ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Δεν κατεβάζει ομάδα Β’ ο ΠΑΣ Γιάννινα

Λίγες ομάδες μπορούν να ανταποκριθούν στο ξένο μοντέλο οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας να έχουν και δεύτερες ομάδες στη Β’ Εθνική.

Στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, θα κατατεθεί τροπολογία για να μπορούν οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής να δημιουργούν και ομάδα Β’, που θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.

Μάλιστα, η κατηγορία αυτή θα είναι ενιαία, όπως η παλιά Β’ Εθνική και θα προέλθει από τη συγχώνευση της Σούπερ Λιγκ 2 και τη Φούτμπολ Λιγκ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν κατέθεσε στο αρχικό νομοσχέδιο τη διάταξη αυτή, περιμένοντας από τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 να αποφασίσουν ποιες θα δημιουργήσουν και δεύτερες ομάδες, με το ίδιο σήμα και όνομα, που θα αγωνίζονται στη Β’ Εθνική, χωρίς το δικαίωμα ανόδου στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με περιορισμένο αριθμό ομάδων. Στην Ελλάδα, ομάδες Β’, στις οποίες θα παίζουν παίκτες για να παίρνουν παιχνίδια και εμπειρίες, είναι δύσκολο να διατηρήσουν μικρομεσαίες ομάδες, καθώς είναι μεγάλα τα έξοδα. Γιατί θα είναι μια νέα ομάδα, με 28 παίκτες επαγγελματίες, με τεχνικό τιμ και με έξοδα που θα έχει η κάθε άλλη αυτόνομη ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα το ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι δε θα δημιουργηθεί «ΠΑΣ Γιάννινα Β’» για να παίξει στη Σούπερ Λιγκ 2. Ούτε διαθέσιμα χρήματα υπάρχουν για τη λειτουργία και μιας άλλης επαγγελματικής ομάδας, ούτε χώροι για προπόνηση και αγώνες. Ο ΠΑΣ θα περιοριστεί μόνο στη συντήρηση των ομάδων Νέων Κ19, Κ17, που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο και, αν υπάρξουν προϋποθέσεις, να ανασυγκροτηθεί εκ νέου και η ομάδα Κ15 για να λάβει μέρος στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1. Μέχρι τώρα εκδήλωσαν επιθυμία μόνο Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για δεύτερη ομάδα. Στην ΑΕΚ το σκέφτονται, ενώ ο Παναθηναϊκός μάλλον είναι αρνητικός.

Έφυγαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας ακριβώς μήνας από τη λήξη του πρωταθλήματος και των αγώνων πλέι άουτ. Ο ΠΑΣ δεν προχώρησε ακόμη σε κάποια αξιόλογη μεταγραφή, για να ενισχύσει το ρόστερ που έχει αδειάσει από τις αποχωρήσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών. Ανανέωσαν τα συμβόλαια οι Λοντίγκιν, Εραμούσπε και Πήλιος. Αντίθετα αποχώρησε ο πρώτος σκόρερ Γιώργος Παμλίδης, ο «σβούρας» Χρήστος Ελευθεριάδης, που ξελάσπωσε την τοπική ομάδα σε κρίσιμα παιχνίδια και πήγε στη Λαμία, αποχώρησε επίσης ο Κριζμάν, ενώ τον Ιανουάριο είχε πουληθεί και ο Λεό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμος επιθετικός. Παράλληλα χάθηκαν και δύο πολύ σημαντικοί παίκτες από τη μεσαία γραμμή, οι Καρτάλης και Κάστρο. Ο Καρτάλης στα περισσότερα παιχνίδια ήταν πηγή ενέργειας, πάτησε πολλές φορές στις αντίπαλες περιοχές και ο Γιαννίκης του βρήκε έναν ρόλο που του πήγαινε πολύ. Ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της σεζόν που έφυγε. Υπό αποχώρηση βρίσκεται και ο Κάστρο, ο μεγάλος μαχητής της μεσαίας γραμμής, που θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Επίσης αποχώρησε ο τερματοφύλακας Χουτεσιώτης, που βοήθησε πολύ στο περσινό πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, απορρίπτοντας προτάσεις του ΠΑΣ για ανανέωση της συνεργασίας. Κάτι που είναι κακό σημάδι για τη συνέχεια της τοπικής ομάδας.

Μεγάλο το κενό του Γιαννίκη

Στην εξίσωση του ΠΑΣ μπαίνει και η παράμετρος με την αποχώρηση του πετυχημένου προπονητή Αργύρη Γιαννίκη. Το τι θα πετύχει ο νέος προπονητής Ηρακλής Μεταξάς, θα το δούμε στην πορεία, αλλά, με τα τωρινά δεδομένα, η αποχώρηση Γιαννίκη αφήνει ένα τεράστιο κενό. Ο απερχόμενος κόουτς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους που πέρασαν από τα Γιάννινα. Με ένα ρόστερ Β’ Εθνικής, ελαφρώς ενισχυμένο, έκανε μια ομάδα που έκλεψε την παράσταση σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Είχαν χρόνια να δουν τόσο καλό ποδόσφαιρο οι Γιαννιώτες. Και ο ΠΑΣ των δύο τελευταίων χρόνων ήταν δημιούργημα καθαρά του Γιαννίκη. Μακάρι να ξαναδούμε το ίδιο έργο και με τον Μεταξά. Τώρα, γιατί έφυγε από τον ΠΑΣ ο Γιαννίκης; Να μη λέμε τα αυτονόητα. Δεν άντεξε άλλο τα προβλήματα και τη μιζέρια που έχει η τοπική ομάδα.

Επικείμενες εξελίξεις

Λογικά ο ΠΑΣ αναμένεται να ανακοινώσει κάποιους παίκτες που φέρεται ότι έχει κλεισμένους, όπως οι Καραχάλιος (ελεύθερος από Λεβαδειακό), Καραγιάννης (αναμένεται να μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό) και ο ήδη ελεύθερος Παναγιώτης Τριάδης, που πέρασε παλιότερα από την Ξάνθη. Μέχρι να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου η προετοιμασία, θα πρέπει να αναπληρωθούν τα κενά σε κάποιες βασικές θέσεις και στη συνέχεια να γίνουν οι υπόλοιπες κινήσεις. Συνήθως ο Χριστοβασίλης κάνει Αύγουστο τις καλές μεταγραφές, περιμένοντας να πέσουν τα κασέ και να προκύψουν ευκαιρίες. Όμως για να ετοιμάσει ο κόουτς την ομάδα στην προετοιμασία και στα φιλικά, θα πρέπει να έχει γεμάτο κατά 80 με 90% το ρόστερ.

Πολωνία η προετοιμασία

Σε συνεννόηση και με τον νέο προπονητή Ηρακλή Μεταξά, εγκαταλείφθηκε η αρχική ιδέα να γίνει η προετοιμασία στο Καρπενήσι, όπως γινόταν κάθε χρόνο από το 2013 και μετά. Λέγεται από πηγές της ΠΑΕ ότι η προετοιμασία φέτος θα γίνει στο Κίελτσε της Πολωνίας. Και η επιλογή έγινε για να γίνουν φιλικά παιχνίδια, καθώς θα προετοιμάζονται εκεί και ομάδες από άλλες χώρες. Ενδεχομένως στην Πολωνία να είναι και μικρότερο το κόστος προετοιμασίας, οπότε θα είναι και διπλό το όφελος!

Μπραμπίγια και Κάτσε

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sportime, στο μεταγραφικό στόχαστρο του ΠΑΣ είναι ο Λούκας Μπραμπίγια. Πρόκειται για βραζιλιάνο εξτρέμ 26 ετών, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί τόσο στις πτέρυγες, όσο και πίσω από τον φορ, ως επιτελικός μέσος και την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στη Super League 2 με τη φανέλα των Χανίων. Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1995, ο Μπραμπίγια έπαιξε σε νεαρή ηλικία σε Ζουβεντούδε και Ναούτικο, και ακολούθησαν τα περάσματά του από Ρωσία (Krymteplitsa) και Φινλανδία (Kajaani). Τον Ιανουάριο του 2019 ήρθε στην Ελλάδα για τον Απόλλωνα Λάρισας (15 συμμετοχές, 6 γκολ και 3 ασίστ), ακολούθησε η Δόξα Κατωκοπιάς (Α’ Κύπρου με 13 συμμετοχές και 1 γκολ) και πέρσι οι Κρητικοί με τους οποίους αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια, πετυχαίνοντας και 3 γκολ. Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε χθες ότι και ο Κάτσε, που έμεινε ελεύθερος από τον Άρη, ενδιαφέρει τον ΠΑΣ, αλλά με την προϋπόθεση να ρίξει κατά πολύ τις τωρινές οικονομικές αξιώσεις του!

Στη Λαμία ο Ελευθεριάδης

Μεταγραφών συνέχεια για τη Λαμία. Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Θανάση Γκαραβέλη, οι «κυανόλευκοι» απέκτησαν και τον Χρήστο Ελευθεριάδη, που αποχώρησε από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Χθες ο ποδοσφαιριστής ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που είχε στα Γιάννινα.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος