Φωτογραφία Λαμπρινή Σταμούλη
Αθλητικά

Ναι έχασε ο ΠΑΣ, αλλά αν συνεχίσει έτσι δεν θα κινδυνεύσει!

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να έχασε 2-1 από τον Ολυμπιακό στο στάδιο «Ζωσιμάδες», αλλά τουλάχιστον στάθηκε σαν πραγματική ομάδα στο γήπεδο, έβαλε δύσκολα στους ερυθρόλευκους σε σημείο να κάνουν καθυστερήσεις όπως οι παίκτες του… Παναιτωλικού (που είχαν περάσει πριν από τα Γιάννινα) για να κρατήσουν προς το τέλος τη νίκη.

Παρότι ο Ολυμπιακός σε μια άτυχη στιγμή στο 8’ προηγήθηκε 0-1 με αυτογκόλ του Σκόνδρα, ο ΠΑΣ αντέδρασε και δεν τον πήρε από κάτω όπως στον αγώνα με την ΑΕΚ. Δεν πτοήθηκε, αντέδρασε, στο 14΄ισοφάρισε 1-1 με αυτογκόλ του Σισέ και είχε δύο πολύ σημαντικές ευκαιρίες, στο 13’ και 18’ με τον Παμλίδη για να κάνει την τέλεια ανατροπή σε 3-1! Ο επιθετικός του ΠΑΣ έχασε έτοιμα γκολ και εκεί χάθηκε η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην τοπική ομάδα να διαλύσει τον Ολυμπιακό.

Στη συνέχεια, ενώ το ματς ήταν αμφίρροπο και οι κυανόλευκοι με καλές τοποθετήσεις δεν επέτρεπαν στους φιλοξενούμενους να κάνουν επιθέσεις, ήρθε στο 37’ αναπάντεχα το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού με κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου, που έκρινε και το παιχνίδι. Και οι αμυντικοί άφησαν ανενόχλητο τον Λάζαρο να κάνει από το πέναλτι την κεφαλιά σαν σε προπόνηση, αλλά και ο Βελλίδης δεν μπόρεσε να αντιδράσει, μένοντας άναυδος στη θέση του. Ήταν ένα γκολ που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ίδιο τέμπο και στην επανάληψη. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καλά πατήματα, έχανε εύκολα τη μπάλα και ο ΠΑΣ πολλές φορές έφτανε στα καρέ του Σα, χωρίς όμως να έχει καλά τελειώματα. Στην επανάληψη το ματς ήταν αμφίρροπο, χωρίς πολλές φάσεις, αλλά ανοιχτό για κάθε ενδεχόμενο. Ναι μεν είχε περισσότερη κατοχή μπάλας ο Ολυμπιακός, αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Όλα τα λεφτά ήταν ο Φορτούνης που έδειξε και στα Γιάννινα πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Όταν άρχισε να κουράζεται, μειώθηκε σταδιακά και ο βαθμός επικινδυνότητας του Θρύλου. Μπορούσε και ο ΠΑΣ να βάλει γκολ και να ισοφαρίσει. Οι ανησυχίες των ερυθρόλευκων φάνηκαν  και από τις αντιδράσεις του Μαρτίνς που ήταν σε αναμμένα κάρβουνα. Και από τις καθυστερήσεις στο τέλος με τις αλλαγές και τα αργά χτυπήματα από τον Σα. Κάποιες φορές έκαναν και…θεατρινίστικα πεσίματα για να πάρουν φάουλ, αλλά ο διαιτητής ήταν σωστός και δεν παρασύρθηκε.

Ο σημερινός ΠΑΣ Γιάννινα, δεν είχε καμία σχέση με το «έκτρωμα» που είδαμε στο α’ ημίχρονο του περασμένου αγώνα με την ΑΕΚ. Νύχτα με μέρα η διαφορά. Αν και τότε έπαιζε όπως τώρα, ο «Δικέφαλος» όχι περίπατο δεν θα έκανε στα Γιάννινα, αλλά θα έφευγε με κομμένα τα φτερά του. Τι άλλαξε; Πρώτον άλλαξε το σύστημα. Η σημερινή τακτική ήταν άψογη, με καλές τοποθετήσεις, καλή συνεργασία των γραμμών και κλείσιμο των χώρων. Και δεύτερον άλλαξε η διάθεση των παικτών. Ίσως το «κράξιμο» με την ΑΕΚ να βγήκε σε καλό! Είχαν πάθος, συγκέντρωση στο παιχνίδι και έβαλαν δύσκολα στον Ολυμπιακό, στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτό τον καιρό στο πρωτάθλημα και έχει τη μεγαλύτερη ποιότητα. Το αν δεν φάνηκε πολύ σήμερα ο Ολυμπιακός και είχε αρκετά προβλήματα, οφείλεται και στη δυναμική του ΠΑΣ. Κρίμα που ο «Άγιαξ» δεν πήρε έστω έναν πολύτιμο βαθμό στο παιχνίδι αυτό και έφυγε με ήττα.

Η θρυλική ομάδα της πόλης μας μπορεί να μη πήρε σήμερα τίποτα, αλλά τουλάχιστον έδειξε έντονα σημεία βελτίωσης. Αν συνεχίσει έτσι, θα πάρει βαθμούς εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς και θα σώσει την παρτίδα παραμονής στην Κατηγορία, δεδομένου ότι γίνονται και μεταγραφές για την ενίσχυσή της. Ο κόσμος μπορεί να μην ήταν εκδηλωτικός, καθώς έφαγε μεγάλο «ξενέρωμα» με την ΑΕΚ, αλλά εκτίμησε την προσπάθεια, έφυγε από το γήπεδο με τη σκέψη ότι αυτή η ομάδα μπορεί να φέρει πάλι την άνοιξη και να έχει καλύτερες στιγμές και αποτελέσματα στη συνέχεια. Ο Πετράκης παρέταξε την ομάδα με 3-5-2 και του βγήκε η τακτική.

Άριστη η διαιτησία

Άριστη η διαιτησία του Παπαδόπουλου (Μακεδονίας) και των βοηθών του Νικολαίδη και Νατσιόπουλου από τον ίδιο σύνδεσμο. Ο ρέφερι σφύριζε ότι έβλεπε και ήταν σωστός στις αποφάσεις του, μη επηρεαζόμενος από τις αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες των Ολυμπιακών. Επιτέλους είδαμε και έναν ρέφερι που δεν κοίταξε φανέλες, ονόματα και σφύριξε πενήντα – πενήντα. Κίτρινες: 40′ Μπουκουβάλας, 59′ Νικολιάς, 72′ Παμλίδης, 90’+3 Αθανασιάδης – 22′ Μπουχαλάκης, 77′ Κούτρης, 84′ Ποντένσε.

Τα γκολ

8’: Ο Φορτούνης εκτελεί το κόρνερ, αρχικά διώχνουν οι παίκτες του ΠΑΣ, ο ίδιος μπαίνει ωραία στην περιοχή από δεξιά και σεντράρει, ο Σκόνδρας προσπαθώντας να διώξει την μπάλα με κεφαλιά σημειώνει αυτογκόλ, 0-1.

14’: Ο Νικολιάς σουτάρει από θέση μέσα δεξιά, ο Βούκοβιτς πάει να διώξει, αλλά σημειώνει με τη σειρά του αυτογκόλ και 1-1. Τρίτο φετινό αυτογκόλ για τον Σέρβο στόπερ!

37’: Ο Ποντένσε κάνει ωραία σέντρα από δεξιά, κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου από το ύψος του πέναλτι, δεν μπορεί να αντιδράσει στη δεξιά του γωνία ο Βελλίδης, 1-2.

Οι φάσεις

13′: Ο Μπουχαλάκης κάνει σημαντικό λάθος, μετά από πάσα του Κριζμάν ο Ελαμπντελαουί διώχνει καίρια σε κόρνερ προ του Παμλίδη. Αυτό περνά ανεκμετάλλευτο.

18′: Ο ΠΑΣ αναπτύσσεται ωραία, ο Νικολιάς κάνει το γύρισμα από δεξιά στον Παμλίδη, αυτός θα μπερδευτεί και δεν θα μπορέσει να σουτάρει καλά, άουτ. Πελαγοδρομεί η άμυνα του Ολυμπιακού στα τελευταία λεπτά.

48′: Ο Βούκοβιτς λίγο έλειψε να σημειώσει νέο αυτογκόλ μετά από κόντρα σε διώξιμο του Σισέ! Τελικά κόρνερ για τον ΠΑΣ, δεν προκύπτει κάτι ιδιαίτερο.

62′: Ο Χριστοδουλόπουλος κάνει το σουτ από θέση μέσα αριστερά, άουτ. Καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό.

73′: Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ο Γκιλιέρμε σκάβει υπέροχα για τον Φορτούνη, που θα σουτάρει στην κίνηση εντός περιοχής, λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι η μπάλα.

85′: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Ο Νικολιάς εκτελεί φάουλ από δεξιά, κεφαλιά του Τζημόπουλου, λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι η μπάλα.

Οι συνθέσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Αποστολόπουλος, Μπουκουβάλας, Τζημόπουλος, Σκόνδρας, Λίλα, Σιόντης (83′ Νάουμετς), Νικολιάς, Γιάκος (65′ Αθανασιάδης), Κριζμάν, Παμλίδης (80′ Ξύδας).

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Kούτρης, Σισέ, Βούκοβιτς, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε (90’+2 Τοροσίδης), Φορτούνης (86′ Νάτχο), Γκερέρο (71′ Χασάν).

Σχετικά άρθρα

Στα Γιάννινα με 22 ποδοσφαιριστές ο Ολυμπιακός

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός θα τιμήσει τον Ολυμπιακό

Αουτσάιντερ, αλλά με πίστη για την έκπληξη