Απόψεις

Κατεύθυνση για ένα Παραλίμνιο Πάρκο Παμβώτιδος

Γράφει ο Βασίλης Ζωγράφος, γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών, αρχιτέκτων.

Η έκθεση PLASMATA II αποτελεί για τα Ιωάννινα ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης μας.

Η λειτουργία της έκθεσης στον χώρο αυτό, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις πεζοδρόμησης και τη δοκιμαστική λειτουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα. Μπορεί να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση ο χώρος αυτός σαν ενιαίο σύνολο, ως «παραλίμνιο πάρκo»; Ένα πάρκο που βρίσκεται σε άμεση συνέχεια με τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ιστορίας της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και με το πιο ζωτικό σημείο της πόλης, τη λίμνη Παμβώτιδα, που στο κέντρο της βρίσκεται ένας ακόμη σπουδαίος πόλος ιστορικής αναφοράς, το Νησί.

Ο χώρος του παραλίμνιου μετώπου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συγκεντρώσει και να αναδείξει κάθε δράση που σχετίζεται με την ιστορία της πόλης και την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, που απαιτούνται για τη λειτουργία του χώρου αυτού ως πάρκου, είναι «ορατές» και φαίνονται σχετικά εύκολες. Όμως προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης, που θα καθορίζει επακριβώς τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων στο παραλίμνιο μέτωπο (απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων ή ελεγχόμενη διέλευση χωρίς στάθμευση με λειτουργία ποδηλατόδρομου).

Το «παραλίμνιο πάρκο» συσχετίζεται άμεσα με τις ευρύτερες παρεμβάσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του χώρου του Kάστρου, ειδικά στην πλατεία Γλυκήδων και στο Ασλάν Τζαμί ,αλλά και στην ιστορική περιοχή της Σιαράβας, που καθιστούν αναγκαία την άμεση λειτουργία του ως ενιαίο σύνολο, που θα δώσει άλλη διάσταση στην πόλη.

Για τη λειτουργία της έκθεσης PLASMATA ΙΙ έγιναν στον χώρο του παραλιμνίου μετώπου μια σειρά κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης μας στην πλειοψηφία τις έκριναν θετικά, έως και απαραίτητες σε μόνιμη βάση.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, πρέπει να ιεραρχήσει και να συντονίσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και δράσεις που απαιτούνται στον χώρο αυτό για το όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπλασή και μετατροπή του σε «παραλίμνιο πάρκο».

Σχετικά άρθρα

«Πεζοδρομείται» η παραλίμνιος τα Σαββατοκύριακα

Προς πεζοδρόμηση τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Αποστόλης Τζελέτας

Τα Plásmata II υποδέχονται την Caterina Barbieri

Ηπειρωτικός Αγών