ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς το πόρισμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις για την υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων βρίσκονται υπάλληλοι των τμημάτων Ιθαγένειας Ιωαννίνων και Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει και από δηλώσεις της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», ο κ. Παπασπύρου επιβεβαίωσε ουσιαστικά το περιεχόμενο του πορίσματός της, στοιχεία του οποίου δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην εφημερίδα Documento. Όπως έκανε γνωστό, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οι ειδικοί επιθεωρητές αξιοποίησαν, διεξήγαγαν έρευνες και προχώρησαν στο σχετικό πόρισμα.
«Αλλοδαποί (Λιβανέζοι και Σύριοι) έχουν αποκτήσει αυτοί και οι οικογένειές τους ελληνική ιθαγένεια, επικαλούμενοι ελληνική καταγωγή από απώτατη ελληνίδα συγγενή, γιαγιά ή προγιαγιά, γεννημένες στα τέλη του 19ου ή αρχές του 20ού αιώνα στην Αθήνα και εμφανίζεται να έχουν τελέσει γάμο με Λιβανέζο ή Σύρο στην αλλοδαπή, προ 80 και πλέον ετών. Απέκτησαν δήθεν απογόνους και έτσι ελκύεται η ελληνική καταγωγή… ενώ πέθαναν άτεκνες και άγαμες αυτές οι γιαγιάδες», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων έγινε στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα, με πλαστά έγγραφα.
«Πρόκειται για ευρύ κύκλωμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το πόρισμα έχει σταλεί στον εισαγγελέα και αυτός θα τα βρει». «Έχουμε ψάξει περίπου 40-41 υποθέσεις» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό μέρος αυτών των συναλλαγών θα εξεταστεί στη συνέχεια, «προτάθηκε η ανάκληση όλων των ανωτέρω αποφάσεων ιθαγένειας, η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων και η διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τα περαιτέρω».

«Να μην πλήττεται το κύρος των υπαλλήλων»

Το θέμα απασχόλησε και τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με τον πρόεδρό του Αντώνη Μαυράκο να τονίζει σε δηλώσεις του ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της δικαιοσύνης και των λοιπών φορέων ελέγχου της δράσης της Δημόσιας Διοίκησης και ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως είναι εξίσου σημαντικό να μην πλήττεται το κύρος υπαλλήλων και υπηρεσιών, ειδικά όταν η διαδικασία απόδοσης ευθυνών δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Η αόριστη αναφορά στην εμπλοκή υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης “φωτογραφίζει” και εν τέλει “δυσφημεί” και τους ίδιους και την υπηρεσία εν γένει, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στη λειτουργία της ίδιας της υπηρεσίας όσο και στην κοινωνική ζωή των συναδέλφων. Αναμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους και τα ΜΜΕ να σεβαστούν τα ανωτέρω, αφήνοντας τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει η σχετική διαδικασία, δικαστική και πειθαρχική», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένει η εκκρεμότητα ως προς τον νέο δήμαρχο