Απόψεις

Διαφάνεια και δέσμευση

Τι είδε και σχολίασε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα; Τη συνοδεύει άλλο ένα κακοποιημένο σήμα στο κέντρο της πόλης.

Στη φωτογραφία: Το σήμα της τροχαίας στο μικρό πάρκο απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη κουβαλάει πάνω του πολλά αυτοκόλλητα (μεταξύ των οποίων και ένα που γράφει -τι άλλο;- ΠΑΣ Γιάννινα). Ίσα που καταφέρνει να φανεί αυτό για το οποίο προορίστηκε να μας ειδοποιήσει. Και να φανταστείτε ότι ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, αλλά συμπολίτες μας το καθάρισαν, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να αφαιρέσουν αυτοκόλλητα και ΠΑΣ (ολέ).

Μια καλή αρχή έκανε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας με τη δημόσια ανάρτηση όλου του υλικού, που αφορά τη συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων για την υλοποίηση των αναγκαίων, για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης, έργων και δράσεων. Πάνω από όλα, είναι θετικό για τους πολίτες, που μπορούν να ενημερωθούν για το τι πρέπει και τι πρόκειται να γίνει, με απλά λόγια, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν το πλήθος των επιστημονικών μελετών, που έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η δημοσιοποίηση του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση υλοποίησης από όλους, ώστε πραγματικά να μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης, ποιος έκανε ή δεν έκανε αυτά, για τα οποία δεσμεύτηκε.

Γ.Χ.

Share στον «ΦιλόΔημο»

Με ένα κλικ πλέον μπορεί κάθε πολίτης να ενημερωθεί για τα έργα που χρηματοδοτούνται σε δήμους και περιφέρειες, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει σημαντικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό άλλωστε η ανταπόκριση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με το διαθέσιμο ποσό να έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, στη διεύθυνση filodimos.ypes.gr, μπορεί κανείς να δει αναλυτικά και σε οποιαδήποτε περιοχή, όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανανεώνεται κάθε φορά, που εντάσσεται ένα νέο έργο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να «μοιραστούν» την περιοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να ενσωματώσουν τον χάρτη για οποιαδήποτε περιοχή στην ιστοσελίδα τους. Προφανώς, η δημιουργία της πλατφόρμας στοχεύει στη διαφάνεια, αλλά «υποκρύπτει» και τη βούληση της κυβέρνησης να αναδείξει την πηγή των χρημάτων για έργα που υλοποιούνται από δήμους και περιφέρειες. Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, εξάλλου.

Γ.Χ.

Παίγνια και άλλα

Χθες το μεσημέρι όσοι περπατούσαν στο δάσος Φρόντζου παρατήρησαν ότι κάποιοι νεαροί έπαιζαν ένα παιχνίδι, που είναι διαδεδομένο τελευταία να παίζεται από τους νέους όπως μας είπαν, και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους με φούμο. Ένας είχε σηκώσει τη μαύρη μπλούζα του και κάλυπτε το πρόσωπό του κι ήταν σαν να φορούσε κουκούλα. Και καθώς οι αποκριές έχουν περάσει και δεν περιμένει κανείς να δει κάποιους μασκαρεμένους, στην αρχή φοβήθηκαν οι περιπατητές, γιατί κρατούσαν και κάποια ρόπαλα, που έμοιαζαν με όπλα. Όμως γρήγορα τους καθησύχασαν ότι επρόκειτο για παιχνίδι. Σκεφθήκαμε όμως βλέποντας τους, ότι καλό θα ήταν να κάνει μια βόλτα η αστυνομία ως την κορυφή του δάσους, μήπως ανακαλύψει άλλα πράγματα, εκτός από παίγνια… γιατί εκεί πάνω, δεν πηγαίνουν μόνο ενήλικες, που κάνουν την πορεία τους, αλλά υπάρχουν και παιδιά που ανεβαίνουν με τα ποδήλατά τους.

Λ.Τ.

Στο δάσος Φρόντζου

Οι «κουκουλοφόροι» του δάσους, όπως φάνηκε όταν γυρίζαμε από την πορεία, άφησαν το αποτύπωμά τους ανάμεσα από τις πευκοβελόνες, πετώντας κάτω ό,τι κρατούσαν στα χέρια τους. Τους έκανε κόπο να πάνε μέχρι τους κάδους. Εάν ξέρουν να βάφουν τα πρόσωπά τους με φούμο και να παίζουν παιχνίδια ή κάτι άλλο που έχουν στον νου τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δάσος χρειάζεται την προσοχή μας. Όσο για κείνα που άφησε ο δυνατός αέρας της προηγούμενης βδομάδας πιο πέρα από τη βρυσούλα, ήταν ακόμη εκεί. Ακόμη και το στέγαστρο που μετακίνησαν στην άκρη οι συμπολίτες μας, φιγουράρει ανάμεσα από τα πεύκα.

Λ.Τ.

Περί θαυμάτων

Η είδηση κυκλοφορεί στους ανά τη χώρα καφενέδες, ιδιαίτερα από την ύπαιθρο χώρα, όπου η φαντασία λόγω και του… ξεσπάσματος της άνοιξης οργιάζει. Όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, τόσο και θα πληθαίνουν κάποιες περίεργες ειδήσεις. Πρόκειται για «θαύματα», που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και μας θυμίζουν παλιά σάτιρα Του Χάρρυ Κλυνν την εποχή που ήταν στην επικαιρότητα η λεγόμενη «Αθανασία του Αιγάλεω» και τα «θαύματα» με την εικόνα της Παναγίας στο… στήθος της.

Κατά το σατιρικό κείμενο -νομίζουμε του Κακουλίδη- σύμφωνα με ανταπόκριση από την Καλαμάτα, βρέθηκε από χωρικούς σε χωριό θολή αγιογραφία, την οποία οι ευσεβείς την απέδωσαν στον Ιησού Χριστό και μιλούσαν για ένα νέο θαύμα. Τελικά η «θαυματουργή εικόνα» ήταν –λέει- χαλασμένη, από τις καιρικές συνθήκες, φωτογραφία του τότε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Χρήστου Αρδίζογλου! Πάσα ομοιότης με παρεμφερείς φήμες είναι τυχαία. Τσιμέντο να γίνει. Η πίστη κατά τα γνωστά οδηγεί και σε παραλογισμούς. Εδώ μεταφέρουμε σε καιρούς οικονομικής κρίσης από τον Πανάγιο Τάφο με αεροπλάνο το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο δημοσία δαπάνη με τιμές αρχηγού κράτους…

Σ.Κ.

Κύριε Διευθυντά

Ανοίγω το ψυγείο μου και τι να δω; Τον μπάρμπα Στάθη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.

(από το διαδίκτυο)

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με ευχαριστίες και μηνύματα ο τελευταίος απολογισμός

Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό