Χριστουγεννιάτικα δέντρα, που στόλισε η φύση. Να μια ωραία εικόνα, που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους δικούς μας δημιουργούς γλύπτες. Στην αυλή σπιτιού στο κοντινό μας χωριό, το όμορφο Κρυφοβό, την Πέμπτη το πρωί όλα τα σκέπασε το χιόνι. Το αειθαλές δέντρο, πίσω στο φόντο, το στόλισε κανονικά η φύση κι άφησε στο άλλο, το γυμνό, μερικά κόκκινα φύλλα να κρέμονται σαν τσαμπιά από σταφύλια.
Απόψεις

Πατήστε το 1 και στοπ

Τι πιάστηκε στην Τσιμπίδα του Η.Α. αυτές τις μέρες; Το τηλέφωνο της ΔΕΥΑΙ, που δεν απαντάει. Η σιωπή των γιαννιωτών βουλευτών για τοπικά ζητήματα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Οι... άφαντοι έλληνες ευρωβουλευτές και το φιάσκο με τις προφυλακίσεις στην υπόθεση του χρυσού.

Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να μην έχεις νερό στο σπίτι σου, να μην γνωρίζεις ποια είναι η αιτία που κόπηκε και πότε αυτό θα έρθει, αν βέβαια έρθει μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Για ένα νοικοκυριό με μικρά παιδιά και ανήμπορους ενήλικες είναι μεγάλο το πρόβλημα. Αυτό συνέβη την Παρασκευή σε οικογένεια στην οδό Αρύβα και ίσως όλο το δίκτυο στην περιοχή να είχε πρόβλημα. Επί ώρες ολόκληρες έπαιρναν την ∆ΕΥΑΙ στο τηλέφωνο 54500 οι ενδιαφερόμενοι και στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν. «Πατήστε το 1 για βλάβες» ήταν η τελευταία φράση, που άκουσαν κι ύστερα στοπ, ως εκεί  έφτανε η επικοινωνία με την υπηρεσία. Είναι πάγιο  αίτημα των αναγνωστών να μπορούν να επικοινωνούν με τις βλάβες. Αλλά η γραμμή πάντα είναι απασχολημένη.

Λ.Τ.

Ούτε κουβέντα

Σαφώς και το θέμα του προϋπολογισμού δεν είναι ένα θέμα, που προσφέρεται για την ανάδειξη τοπικών ζητημάτων, αλλά θα περιμέναμε από τους τοπικούς βουλευτές μας κάτι να βρουν να πουν και για τα Γιάννενα, δραττόμενοι της ευκαιρίας. Εις μάτην, όμως. Ο Γιάννης Καραγιάννης επικεντρώθηκε στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αύξησης των επενδύσεων και μείωσης των φορολογικών βαρών, ο Γιάννης Στέφος αναλώθηκε στους κινδύνους από την άνοδο του ναζισμού στη χώρα και έκανε λόγο για διολίσθηση της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις προς άγραν ψηφοφόρων, ενώ η Μερόπη Τζούφη επέλεξε να αναφερθεί σε ζητήματα, που αφορούν το χαρτοφυλάκιό της ως υφυπουργός Παιδείας. Προφανώς θεωρούν πως δεν υπάρχουν τοπικά θέματα προς ανάδειξη και ασχολούνται με ζητήματα γενικότερης πολιτικής. Δικαίωμά τους.

Α.Τ.

Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε

Με την τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο θυμηθήκαμε ότι, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας έχει ευρωβουλευτές. Μερικούς από αυτούς τους ακούσαμε στα κανάλια για την επίθεση και τους θυμηθήκαμε. Άλλους τους έχουμε ξεχάσει εντελώς. Τι να γίνεται π.χ. εκείνη η Σοφία Σακοράφα, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ένας πρώην των ΑΝΕΛ, νυν ανεξάρτητος, δεν θυμούμαστε ούτε καν το όνομα του και τόσοι άλλοι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τι κάμνουν αλήθεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποια η προσφορά ορισμένων; Τέλος πάντων, ευτυχώς που δεν ήταν και στο Στρασβούργο κατά την επίθεση και γλύτωσαν ενδεχομένως από τα χειρότερα. Κάτι είναι και αυτό. Καλύτερα να τους χάνεις, παρά να τους βρίσκεις, που έλεγε και ο Βιτόριο Γκάσμαν στην ιταλική κωμωδία «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε».

Σ.Κ.

Παροιμίες και Κίνημα Αλλαγής

Ο συνωστισμός… υποψηφίων, για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στον νομό Ιωαννίνων, προξενεί έκπληξη. Ευχάριστη για το Κίνημα καταρχήν, πονοκέφαλος για την επιτροπή επιλογής. Ο αναγκαίος αποκλεισμός ίσως δημιουργήσει προβλήματα, πέραν της δικαιολογημένης, ως ένα βαθμό, προσωπικής πικρίας. Υπάρχει, όμως, και προβληματισμός σχετικά με το γεγονός ότι το Κίνημα απαρτίζεται από πολλές τάσεις και μικρότερα του ΠΑΣΟΚ κινήματα, που θεωρητικά πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι. Κάτι τέτοιο συνέβη π.χ. στην Άρτα. Όπως τουλάχιστον έγραψε tovima gr και αναδημοσίευσε το Protagon.gr,  δημιουργήθηκε θέμα με τον «αποκλεισμό» του μέλους της ΔΗΜΑΡ, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα από το ψηφοδέλτιο του νομού Άρτας. Ως τριεδρική υπάρχει πιθανότητα να εκλέξει το ΚΙΝΑΛ βουλευτή από τη δεύτερη κατανομή και άρα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ μάλλον δεν ισχύει η παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Φαίνεται ότι ή τα «σπίτια» προβλέπονται «πολλά» ή «άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων».  Ίδωμεν.

Σ.Κ.

Φιάσκο και προφυλακίσεις

Το φιάσκο με την υπόθεση του χρυσού έφερε πάλι στο προσκήνιο τις προφυλακίσεις, με τη συνδρομή λαθών της αστυνομίας μερικές φορές και των δικαστικών αρχών σε άλλες. Είναι πραγματικά απαράδεκτο το γεγονός να στερούνται την ελευθερία τους άνθρωποι πριν τη δικαστική διάγνωση. Ανεξάρτητα τι θα γίνει με τη δικαστική διάγνωση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Εδώ μπαίνουν στο κάδρο και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι διωκτικές αρχές, πληροφοριοδότες, συγκυρίες, βιασύνη για να πιστωθούν «επιτυχίες» κ.λπ. Θύμα αυτής της κατάστασης και ο πρωθυπουργός. Ας πρόσεχε. Καιρός είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να ελέγχονται από την αστυνομία οι πληροφορίες και οι συνεργάτες τους. Κυρίως να μην ταλαιπωρούνται άνθρωποι, αλλά να μην εκτίθενται και οι αρχές -αστυνομικές και δικαστικές- από λάθος χειρισμούς και μυστήριους πληροφοριοδότες. Είναι προτιμότερο ένας ένοχος να παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι τη δίκη του, από το φυλακιστεί ένας αθώος.

Σ.Κ.