Απόψεις

Summer in the city

Η πόλη τον Αύγουστο προσφέρει ξεκούραση... Άλλους ρυθμούς, πιο ανθρώπινους, ενώ η ίδια γίνεται πιο φιλική και είναι σαν να σου ζητά εξιλέωση και συγγνώμη για όσα σου έχει προκαλέσει τους προηγούμενους μήνες.

Σίγουρα για τους περισσότερους, αν όχι για όλους μας, το καλοκαίρι του 2020 δε θυμίζει σε τίποτε τα προηγούμενα καλοκαίρια μας και φυσικά, όσο κι αν προσπαθούμε, δεν γίνεται state of mind με τίποτε. Ακόμη και αν πάμε σε κάποιον κοντινό και ασφαλή υγειονομικά προορισμό (νέος όρος, που γέννησε ο κορωνοϊός), ο χρόνος παραμονής μας στο αστικό περιβάλλον θα είναι φέτος μεγαλύτερος από τα προηγούμενα καλοκαίρια. Ας είναι λοιπόν και ποιοτικός.

Υπάρχουν τρόποι για ένα ποιοτικό καλοκαίρι στην πόλη. Οι περισσότερες πόλεις διαθέτουν σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, τα οποία αγνοούμε ή προσπερνάμε ταχύτατα καθημερινά, επειδή δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο. Ας περπατήσουμε με πιο αργούς ρυθμούς, ας παρατηρήσουμε λίγο περισσότερο τα σημεία της πόλης, τα κτίρια, την αρχιτεκτονική, τα μνημεία, την ιστορία της. Υπάρχουν πανέμορφες γειτονιές, στις οποίες δεν έχουμε περπατήσει ή τις διασχίζουμε τρέχοντας, για να προλάβουμε πάντα κάτι.

Οι περισσότερες πόλεις διαθέτουν αξιόλογα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες πάντα «χάνουμε», γιατί λείπουμε. Φέτος μας έχουμε την ευκαιρία.

Πέριξ των πόλεων και σε κοντινές αποστάσεις υπάρχουν μοναδικές φυσικές καλλονές, τις οποίες μάλλον σνομπάρουμε ή είμαστε μονίμως κουρασμένοι και αγχωμένοι για να τις επισκεφθούμε τις άλλες εποχές του χρόνου. Αγνοούμε όμως ότι αυτές οι φυσικές καλλονές προσφέρουν την ίδια ευεξία και αναζωογονούν στον ίδιο βαθμό με ένα ταξίδι σε πιο μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς.

Το μυστικό για ένα επιτυχημένο καλοκαίρι στην πόλη είναι να ζήσεις στην πόλη σου ως τουρίστας. Να κοιμηθείς περισσότερο, να πας για φαγητό έξω, να επισκεφθείς ένα μουσείο, να πας σε ένα σημείο με θέα, να φας ένα καλό γλυκό στο ζαχαροπλαστείο, να περιπλανηθείς χωρίς πρόγραμμα και ωράριο, να κάνεις πράγματα που σου «αδειάζουν» το μυαλό, που διαφέρουν από την καθημερινότητά σου, που σου δημιουργούν νέες εικόνες και εμπειρίες.

Η πόλη τον Αύγουστο προσφέρει ξεκούραση… Άλλους ρυθμούς, πιο ανθρώπινους, ενώ η ίδια γίνεται πιο φιλική και είναι σαν να σου ζητά εξιλέωση και συγγνώμη για όσα σου έχει προκαλέσει τους προηγούμενους μήνες. Είναι σαν μια πολύ ωραία, ώριμη, έμπειρη αλλά απρόσιτη γυναίκα, η οποία τώρα σου ζητάει να σου κάνει παρέα και να σου προσφέρει γλυκιά, προσιτή ευχαρίστηση και ξεκούραση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή αντίτιμο. Πραγματική ξεκούραση… αρκεί να ξέρεις να την απολαύσεις, ακούγοντας φυσικά το κλασικό Summer in the city του Joe Cocker. Καλό καλοκαίρι και καλύτερο χειμώνα.

Σχετικά άρθρα

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής

Ένα καλοκαίρι θα πλανιέται πάντα πάνω από τους χειμώνες μας