ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Στο κυνήγι του ρεκόρ Γκίνες ο Κώστας Χουβαρδάς

Σε «τροχιά» να καταρρίψει το ρεκόρ της αμερικανίδας Σελέιν Φλάναγκαν, που τερμάτισε σε έξι διεθνείς μαραθωνίους με χρόνο κάτω των τριών ωρών το 2021, βρίσκεται ο δρομέας Κώστας Χουβαρδάς, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, που ζει και δραστηριοποιείται στα Γιάννενα.

Ο στόχος του να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως, που έχει τερματίσει σε λιγότερο από τρεις ώρες σε επτά συνεχόμενους μαραθωνίους, φαίνεται επιτεύξιμος, μετά και τον τρίτο τερματισμό κάτω από το συγκεκριμένο χρονικό όριο στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ, την περασμένη Κυριακή.
Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου από τον Μαραθώνιο της Κολωνίας, που τερμάτισε σε χρόνο 2 ώρες και 55 λεπτά, ακολούθησε στις 9 Οκτωβρίου ο Μαραθώνιος του Μονάχου, στον οποίο κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες και 47 λεπτά, και στη συνέχεια ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ, όπου τερμάτισε σε χρόνο 2 ώρες και 50 λεπτά. Επόμενος στόχος είναι ο Μαραθώνιος της Βενετίας στις 23 του μήνα και ακολουθούν στις 30 Οκτωβρίου η Φρανκφούρτη, στις 6 Νοεμβρίου η Κωνσταντινούπολη και στις 13 Νοεμβρίου ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
«Είμαι πολλά χρόνια στους αγώνες και ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, που δεν το έχει ξανακάνει κάποιος. Είδα το ρεκόρ που έγινε το 2021 με έξι συνεχόμενους μαραθωνίους και ξεκίνησα να το οργανώνω και είμαι πολύ κοντά στο να το πετύχω, αν δεν έχω κάποια αναποδιά», τόνισε ο κ. Χουρβαδάς.
Το δυσκολότερο κομμάτι, ειδικά για κάποιον δρομέα με πολλά χιλιόμετρα πίσω του και εμπειρία, είναι η οργάνωση του εγχειρήματος. «Δεν είναι κάτι τρομερό αθλητικά, αν έχεις κάποιο υπόβαθρο. Αλλά είναι όλο το κομμάτι πολύ δύσκολο, γιατί έχεις να διαχειριστείς ταξίδια, αεροδρόμια, οδήγηση, αναποδιές, κακό ύπνο….Αν χάσεις μία πτήση, το έχασες το ρεκόρ, αν σου μείνει το αυτοκίνητο στην εθνική το έχασες, πέρα βέβαια από οποιονδήποτε τραυματισμό μπορεί να τύχει. Προετοιμάζομαι ένα χρόνο τώρα. Πρέπει δηλαδή να είσαι σε τέλεια κατάσταση αθλητικά και σχετικά τυχερός, για να μην σου προκύψει κάποια αναποδιά, αυτό που φοβάμαι περισσότερο», σημείωσε.
Ο κ. Χουβαρδάς είναι στον αθλητισμό σχεδόν όλη του τη ζωή, ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία, ενώ αποτέλεσε και μέλος της εθνικής ομάδας, συναθλητής με τον συντοπίτη του Κώστα Κεντέρη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είναι και αλυτάρχης του Ioannina Lake Run. «Είμαι life time αθλητής και δρομέας, δε σταμάτησα ποτέ να τρέχω και συνεχίζω σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο, όχι εντελώς ερασιτέχνης», ανέφερε ο κ. Χουβαρδάς, σημειώνοντας την άνοδο του δρομικού κινήματος στην χώρα και την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και τα οφέλη του τρεξίματος, που αποτελεί μια ανέξοδη διέξοδο για όλους, πέρα φυσικά από τα οφέλη στην υγεία.

Σχετικά άρθρα

Έτρεξε στον Μαραθώνιο της Σεβίλλης ο Κ. Χουβαρδάς

Ο πίνακας από το 1848 και ο πρώτος Μαραθώνιος δρόμος

Αλέξανδρος Μωυσής

Ρεκόρ Γκίνες για τον Κ. Χουβαρδά με επτά συνεχόμενους Μαραθώνιους κάτω από 3 ώρες

Αποστόλης Τζελέτας