Οι αρχηγοί Μίμης Δομάζος και Γιώργος Σιόντης με τους διαιτητές στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος τον Μάιο του 1975 όταν το γήπεδο ήταν ξηρό.
ΑθλητικάΠαλιά Γιάννενα

Τα πρώτα γκολ Αλβαρέζ και Μπρεντάνος

Μέρος πρώτο για την προϊστορία των αγώνων με τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα

Οι αγώνες του ΠΑΣ με τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα, πάντα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ειδικά ο φετινός, έχει τεράστια βαθμολογική σημασία για την τοπική ομάδα, που δίνει τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία. Και αυτό το παιχνίδι αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί φίλαθλοι, παρότι στις μέρες μας δε γεμίζουν τα γήπεδα, όπως σε άλλες εποχές του παρελθόντος. Το Σάββατο θα δούμε και πάλι γεμάτο γήπεδο. Όχι μόνο γιατί ο ΠΑΣ «καίγεται» για βαθμούς, ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας, οπότε οι φίλοι του θα είναι στις εξέδρες για να τον βοηθήσουν να πετύχει τη νίκη, αλλά και για τον λόγο ότι ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο όνομα και προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, παρά τα διάφορα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια.
Η αναμέτρηση του Σαββάτου, μας έδωσε το ερέθισμα να ανατρέξουμε στα αρχεία και να καταγράψουμε στιγμιότυπα από τις παλιότερες αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Όλες αυτές οι ιστορίες, εντός και εκτός γηπέδων, έχουν ενδιαφέρον, γιατί έρχονται από τα παλιά, όταν το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετικό και ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία να έρθει η Κυριακή και να πάει στο γήπεδο. Ήταν τρόπος ζωής, διέξοδος από την καθημερινότητα και θέμα συζήτησης για τις μέρες που ακολουθούσαν, μέχρι να έρθει ο επόμενος αγώνας.
Η προϊστορία των επίσημων αγώνων πρωταθλήματος κόντρα στους πράσινους, αρχίζει από το 1974, όταν ο ΠΑΣ ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Στα 23 παιχνίδια που έγιναν στο στάδιο «Ζωσιμάδες», καταγράφονται επτά νίκες του ΠΑΣ, δέκα νίκες του Παναθηναϊκού, ενώ έξι παιχνίδια δεν ανέδειξαν νικητή. Πέρσι (10/2/2018) ο ΠΑΣ, με δύο γκολ του Πέδρο Κόντε, κέρδισε με σκορ 2-1 και έσπασε μια δυσμενή παράδοση 31 ετών χωρίς νίκη. Η προηγούμενη νίκη του επί του Παναθηναϊκού είχε γίνει στις 23 Νοεμβρίου 1986, με σκορ 1-0 και με γκολ του αμυντικού Δημήτρη Κλείτσα.

Πάσχα η πρώτη αναμέτρηση

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος στα Γιάννινα έγινε στις 5 Μαΐου 1975, για τον 2ο γύρο της σαιζόν 1974-75. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα και κατά τη συνήθεια της εποχής, οι παίκτες και οι ρέφερι τσούγκρισαν κόκκινα αυγά στο γήπεδο, πριν γίνει η σέντρα. Εικόνες που δεν υπάρχουν σήμερα. Ο ΠΑΣ κέρδισε με σκορ 2-0, με σκόρερ τον μεγάλο αργεντινό φορ Όσκαρ Αλβαρέζ, που ένα χρόνο κατηφόρισε από την Ήπειρο για την Αθήνα, με προορισμό τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

 Σκόρερ ο Μπρεντάνος

Πάλι χρονιάρα μέρα έγινε την επόμενη σαιζόν 1975-76 το ματς στα Γιάννινα και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου 1976, ημέρα της Αποκριάς. Οι «πράσινοι» δεν κάθισαν να δουν τις φωτιές, που ανάβουν στα Γιάννινα, γνωστές ως «Τζαμάλες», αφού έχασαν με σκορ 2-1 και επέστρεψαν οδικώς το βράδυ στην Αθήνα. Και τα δύο γκολ του ΠΑΣ σημείωσε ο Νάσος Μπρεντάνος. Δεν ακολούθησε την αποστολή στα Γιάννινα ο Μίμης Δομάζος, γιατί ήταν σε κόντρα με τη διοίκηση.

Ο Τσίπρας αρχηγός της αποστολής

Πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός κέρδισε την αγωνιστική σεζόν 1976-77 με σκορ 2-0 και με σκόρερ τους Αλβαρέζ και Παπαδημητρίου. Ήταν το πρώτο ματς που έπαιξε στα Γιάννινα ο Αλβαρέζ ως αντίπαλος του ΠΑΣ, σε ένα γήπεδο που έζησε με τα χρώματα του «Άγιαξ» ανεπανάληπτες στιγμές. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είχε πει στον Αλβαρέζ πριν από το παιχνίδι: «Ετοιμάσου να μετρήσεις πόσες κλοτσιές θα φας από τον Μάντο…». Δεν το ξέχασε αυτό ο Αλβαρέζ και στο τέλος του αγώνα απάντησε στον συμπαίκτη του: «Κανένας δεν έπαιξε βρόμικα και τους ευχαριστώ». Αρχηγός αποστολής του Παναθηναϊκού ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας, θείος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συνοδός ο Παύλος Γιαννακόπουλος, που τότε είχε ενεργό ρόλο στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

ΑΥΡΙΟ: Η επίσκεψη του Απόστολου Νικολαίδη στα Γιάννινα και του Τζιοβάνι Τραπατόνι, η συντριβή του Παναθηναϊκού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, που έκανε έξαλλο τον Βαρδινογιάννη.

Σχετικά άρθρα

Θα κυνηγήσει την έκπληξη ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Έτοιμος για νέα νίκη επί του Παναθηναϊκού

Χωρίς Νιάς ο Παναθηναϊκός στα Γιάννινα- Η αποστολή των “πράσινων”