Η πόλη περιμένει αρκετά πρωινά να ξυπνήσει μέσα στο χιόνι, μα ο καιρός και η «Σοφία» δεν λένε να της κάνουν τη χάρη. Χθες πολύ νωρίς το πρωί για λίγο ξεγελαστήκαμε, βλέποντας τις πρώτες νιφάδες να πέφτουν. Το Μιτσικέλι σκεπάστηκε από ένα σύννεφο μεγάλο, που έφτανε ως τη λίμνη, κι από ένα λεπτό στρώμα χιονιού. Γρήγορα, όμως, σταμάτησε να χιονίζει και μας έμεινε η παγωνιά.
Απόψεις

Ανοιχτά παράθυρα

Ένας πεζόδρομος, που γίνεται τις αργίες πάρκινγκ, οι εμφανίσεις στα τοπικά κανάλια αντιδημάρχων, που είναι υποψήφιοι βουλευτές, οι μουντζούρες στους τοίχους, η πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ευχές για τη νέα χρονιά, εμπνευσμένες από το ποίημα του Μπρένταν Μπίαν «Ένας όμηρος» είναι όσα έπιασε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελείωσαν. Ανοίξτε πάντως ένα παράθυρο και αφήστε το φυρό για τον Χριστό  (από το ποίημα του Μπρένταν Μπίαν «Ένας όμηρος»), έτσι για ό,τι εκφράζει ιδανικά ο Χριστός, για κάποιες αρχές μακριά από μισαλλοδοξίες, μακριά από ορισμένους δεσποτάδες με μισαλλόδοξες κραυγές επί θεμάτων που δεν νομιμοποιούνται να ομιλούν, όπως λέει ο ορθός λόγος. Για καλύτερες ημέρες στο νέο έτος. Αρκετά πάθαμε τον προηγούμενο  χρόνο. Ας το αφήσουμε φυρό… Ποιος ξέρει; Ας μπει έστω καθαρός αέρας. Ανοιχτά παράθυρα και ανοιχτά μυαλά.

Σ.Κ.

Ένα πάρκινγκ για τις αργίες

Εκεί που θα περίμενε κανείς οι επισκέπτες αυτές τις μέρες να μη γνωρίζουν ποιοι είναι οι πεζόδρομοι της πόλης και μπερδεμένοι να σταθμεύουν τα οχήματά τους σ’ αυτούς, την παρανομία την κάνανε γιαννιώτες οδηγοί. Στη Μάρκου Μπότσαρη, τον πεζόδρομο πίσω από το Ταχυδρομείο, Κυριακές, γιορτές και σχόλες, θα βρείτε παρκαρισμένα τα ίδια κάθε φορά αυτοκίνητα. Το ίδιο συνέβη και τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κάτοικοι της περιοχής, μα και περαστικοί, διαμαρτύρονται γιατί ο πεζόδρομος στις αργίες μετατρέπεται σε υπαίθριο πάρκινγκ, εξυπηρετώντας τους ίδιους οδηγούς, που δεν μπορεί να βρίσκονται διαρκώς σε έκτακτη ανάγκη. Επειδή εκεί κοντά στεγάζεται και το τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, δεν είναι κακή ιδέα –ούτε και κόπος μεγάλος- να ρίχνουν μια ματιά πού και πού. Θα διαπιστώσουν αυτό που καταγγέλλουν ως μόνιμη κατάσταση οι κάτοικοι. Και μπορεί, επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα, να την αλλάξουν.

Τ.Τ.

Τους γυρίζει μπούμερανγκ

Μπορεί οι αντιδήμαρχοι που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, να μη φαίνεται να σκέφτονται προς ώρας το ενδεχόμενο παραίτησής τους από τις θέσεις τους, υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν πως θέλουν να τις αξιοποιήσουν προς άγραν ψήφων, ωστόσο υπάρχει και ο κίνδυνος η επιλογή τους αυτή να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί κινδυνεύουν να φθαρεί το πολιτικό προφίλ, που θέλουν να χτίσουν, με το να ασχολούνται με τις λάμπες, τις λακκούβες και τα σκουπίδια. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται, όταν καλούνται να μιλήσουν σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων και αντί να αναφέρονται στα μεγάλα έργα, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, καταλήγουν να λένε για το πόσα χιλιόμετρα άσφαλτος έπεσε στις συνοικίες στις πόλεις, πόσα τετραγωνικά πλάκες πεζοδρομίων στρώθηκαν και πόσες καμένες λάμπες αλλάχτηκαν.

A.T.

Ο δρόμος είχε τη δική του υστερία

Γνωστή η ασχήμια χρόνια τώρα. Κοιτάξτε γύρω σας. Μουτζούρες στους τοίχους που έχουν λερώσει κάθε επιφάνεια σε κάθε πόλη, χωριό. Σύμφωνα με στατιστική, που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, η χώρα μας έχει τα θλιβερά πρωτεία στις επιγραφές τοίχου. Φέτος σε αυτές τις γιορτές είχαμε πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας. Πολλές οι καταγγελίες για τις ασχήμιες στους τοίχους σε κτίρια, ιδιαίτερα σε κεντρικούς δρόμους. Ο δρόμος δεν έχει πια τη δική του ιστορία, αλλά τη δική του υστερία από τις ανοησίες νεαρών που νομίζουν ότι κάνουν… επανάσταση. Με μια γρήγορη ματιά στα Γιάννενα, εύκολα θα διαπιστώνει κανείς ότι έχουμε και εμείς εδώ, ως επαρχιακή πόλη, τα θλιβερά πρωτεία. Στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν κανόνες και κανόνες δεν υπάρχουν όταν δεν εφαρμόζονται και όσοι υπάρχουν.

Σ.Κ.

Πίτες παλιάς κοπής

Την Πρωτοχρονιά στου Μαξίμου έκοψαν σύνταξη. Και στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης έκοψε κορδέλα του μετρό για το 2020 και βάλε. Ατυχώς θα έχουμε και άλλες πίτες ενόψει εκλογών. Και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος. (σ.σ. Η πίτα μεγάλη λόγω εξόδου από τα μνημόνια και ο σκύλος ελληνικός ποιμενικός). Θα φάμε καλά.

Σ.Κ.