Απόψεις

Οι ευκαιρίες για τον δήμο Ιωαννιτών στην επόμενη τετραετία

Για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αυτή, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ευρεία συστράτευση και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία αυτή η εκλογή, όχι μόνο για τον κ. Ελισάφ και τους συνεργάτες του, αλλά κυρίως για τα Ιωάννινα. Αν επιτύχει στους στόχους της η νέα διοίκηση, το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους. Πολίτες, επιχειρήσεις, επισκέπτες του δήμου Ιωαννιτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Το εκλογικό 2019 έφερε πολιτικές αλλαγές. Σε επίπεδο χώρας με την αυτοδυναμία της ΝΔ μετά από 4,5 «δύσκολα» χρόνια κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποιες περιφέρειες και σε πολλούς δήμους.

Στον δήμο Ιωαννιτών οι αλλαγές μπορούν να χαρακτηριστούν και «ανατρεπτικές». Πριν από ένα χρόνο η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το αν θα επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος ή αυτός/ή που θα «υποδείξει» η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η ΝΔ. Κι αυτό γιατί ναι μεν κάθε απελθούσα διοίκηση έχει κατά κανόνα το εκλογικό προβάδισμα που της δίνει ο ρόλος της νομής της εξουσίας (σ.σ. ως παράταξη που διοικεί τον δήμο ήδη από το 2010), αλλά και η υποψηφιότητα της προτίμησης της ΝΔ, ως εν αναμονή επόμενης κυβέρνησης, θα έπαιζε τον ρόλο της σε κάποιο μέρος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, του εκλογικού σώματος.

Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση έφερε νέα δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι ο ψηφοφόρος στον α΄γύρο ψηφίζει -με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το παρελθόν-  τους υποψηφίους συμβούλους, που επιθυμεί και στον β’ γύρο, αν υπάρξει, κι αφού έχουν κριθεί οι έδρες των συμβούλων από τον πρώτο γύρο, ψηφίζει καθαρά για τον/τη δήμαρχο/περιφερειάρχη που επιθυμεί.

Έτσι, λοιπόν, στις εκλογές της 26ης Μαΐου για τον δήμο Ιωαννιτών πρώτη ήρθε η παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» της απερχόμενης δημοτικής αρχής με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Μπέγκα χωρίς την αυτοδυναμία του 50+%. Αυτά ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μικρή έκπληξη ότι τη 2η θέση κατέλαβε η παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», που έδωσε το δικαίωμα στον επικεφαλής της κ. Ελισάφ να αναμετρηθεί για τη θέση του δημάρχου με τον νυν δήμαρχο κ. Μπέγκα στον 2ο γύρο. Οι δημότες αποφάσισαν, την επόμενη Κυριακή, ότι θέλουν για δήμαρχο τον κ. Ελισάφ κι αυτό για εμένα και πολλούς άλλους ουδέτερους πολίτες δεν ήταν έκπληξη.

Ο κ. Ελισάφ, κατά κύριο λόγο, αλλά και  οι συνεργάτες του και οι υποψήφιοι της παράταξης, παρουσίασαν από νωρίς τις βασικές αρχές, πολιτικές προτεραιότητες και, κυρίως, το όραμά τους για τη νέα εποχή των Ιωαννίνων. Από αυτά κάποιοι δημότες πειθόμενοι, άλλοι από την προσωπικότητα, τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιτεύγματα του κ. Ελισάφ, αλλά και οι περισσότεροι από τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή προτύπου διοίκησης και αποτελεσματικότητας για μια καλύτερη καθημερινότητα, τον εξέλεξαν ως τον νέο μας δήμαρχο.

Και τώρα όλα καλά;  Κάθε άλλο. Κατ’ αρχάς η απλή αναλογική, καθ’ ότι πρώτη φορά εφαρμόζεται, και πιθανά και από κάποιες αβλεψίες του νομοθέτη, έχει δυσκολία στον σχηματισμό συνεργασιών διοίκησης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Επιπροσθέτως, όπως το έχει δρομολογήσει ο κ. Ελισάφ, οι συζητήσεις γίνονται με διαφάνεια επί προγραμματικών προτάσεων και όχι πίσω από «κλειστές πόρτες» με ανταλλάγματα μη θεσμικού χαρακτήρα. Αυτό προσθέτει δυσκολία στη γρήγορη εξεύρεση συνεργασιών.

Πέραν αυτού, η νέα διοίκηση θα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα σε πολλά επίπεδα που, θέλω να πιστεύω, τα έχει υπόψη της στη μεγάλη τους πλειονότητα. Περιορισμοί της νομοθεσίας, οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες των υπηρεσιών, κακές πρακτικές συνεργασιών με προμηθευτές, κουλτούρα του υπαλληλικού προσωπικού του δήμου, κ.ά., καθιστούν αναγκαία (και ελπίζω και ικανή) συνθήκη την επίδειξη μέγιστης  δυνατής προσπάθειας και ικανότητας από τη νέα δημοτική αρχή.

Για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αυτή, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ευρεία συστράτευση και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία αυτή η εκλογή, όχι μόνο για τον κ. Ελισάφ και τους συνεργάτες του, αλλά κυρίως για τα Ιωάννινα. Αν επιτύχει στους στόχους της η νέα διοίκηση, το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους. Πολίτες, επιχειρήσεις, επισκέπτες του δήμου Ιωαννιτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Καλώ τον δήμαρχο να αδράξει την ευκαιρία από την εξουσιοδότηση, που έλαβε από όσους τον ψήφισαν, συστρατεύοντας την τοπική κοινωνία στο όραμά του. Ακόμη και αυτούς που δεν τον ψήφισαν.

Καλώ όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων να αδράξουν την ευκαιρία από τις προοπτικές που διανοίγονται με την εκλογή του κ. Ελισάφ και να συστρατευθούν στην υλοποίηση του οράματος των Ιωαννίνων της Νέας Εποχής.

Οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά. Αυτή είναι μια ευκαιρία, που δίνεται στα Ιωάννινα, να πρωτοπορήσουν. Όχι γιατί εξελέγη ένας δήμαρχος εβραϊκού θρησκεύματος, αλλά γιατί φαίνεται ότι -επιτέλους– υπάρχουν τα δεδομένα και οι προοπτικές για ένα πραγματικό μέλλον πρωτοπορίας του δήμου μας στη Ελλάδα, και -γιατί όχι;- και ευρύτερα αυτής.

Ως ενεργός πολίτης, είμαι στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής να συνεισφέρω με τις δυνάμεις που διαθέτω για αυτό τον σκοπό.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών