδή μόνο για τους διαμένοντες στη φοιτητική εστία της Δομπόλης, τότε σαφώς και το απαιτούμενο κονδύλι θα είναι μικρότερο, άρα μπορεί να δοθεί μια πιο γρήγορη σχετικά λύση. Ωστόσο, μάλλον αυτό δεν ικανοποιεί τους φοιτητές, οι οποίοι ζητούν δωρεάν μετακίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας φοιτητών και μείωση του εισιτηρίου για όλους τους υπόλοιπους.
Οι φοιτητές, πάντως, δε δείχνουν διατεθειμένοι να παραπεμφθεί η όποια λύση για το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς –στην καλύτερη περίπτωση- ή για την αρχή της επόμενης και ζητούν λύση εδώ και τώρα. Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη προαναγγείλει την παρουσία τους στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θέλοντας να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση για ικανοποίηση του αιτήματός τους.
Αντίθετα, πιο εύκολο είναι να βρεθεί λύση στην πύκνωση των δρομολογίων στις περιοχές των Σεισμοπλήκτων και της Ανατολής, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, κυρίως κατά τις εξεταστικές περιόδους, ζητώντας να υπάρχει σχετική ενημέρωση για τις ανάγκες.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας