Απόψεις

Κοροϊδία οι υποσχέσεις για «αυξήσεις» των μισθών

Οι εξαγγελίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις των μισθών το 2027 στα επίπεδα του 2010 είναι προκλητικές. Είναι επίσης λόγια του αέρα αν λάβουμε υπόψη ότι οι προβλέψεις της ΕΕ, διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, μιλούν για το ξέσπασμα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης με αρνητικές επιπτώσεις και στους μισθούς.

Του Νίκου Έξαρχου*

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 880 ευρώ ονομαστικό κατώτατο μισθό άμεσα και επαναφορά των συλλογικών δικαιωμάτων. Γιατί όμως αυτήν την τετραετία, ως αντιπολίτευση, δεν στήριξε τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ, που ήταν οι προτάσεις των συνδικάτων, για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, κατάργηση του νόμου «Βρούτση – Αχτσιόγλου» και επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας; Γιατί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πάνω από τα μισά άρθρα του αντεργατικού νόμου «Χατζηδάκη»; Γιατί στην Ευρωβουλή υπερψήφισαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει μειώσεις των κατώτατων μισθών, αν η οικονομία μπει σε κρίση;
Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Όλοι τους κοροϊδεύουν, με στόχο την εξαπάτηση και το κλέψιμο της εργατικής λαϊκής ψήφου. Αυτό που κρύβουν είναι ότι σύμφωνα με τους νόμους τους, για να υπάρχουν μικρές ονομαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν σταθερά ανοδικοί δείκτες στην καπιταλιστική «ανάπτυξη». Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, ώστε να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα καθήλωσαν τον ονομαστικό κατώτατο μισθό οριακά πάνω από το 2011, ο μέσος μισθός παραμένει 25% μειωμένος σε σχέση με το 2010, ενώ οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι μειωμένοι κατά 7,6%. Και αυτά σε συνδυασμό με το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του 8ωρου. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που δεν μπορούν να κρύψουν τα κόμματα του κεφαλαίου.
Σε αυτήν την πορεία είναι δεσμευμένα όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, έχουν κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα. Γι’ αυτό αφήνουν ανέγγιχτο το θεσμικό πλαίσιο που τσακίζει Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα. Παράλληλα δεσμεύονται να το θωρακίσουν με νέους αντιλαϊκούς νόμους.
Εκεί που η αθλιότητα και τα ψέματα σπάνε κάθε ρεκόρ, είναι ότι θα επαναφέρουν τους κλαδικούς και τον μέσο μισθό το 2027 στο επίπεδο του 2010. Όχι γιατί θα κάνουν υποχρεωτικές τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά μέσα από τις επενδύσεις!
Επενδύσεις εκατομμυρίων βλέπουν οι εργαζόμενοι στον νομό, όμως δεν είδαν ούτε ένα ευρώ αύξηση στο μισθό τους. Στην καλύτερη τον περιπτώσεων πήραν κουπόνια για το σουπερ μάρκετ. Πρακτικά μιλάνε για μισθούς που συνδέονται με 10ωρα και 12ωρα, με έξι και επτά μέρες δουλειάς, χωρίς ρεπό και με δεκάδες απλήρωτες υπερωρίες για κάθε εργαζόμενο.

Όπλο για τον λαό η πρόταση του ΚΚΕ

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ και στην αναμέτρηση του κινήματος με την αντιλαϊκή πολιτική και τους αντιδραστικούς νόμους που σμπαραλιάζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με ισχυρό ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες, μπορούμε να επιβάλουμε την κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
Προτείνουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Πρακτικά, με την πρόταση του ΚΚΕ, ένας εργαζόμενους με μία τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται πάνω από 935 ευρώ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ. Επαναφορά των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επανέλθουν η μετενέργεια και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Αυτές οι προτάσεις είναι συνδεδεμένες με το αίτημα για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών και επαναφορά της Κυριακάτικης Αργίας.
Προτείνουμε ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης και την Ενέργεια.
Στο Δημόσιο υιοθετούμε την πρόταση των συνδικάτων για αυξήσεις 20% σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για τους οποίους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν λένε κουβέντα.
Αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στα ψέματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, λοιπόν, το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και στις 21 Μάη με την καταψήφιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ.

*Ο Νίκος Έξαρχος είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.