ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από την καλλιέργεια μέχρι την εμπορία

Την αξιοποίηση ανενεργών γεωργικών εκτάσεων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της καλλιέργειας αρωματικών και θεραπευτικών φυτών και βοτάνων, προωθεί ο δήμος Ιωαννιτών.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη», του οποίου ο δήμος Ιωαννιτών είναι μέλος, μαζί με δεκάδες άλλους δήμους, περιφέρειες και ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στους επόμενους δύο μήνες, έμπειροι επιστήμονες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις, δημοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές, που μένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά και τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών, και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.

Η συνεργασία αυτή έρχεται προκειμένου να αναδείξει τα πλεονεκτήματα που έχει η Ήπειρος, όπου φύονται χιλιάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, γνωστά από την αρχαιότητα. Ωστόσο, υστερεί σε επίπεδο καλλιέργειας, με αποτέλεσμα ο «πλούτος» των βουνών της Ηπείρου όχι μόνο να χάνεται, αλλά και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και λεηλασίας από επιτήδειους.

Σε αυτό αναφέρθηκε η τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ δρ. Ελένη Μαλούπα, για να δείξει ότι τα φυτά αυτά αποτελούν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και πηγή κέρδους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρίμουλα και τη ληστρική συλλογή, που γίνεται στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου, όπως και την παράνομη εξαγωγή της, καθώς χρησιμοποιείται από βιομηχανίες φαρμάκων στο εξωτερικό. Ως χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα ανέφερε και το σαλέπι, που προέρχεται από ένα είδος ορχιδέας, που ανήκει στα προστατευόμενα είδη.

Για πολλά αυτοφυή είδη της περιοχής, αρωματικά φυτά αλλά και θάμνους που παράγουν δασικούς καρπούς, όπως μύρτιλα, σμέουρα και βατόμουρα, υπάρχει πλέον πολλαπλασιαστικό υλικό στο Εργαστήριο του Ινστιτούτου, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί. «Έχουμε πλέον πολλά δεδομένα, ώστε αυτά να αποτελούν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και στόχος είναι να αυξήσουμε το ποσοστό καλλιέργειας, και εδώ αλλά και σε όλη τη χώρα, από 0,1% της χρήσης που γίνεται σήμερα, έστω στο 1%», σημείωσε η κ. Μαλούπα.

Η περιοχή μας υστερεί κατά πολύ σε παραγωγή, αφού δε διαθέτει οργανωμένη παραγωγική βάση τέτοιων φυτών ούτε υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου από την παραγωγή έως τη διάθεση, μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε δεκάδες νέους παραγωγούς, με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. «Ο στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου», τόνισε.

Τα βήματα

Στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν, ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται, και στη συνέχεια να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο των μοντέλων που εφαρμόζονται, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας «θερμοκοιτίδας» για τη διαχείριση, τον συντονισμό και την υποστήριξη του εγχειρήματος, ο καλλιεργητικός εξοπλισμός και τα φυτά, η οργάνωση της παραγωγής και τυποποίησης και, τέλος, να δημιουργηθούν τα δίκτυα διανομής.

Με βάση αντίστοιχες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το παραγόμενο έσοδο, με αντιστοιχία 25 στρέμματα ανά ωφελούμενο, αποδίδει ετήσιο εισόδημα 8-10.000 ευρώ, ενώ στην θερμοκοιτίδα επιμερίζονται τα έξοδα διαχείρισης – συντήρησης του εξοπλισμού και συμβουλευτικής. «Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίοσε συνεργασία με την ΕΟΕΣ “Εύξεινη Πόλη”, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ υπενθύμισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές για την αξιοποίηση αδρανών δημοτικών γεωργικών εκτάσεων με παραχωρήσεις σε νέους αγρότες. «Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία, θα πετύχουμε να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά, όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΕΣ «Εύξεινη πόλη» Γιώργος Παπούς ευχαρίστησε τον δήμο Ιωαννιτών για τη συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα προγράμματα του Ομίλου που αφορούν την περιοχή μας και έχουν να κάνουν το ένα με τον τουρισμό και το άλλο με την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια. «Το πρόγραμμα έρχεται να αναδείξει την παραγωγική δύναμη της περιοχής και ταυτόχρονα να συμβάλει ώστε να υπάρξει δικτύωση και κανάλια διανομής, που είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας», σημείωσε.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΟΕΣ, από τους πρώτους φοιτητές του τμήματος Μαθηματικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετέπειτα διδάκτορας σε αυτό, δρ. Νίκος Κριμνιανιώτης, επισήμανε τη διάθεση για συνεργασία τόσο στην προετοιμασία των μελετών, όσο και στις επόμενες διαδικασίες μέχρι την καλλιέργεια, την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων.

 

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου