Στιγμιότυπο από αγώνα του Ολυμπιακού στα Γιάννινα το 1975. Ο Κελεσίδης διαμαρτύρεται στον διαιτητή και δίπλα του είναι ο Γκλέζος. Αριστερά οι Σιώκος και Αλβαρέζ
ΑθλητικάΠαλιά Γιάννενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο διασυρμός με 3-0 του Ολυμπιακού στα Γιάννινα

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 1976 ο ΠΑΣ συνέτριψε με σκορ 3-0 τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας μία από τις πιο εμφατικές νίκες της Ιστορίας του.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» πετούσε στα λασπόνερα, καθώς έβρεξε πολύ εκείνη την ημέρα και από το πρώτο λεπτό έπιασε τον Ολυμπιακό από τον λαιμό. Και μιλάμε για έναν Ολυμπιακό που είχε τη μαγιά της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή, με τους καλύτερους παίκτες της εποχής. Ο Γουλανδρής είχε αποχωρήσει αλλά η ομάδα είχε τη σφραγίδα του. Με το που συμπληρώθηκε το ημίωρο ο ΠΑΣ έκανε το 3-0 με γκολ που σημείωσαν στο 10’ ο Κοντογιωργάκης, στο 17’ ο Αλβαρέζ και στο 30’ ο Μπρεντάνος. Χρειάστηκε σε άλλες τρεις περιπτώσεις να πέσει στα πόδια παικτών του ΠΑΣ ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης για να αποσοβήσει και άλλα γκολ. Μάλιστα ο Σερραίος διεθνής γκολκίπερ μόλις ο ρέφερι σφύριξε τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, από τον εκνευρισμό πέταξε τα γάντια και στα αποδυτήρια είχε επεισόδιο με τον προπονητή Γιώργο Δαρίβα (έφυγε αυτές τις ημέρες από τη ζωή) μη θέλοντας να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο. Τελικά πείστηκε να συνεχίσει.
Παρασκήνιο υπήρξε και στα αποδυτήρια του ΠΑΣ Γιάννινα. Πολλά χρόνια μετά, παίκτες του ΠΑΣ μας αποκάλυψαν ότι ο προπονητής τους Αντώνης Γεωργιάδης είπε στους παίκτες να…σεβαστούν τον Ολυμπιακού και να σταματήσουν στο 3-0, χωρίς να βάλουν άλλα γκολ! Σε μια άλλη γενόμενη συζήτηση με τον Γεωργιάδη, πολλά χρόνια μετά το ματς, αφού ένιωσε έκπληξη πως μάθαμε αυτό το μυστικό, μας επιβεβαίωσε ότι είπε στους παίκτες να σεβαστούν τον Ολυμπιακό με ότι σημαίνει αυτό, αλλά δεν τους είπε ευθέως να μην βάλουν άλλα γκολ.
Στο παιχνίδι αυτό επιβεβαιώθηκε αυτό που λένε στο ποδόσφαιρο ότι η τύχη είναι με το μέρος των δυνατών. Και δυνατός σε εκείνο το ματς ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Ολυμπιακός είχε τρία δοκάρια με τους Κρητικόπουλο, Καραβίτη, Παπαδημητρίου και ένα χαμένο πέναλτι στο 66’ που χτύπησε ο Δαβουρλής και απέκρουσε ο Λίσα. Το πέναλτι καταλογίστηκε σε ανατροπή του Δεληκάρη από τον Τσουρλίδα.
Πολλά γεγονότα είχαν και συμβεί και πριν από το παιχνίδι. Αρχικά ορίστηκε διαιτητής ο Πρωτονοτάριος, προκαλώντας ο ορισμός του έντονες αντιδράσεις από πλευράς του ΠΑΣ. Σκληρές δηλώσεις έκανε στις εφημερίδες ο πρόεδρος Χριστόφορος Παπαδόπουλος και τις επόμενες ημέρες μετά το ματς κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού με έκπτωση από το αξίωμα! Στο μεταξύ άλλαξαν τον Πρωτονοτάριο με τον Παπάζογλου. Με την τιμωρία του Χριστόφορου Παπαδόπουλου έγινε ολόκληρη ιστορία. Ο ΠΑΣ πρόσβαλε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, όπου ο τότε πρωτοδίκης Ιωαννίνων Δημήτριος Ρίζος με μια μνημειώδη απόφαση που έκανε αίσθηση σε όλη την Ελλάδα, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του ΓΓΑ, οπότε επανήλθε ο Παπαδόπουλος στην προεδρία.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Λίσα, Χατζηαντωνίου, Σιόντης, Χατζηκαπετάνης, Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ (76’ Μάντος), Μπρεντάνος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Συνετόπουλος, Βασιλόπουλος, Κυράστας, Καραβίτης, Δεληκάρης, Λοσάντα (65’ Γαλάκος), Κρητικόπουλος (44’ Παπαδημητρίου), Δαβουρλής.

Από την στήλη ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ της έντυπης έκδοσης του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (25/1/2024)

Σχετικά άρθρα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ

Η προετοιμασία του ΠΑΣ και η περίπτωση Εραμούσπε

Βαγγέλης Γυφτόπουλος