Τέτοιες ωραίες στιγμές θέλουν να ζήσουν και στη συνέχεια οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς με τον χρόνο γίνονται και καλύτεροι.
Αθλητικά

Βρίσκει ρυθμό και πατήματα ο «Άγιαξ της Ηπείρου»

Τα συν και τα πλην του ΠΑΣ στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος

Τέτοιες ωραίες στιγμές θέλουν να ζήσουν και στη συνέχεια οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς με τον χρόνο γίνονται και καλύτεροι.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λιγκ 2, βλέπουμε ότι μπορεί να παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αλλά όσο περνά ο καιρός και οι παίκτες παίρνουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους, η ομάδα στρώνει περισσότερο και από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζει καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

Όπως αναφέραμε και στα ρεπορτάζ, η βαθμολογική συγκομιδή των οκτώ βαθμών είναι ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο πρόγραμμα (με Παναχαϊκή, Λεβαδειακό, Κισσαμικό εκτός, Εργοτέλη εντός) και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη η ομάδα το καλοκαίρι, κάνοντας 2,5 με 3 μήνες προετοιμασία χωρίς επίσημα παιχνίδια. Δεν είναι καλό πράγμα για τους παίκτες και τον προπονητή να κάνουν προετοιμασία, χωρίς να ξέρουν πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ή να τους λένε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως έναρξη των αγώνων και την τελευταία στιγμή να ανατρέπονται τα δεδομένα. Όλα αυτά τα υπέστη ο ΠΑΣ το φετινό καλοκαίρι και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η ομάδα δεν έστρωσε ακόμη και παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Την επισήμανση αυτή έκανε πολλές φορές και ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης.

Ο ΠΑΣ ξεκίνησε το πρωτάθλημα από την Πάτρα, κάνοντας πρεμιέρα στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Ανεξάρτητα αν αυτές οι δύο ομάδες δεν έχουν την παλιά τους αίγλη, δεν παύει να είναι σωματεία με βαριές φανέλες, κόσμο και πάντα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις είχαν και έχουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι. Στο ματς αυτό ο ΠΑΣ είχε ένα καλό ημίχρονο και πήρε την ισοπαλία 1-1. Για άλλους κρίνεται πολύ καλό αποτέλεσμα με δεδομένη και τη μετέπειτα πορεία της Παναχαϊκής, που δείχνει ότι είναι αξιόμαχος αντίπαλος, για άλλους δεν είναι καλό αποτέλεσμα, καθώς ήθελαν τη νίκη. Νίκη στην Πάτρα όλοι θα ήθελαν, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν πετυχαίνεις πάντα αυτό που ζητάς.

Ακολούθησε μετά από έναν μήνα διακοπή των αγώνων, η νέα εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό. Και αυτό το ματς ήταν ντέρμπι, σε μια δύσκολη έδρα, που η παράδοση ήταν δυσμενής για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Παρόλα αυτά πήρε μια πολύ σημαντική νίκη με σκορ 2-1, που έδωσε νέο τόνο αισιοδοξίας στα Γιάννινα.

Και ενώ όλα πήγαιναν πρίμα στο κυανόλευκο σκάφος, ήρθε η ισοπαλία 2-2 με τον Εργοτέλη στα Γιάννινα, που ξένισε πάλι τον κόσμο. Δε βρέθηκε σε καλή μέρα ο ΠΑΣ, κυρίως δε διάβασε όσο θα έπρεπε το παιχνίδι, με συνέπεια ο Εργοτέλης, που μέχρι τότε ήταν χωρίς βαθμό, να πάρει την ισοπαλία και να «αποδράσει» με βαθμό από τους «Ζωσιμάδες».
Την 4η αγωνιστική και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, ήρθε η νέα εκτός έδρας νίκη 1-0 στα Περιβόλια με τον Κισσαμικό (το γκολ ο Καρτάλης), που έβαλε πάλι τα πράγματα στη θέση τους. Ο ΠΑΣ όχι απλώς διορθώθηκε στα σημεία που είχε αδυναμίες με τον Εργοτέλη, αλλά αυτά τα σημεία έγιναν και η υπεροπλία του. Η άμυνα για παράδειγμα, που δεν πήγε καλά με τον Εργοτέλη, αφού ταλαιπωρήθηκε από τους γρήγορους μέσους της κρητικής ομάδας, στα Περιβόλια ήταν το δυνατό σημείο του «Άγιαξ». Ούτε μια φορά δεν απειλήθηκε η εστία του Χουτεσιώτη, αφού οι επιθετικοί του Κισσαμικού εξουδετερώθηκαν, ενώ παράλληλα τα δύο ακραία μπακ Αποστολόπουλος και Μπουκουβάλας δημιούργησαν πολλές φάσεις και επικίνδυνες καταστάσεις στα κρητικά καρέ, με τις συνεχείς πλαγιοκοπήσεις τους. Η νίκη ήρθε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος για τον ΠΑΣ, καθώς το τρίποντο τον έφερε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή και απέτρεψε τυχόν εσωστρέφεια που πάντα παρατηρείται στις ομάδες με κόσμο, όταν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν δεν περνούσε με «διπλό» από τα Χανιά, είναι βέβαιο ότι θα υπήρχε γκρίνια και εσωστρέφεια, αφού είχε προηγηθεί και το παραπάτημα με τον Εργοτέλη.

Αισιοδοξούν Γιαννίκης και παίκτες

Ο Γιαννίκης και οι παίκτες πιστεύουν ότι η ομάδα τους έχει να δείξει πολλά ακόμη θετικά σημεία, τα οποία θα φανούν στην πορεία και πολύ σύντομα, καθώς δε θα υπάρξουν άλλες διακοπές του πρωταθλήματος και τα συνεχόμενα παιχνίδια θα δώσουν καλύτερο ρυθμό. Βέβαια, ποδόσφαιρο είναι, θα υπάρξουν και οι άτυχες στιγμές, όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες του πλανήτη, αλλά γενικά υπάρχει αισιοδοξία ότι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης θα γίνει με αξιώσεις από τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Ακολουθεί το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πόντου την ερχόμενη Δευτέρα στα Γιάννινα και στη συνέχεια ακολουθεί το σούπερ ντέρμπι με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Επειδή όμως η πορεία προς την κορυφή θα γίνει βήμα προς βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, όπως τόνισε και ο κόουτς της τοπικής ομάδας, προέχει το ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και μετά αυτό με την «Ελαφρά Ταξιαρχία».

Για το ντέρμπι της Ριζούπολης, οι κυανόλευκοι θα ασχοληθούν από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας και μετά, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τη νίκη με την Καλαμαριά. Σε κάτι τέτοια ματς που φαίνονται εύκολα, λόγω χαμηλής θέσης του αντιπάλου, πολλές φορές γίνονται οι μεγαλύτερες «κηδείες» στο ποδόσφαιρο. Κάποτε ο ΠΑΣ κέρδισε εισιτήριο ανόδου στην Α’ Εθνική από μια τέτοια περίπτωση. Μιλάμε για το μακρινό 1990, όταν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η δεύτερη στη βαθμολογία Καστοριά έφερε ισοπαλία στην έδρα της με την υποβιβασμένη τότε Καλλιθέα που έπαιζε με ενδεκάδα ανάγκης και έχασε την άνοδο, καθώς την προσπέρασε ο ΠΑΣ που κέρδισε στη Νέα Ευκαρπία τον Μακεδονικό! Αλλά γιατί πάμε τόσο μακριά; Και ο Εργοτέλης στην προπερασμένη αγωνιστική ήρθε στα Γιάννινα προερχόμενος από δύο ήττες και χωρίς βαθμό. Θεωρητικά ο ΠΑΣ ήταν το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, αλλά αντί για τρίποντο, πήρε μόνον έναν βαθμό και λίγο έλειψε να χάσει. Όλα αυτά τα λέει και ο Γιαννίκης στους παίκτες, καθώς από χθες ξεκίνησε η προετοιμασία, για να δείξουν τη δέουσα σοβαρότητα στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πόντου.

Καλύτερο πρόγραμμα μετά τη Ριζούπολη

Μετά το ματς της Ριζούπολης, από την 7η αγωνιστική και μετά θα είναι πιο βατό και το πρόγραμμα της ομάδας, για να φτάσει με καλπασμό μέχρι το τέλος του α’ γύρου, που θα συμπέσει με το ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Ενδεχομένως να γίνουν κάποιες προσθήκες στο ρόστερ, εφόσον το ζητήσει ο Γιαννίκης και υπάρξουν οικονομικές δυνατότητες από πλευράς ΠΑΕ.

Κοντά στα Χριστούγεννα θα επιστρέψει στην ενεργό δράση ο Ελευθεριάδης, που ήταν μία από τις καλές μεταγραφές του καλοκαιριού. Όμως στάθηκε άτυχος στο φιλικό με την Α.Ε. Καραϊσκάκης (έπαθε κάταγμα περόνης) και έμεινε εκτός δράσης. Τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του νέου χρόνου, αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του προπονητή και ο Σεργκελασβίλι, ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει ο ΠΑΣ. Και αυτός στάθηκε άτυχος, αφού στην πρώτη προπόνηση έπαθε ρήξη πρόσθιων χιαστών. Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδης είναι δύο παίκτες που λείπουν πολύ από τον ΠΑΣ Γιάννινα και, όταν με το καλό γυρίσουν, θα είναι πολύτιμες μονάδες.

Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα στον ιστορικό «Άγιαξ της Ηπείρου», στην προσπάθεια που κάνει για να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Μπορεί να μην παίζει το φαντεζί ποδόσφαιρο ή να μην έχει τη σούπερ ομάδα, αλλά για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συν ο κόσμος που πάντα βοηθά και βάζει πλάτη στα δύσκολα.

Όσο για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με τα τηλεοπτικά και τα οικονομικο-διοικητικά προβλήματα που υπήρχαν σε κάποιες ομάδες, ορισμένοι βιάστηκαν νωρίς να χρίσουν φαβορί είτε τον Απόλλωνα Σμύρνης, είτε τον ΠΑΣ ή τον Λεβαδειακό. Μπορεί αυτές οι ομάδες να είναι μεταξύ των φαβορί, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες που είναι αξιόλογες και δε χάνουν την ευκαιρία να κάνουν ζημιές και να δείχνουν τα δόντια τους, σε όσους τις υποτιμήσουν. Ο ΠΑΣ και ο Απόλλωνας Σμύρνης πήραν το μάθημά τους από τις εντός έδρας απώλειες που είχαν στις τελευταίες δύο αγωνιστικές από Εργοτέλη και Δόξα Δράμας αντίστοιχα. Πιστεύουμε ότι θα γίνει καλό πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στους αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος