ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αναζήτηση μέλλοντος για τη Βελλά

Οκτώ προτάσεις συν μια προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με στόχο να συνεχίσει η Βελλά να αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας αλλά και της εκπαίδευσης, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για το μέλλον της Βελλάς, που διοργάνωσαν η Ένωση Αποφοίτων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, την αγωνία και τον προβληματισμό των Βελλαϊτών εξέφρασε ο Γιάννης Γιώσας, σημειώνοντας πως στόχος του Συνεδρίου είναι να ανοίξει προοπτικές για το μέλλον της ιστορικής σχολής. «Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στις αποφάσεις, που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί, και, γιατί όχι, στη μερική ή ολική αναθεώρησή τους, εφόσον συνδυαστούν με τις προτάσεις σήμερα. Δεν είμαστε δογματικοί, ούτε θα βιαστούμε να εγγράψουμε το ιεροδιδασκαλείο Βελλάς στη μετά-ιστορία», τόνισε.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να σταματήσει η λειτουργία του εκκλησιαστικού σχολείου αλλά και της Ακαδημίας, ευχόμενος πολύ σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα τροφοδοτήσει την εκκλησία με ιερείς.

Παράλληλα όμως, ο κ.κ. Μάξιμος, με στόχο να συνεχιστεί η ακαδημαϊκή προοπτική της Βελλάς, στοχεύει στην δημιουργία ενός νομικού προσώπου, όπως ενός Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, που, μέσα από τις αναγκαίες διαδικασίες αναγνώρισης και πιστοποίησης, θα μπορεί να αναλάβει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με Θεολογικές, και όχι μόνο, σχολές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει καταρτιστεί ένας Κανονισμός, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το «νομικό κέλυφος», που θα έχει ως στόχο τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά κέντρα. Όπως εξάλλου τόνισε ο κ. Μάξιμος, ήδη έχει κάνει συζητήσεις με πανεπιστήμια στη Γερμανία, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο.

«Θα μπορούσαμε να δούμε και πράγματα που σχετίζονται με εκκλησία, όπως τα μοναστήρια, τα μνημεία, τα κειμήλιά μας. Να τα καταγράψουμε, να τεκμηριωθούν και να ψηφιοποιηθούν. Είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας και για την εκπαίδευση και για την τεκμηρίωση. Όλα μας ενδιαφέρουν πολύ, αλλά θα πρέπει να γίνουν με τις νόμιμες διαδικασίες, την πιστοποίηση που απαιτείται», σημείωσε ο κ. Μάξιμος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Κλέανδρος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος. Το παρών στο Συνέδριο έδωσαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά και πλήθος Βελλαϊτών.

Οι οκτώ προτάσεις

Οκτώ προτάσεις κατατέθηκαν από διακεκριμένους Βελλαΐτες, έπειτα από συνεργασία και κοπιώδεις επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και όχι μόνο φορέων.

Οι προτάσεις αφορούν την ίδρυση τμήματος Γεωπονίας ως παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αγροοικολογία & Αγροδιατροφή στην κατεύθυνση ίδρυσης Τμήματος Αγροοικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ίδρυση Κέντρου Σπουδής & Έρευνας Βιολογίας Φυτών με πυλώνα σύγχρονο Βοτανικό Κήπο Βελλάς, την ίδρυση Ελληνορθόδοξου Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Βελλάς, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς, τη Βελλά ως νέο Τεχνολογικό Πάρκο, τη Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας και τη λειτουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν και αναλύθηκαν, κατά σειρά, από τον ιατρό δρ. Νικόλαο Κώτση, τον δασολόγο – περιβαλλοντολόγο Κωνσταντίνο Τσακτσίρα, τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεοχάρη Κοσμά, τον γενικό διευθυντή των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα» Ελευθέριο Γείτονα, τον περιφερειακό σύμβουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζίτσας Ζώη Γαλατά, τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Σπυρίδωνα Υφαντή, τον ταμία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Ηλία Γαλανό και τον τέως περιφερειακό διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Δημήτριο Φλώρο.

Σχετικά άρθρα

Πρόταση Σπ. Ριζόπουλου για Τεχνολογικό Πάρκο στο κτίριο της Βελλάς

Αντάμωσαν και φέτος οι Βελλαΐτες