Απόψεις

Στη ΔΕΘ παρέα με τους σκύλους

Ο Αλέξης Τσίπρας εφάρμοσε τελικά το μνημόνιο και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία στροφή που του αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη. Είναι επίσης μία κατάκτηση της ΕΕ: έπεισε έναν φανατικό πολέμιο της να γίνει πιστός  φίλος της. Στην εποχή του άγριου λαϊκισμού, η κατάκτηση για τις Βρυξέλλες είναι μεγάλη και σπάνια. Η Ευρώπη εσχάτως δημιουργεί εχθρούς και όχι φίλους.

Όσοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να χαίρονται διπλά: και για την ευρωπαϊκή νίκη, και για τη μεταστροφή του πρωθυπουργού.

Αλλά και εκείνος πρέπει να αναγνωρίσει στους ψηφοφόρους του «ναι» ότι τελικά είχαν δίκιο. Ούτε η τύχη του μνημονίου, ούτε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας διακυβεύονταν πριν έρθει ο ίδιος στην εξουσία. Η εφαρμογή του μνημονίου οφείλεται ακριβώς στους ψηφοφόρους που βρήκε απέναντί του το βράδυ του δημοψηφίσματος. Αν εκείνοι δεν  στήριζαν την επιλογή του από την επομένη κιόλας (στήριξη που έκαναν πράξη οι εκπρόσωποι τους στη Βουλή, ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο), ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είχε την κοινωνική βάση ώστε να παραμείνει στο Μαξίμου.

Τον ξαφνικό φιλοευρωπαϊσμό του, ο πρωθυπουργός τον οφείλει στη στήριξη από τις παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Όχι από όσους εκπαίδευε χρόνια να μισούν την Ευρώπη. Η συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση, μνημονιακές αυτοκτονίες, σχολικά συσσίτια, μισθωμένους αποστάτες στη Βουλή και κουκουλοφόρους της Μέρκελ σταμάτησε. Κανείς δεν υιοθέτησε  την ορφανή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κρατήσει τον κόσμο εξαγριωμένο. «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα, το καραβάνι με δώδεκα αυτοκίνητα έφτασε μέχρι τη φετινή ΔΕΘ, γιατί τα ουρλιαχτά έπαψαν.

Για την προέλαση του καραβανιού δεν αρκούσε όμως απλώς η σιωπή των σκύλων. Κάποιος έπρεπε να πληρώνει και τα μεταφορικά.

«Τα χρέη του μνημονίου θα βγουν από τους μενουμευρωπαίους»,  έγραψε τo 2017 ο Κυρίτσης στην Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κάποτε ότι θα πληρώσουν οι πλούσιοι και οι κλέφτες. Προφανώς δεν υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι και κλέφτες για να βγουν τα νούμερα και έτσι ο ταξικός αντίπαλος άλλαξε μετεκλογικά. Χρέη αχθοφόρου για τα μπαγκάζια της ΔΕΘ ανέλαβε η μεσαία τάξη.

Οι ταξικές αναλύσεις είναι τζάμπα και δεν ενοχλούν. Το να βρίζεις όμως τον αχθοφόρο ενώ σου κουβαλάει τις βαλίτσες δεν αρέσει σε κανέναν, ιδίως σε εκείνον που σε φορτώθηκε στην πλάτη του. Ας το πει κάποιος και στον πρωθυπουργό για να ξέρει τι τον περιμένει και στις εκλογές.