Ο Μάρτιν Πίρσμαν προβάρει την ιστορική φανέλα με την οποία θα παίξει σήμερα επί του Ολυμπιακού ο ΠΑΣ Γιάννινα
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ραντεβού με την Ιστορία έχει σήμερα ο ΠΑΣ

Το πρώτο ραντεβού με την Ιστορία έχει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στις 6 το απόγευμα θα αντιμετωπίσει στο στάδιο «Ζωσιμάδες» τον Ολυμπιακό, στον πρώτο γύρο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Θα υπάρξει και επαναληπτικό παιχνίδι στον Πειραιά. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα μπει στο γήπεδο αποφασισμένος για όλα και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών του αγώνα απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Όμως αυτό σε τίποτα δεν μπορεί να στερήσει από τους κυανόλευκους το δικαίωμα στην ελπίδα και από το όνειρο δεκάδων ετών των Ηπειρωτών φιλάθλων να δουν την ομάδα τους σε έναν τελικό Κυπέλλου. Μπορεί να είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί του σημερινού αγώνα, αλλά οι Γιαννιώτες λένε ότι και ο ΠΑΣ είναι αξιοθαύμαστη ομάδα, έχει δυνατό μέταλλο και θα παλέψει στα ίσα, διεκδικώντας ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει. Νωπές είναι οι μνήμες από τους δύο αγώνες του φετινού πρωταθλήματος, όπου ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έφερε σε δύσκολη θέση τους πρωταθλητές. Το παιχνίδι του α’ γύρου έληξε ισόπαλο 1-1 στα Γιάννινα, από τα λίγα ματς που «σκόνταψε» ο Ολυμπιακός, και στο ματς του β’ γύρου στο Φάληρο οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύτηκαν πολύ μέχρι να γίνει το 1-0 στις καθυστερήσεις με την κεφαλιά του Χασάν. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο κανένας δεν είναι ανίκητος.

Χθες ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΣ, με τον Αργύρη Γιαννίκη να δίνει τις τελευταίες οδηγίες στους παίκτες, ζητώντας περισσότερη αυτοσυγκέντρωση, καθαρό μυαλό και αποφυγή λαθών. Είναι λογικό ότι ο ΠΑΣ, ως αουτσάιντερ, θα προσπαθήσει περισσότερο να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του και να βρει τρόπους να χαλά το παιχνίδι των αντιπάλων, κλείνοντας καλά χώρους και διαδρόμους προς τα καρέ του Λοντίγκιν. Αν τα πάει καλά αμυντικά και στο ανασταλτικό κομμάτι, θα βρει τρόπο να δημιουργήσει φάσεις και να φανεί επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Για να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό, θα πρέπει να έχει πειθαρχία στο παιχνίδι και όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητά πάντα ως προπονητής ο Γιαννίκης, αυτοσυγκέντρωση, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, πρέσινγκ και σωστή συνεργασία των παικτών για την αλληλοκάλυψη των χώρων. Στον ΠΑΣ ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικούς και επικίνδυνους παίκτες, που δε… συγχωρούν εύκολα το λάθος και γι’ αυτό ο Γιαννίκης ζήτησε αφοσίωση στο παιχνίδι.

Όπως φάνηκε στις τελευταίες προπονήσεις, υπάρχει καλό κλίμα, αφέθηκε πίσω η ήττα από τον ΟΦΗ και όλα κινούνται γύρω από το σημερινό παιχνίδι. Είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για τους παίκτες να δείξουν και τη δική τους αξία, παίζοντας απέναντι στην κορυφαία ομάδα της χώρας, εν δυνάμει πρωταθλήτρια και της φετινής σεζόν. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του κόσμου, που πιστεύει σε μια μεγάλη διάκριση της ομάδας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο, αλλά το ενδιαφέρον υπάρχει έστω και από μακριά, χωρίς φυσική παρουσία στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Μάλιστα, ο ΠΑΣ θα αγωνιστεί με το ίδιο μοντέλο φανέλας που είχε και στο παρελθόν, ειδικά στη θρυλική δεκαετία του ’70. Με την ίδια φανέλα είχε αγωνιστεί στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη, στο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου της Ιστορίας με τον Ολυμπιακό, που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1973.
Εκτός αποστολής είναι ο τραυματίας Σιόντης (έκανε αρθροσκόπηση) και ο ανέτοιμος Κριζμάν. Ο ΠΑΣ αναμένεται να ξεκινήσει το παιχνίδι με τερματοφύλακα τον Λοντίγκιν, δεξιό αμυντικό τον Σάλιακα, αριστερό τον Πίρσμαν, στο κέντρο άμυνας τους Παντελάκη και Εραμούσπε, αμυντικά χαφ τους Κάργα, Κάστρο και Ντομίνγκεθ, στις πτέρυγες τους Καρτάλη, Ελευθεριάδη και προωθημένο κυνηγό τον Παμλίδη. Στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας είναι και οι Χουτεσιώτης, Λιάσος, Πήλιος, Λώλης, Γροσδάνης, Οικονομόπουλος, Μπρένερ, Μιλιντσεάνου και Νάουμετς. Χθες, την ώρα της προπόνησης, βρέθηκε στο ΠΕΑΚΙ και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης, που ενημερώθηκε στη συνέχεια για θέματα της ομάδας από τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη, σε συνάντηση εργασίας που είχαν στα γραφεία.

Διαιτητής από τη Λετονία

Τον σημερινό αγώνα θα διευθύνει ο Άντρις Τρεϊμάνις από τη Λετονία, ο οποίος φέτος έχει σφυρίξει τους αγώνες ΑΕΚ – Άρης 0-2 και ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Χάραλντς Γκουντερμάνις και Αλεκσέις Σπασγιονίκοβς. Τέταρτος διαιτητής ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), διαιτητής VAR ο Λετονός Στεφάρσκι, AVAR Νικολαΐδης.

Χωρίς Βαλμπουενά ο Ολυμπιακός

Στα Γιάννινα είναι από χθες ο Ολυμπιακός. Ο Πέδρο Μαρτίνς άφησε εκτός για διάφορους λόγους τους Μοχάμεντ Ντρέγκερ, Μάριο Βρουσάι, Ματιέ Βαλμπουενά και Αβραάμ Παπαδόπουλο. Αναλυτικά η αποστολή: Σα, Κρίστινσον, Τζολάκης, Ανδρούτσος, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας, Ρέαμπτσιουκ, Σουρλής, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Τιάγκο Σίλβα, Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Μπρούμα, Φορτούνης, Κάιπερς, Χασάν, Ελ Αραμπί.

«Η κληρονομιά είναι το μέλλον»

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε τα εξής για την κυκλοφορία της φανέλας που συνδέεται με το ένδοξο παρελθόν: «Η κληρονομιά μας είναι το μέλλον μας και ο οδηγός μας από την πρώτη μέρα του φετινού ταξιδιού μας στην πρώτη κατηγορία. Τιμώντας τους δημιουργούς της μεγάλης ομάδας του Άγιαξ της Ηπείρου και εμπνεόμενοι από τις δικές τους επιτυχίες, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε ακόμη μια μεγάλη πρόκληση, τον ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Στο νέο αυτό ραντεβού με την ιστορία, ο υποστηρικτής της ομάδας μας Hall Of Brands διαθέτει στους σημερινούς πρωταγωνιστές τη σύγχρονη εκδοχή της ιστορικής φανέλας εκείνης της ομάδας του ΠΑΣ, που πάντα συγκινούσε τις χιλιάδες των Ηπειρωτών και έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων φιλάθλων».

Το πρόγραμμα του Κυπέλλου

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18.00 ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός Ημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδος (COSMOTEsport 2)
20.00 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ Ημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδος (COSMOTEsport 3)

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος