Ένα ακόμη διατηρητέο κτίριο απειλείται από τη φθορά του χρόνου και με τη σειρά του απειλεί τους διερχόμενους, αυτή τη φορά στο Κάστρο. Για πολλοστή φορά, καθώς τον τελευταίο χρόνο συμβαίνει συχνά, τοποθετήθηκε κορδέλα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Οι πρώτοι σοφάδες και πέτρες έπεσαν τις προηγούμενες ημέρες και η κορδέλα σαφώς δεν αποτελεί λύση. Ούτε το να περιμένουμε την ολοκληρωτική κατάρρευση.
Απόψεις

Πίσω από το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Την κακή κατάσταση των δρόμων πίσω από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, τα ατελείωτα δημοτικά συμβούλια, το χρόνιο θέμα της μετακίνησης των φοιτητών, την υπογειοποίηση του φωτισμού στο Κάστρο, τα θούρια (ξανά), τον Γιάνη με ένα νι και τις κομμένες συντάξεις σχολιάζει η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει ένα υπό κατάρρευση σπίτι του Κάστρου.

Για την κατάσταση στο Γιαννιώτικο Σαλόνι και την αποκοπή του από την πόλη και τους ανθρώπους της έχουμε γράψει πολλές φορές. Ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς μέρος –ακόμη και στις άδοξες μέρες που του επιφυλάξαμε- μένει ανεκμετάλλευτο για τους γνωστούς και χιλιοειπωμένους λόγους, τη στιγμή που άλλοι χώροι -λιγότερο όμορφοι και περισσότερο μακρινοί από τις γειτονικές τους πόλεις- σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μας τελευταία για να διαμαρτυρηθούν και για την κατάσταση των δρόμων πίσω από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, την οποία περιγράφουν επιεικώς ως «απελπιστική». Με τις βροχές λάσπες και με την ξηρασία σκόνη, επαναλαμβάνουν χαρακτηριστικά. Και μιλούν για όλους τους δρόμους πέριξ σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου, όπως είναι η οδός Μελιγγών και Γλάρου, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Επιπλέον, επισημαίνουν και την απουσία πεζοδρομίων στους παραπάνω δρόμους. Μας ζητούν να γράψουμε κάτι, μήπως και βελτιωθεί έστω και λίγο η κατάσταση. Τώρα που γίνονται ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έργα σε όλη σχεδόν την πόλη, ας έχουν οι υπεύθυνοι υπόψη και αυτή την πλευρά της.

Τ.Τ.

Συνεδριάσεις σίριαλ

Μόνιμο είναι σχεδόν το φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου περίπου τα μεσάνυχτα και η συνέχισή τους την επόμενη, ή όπως στη τελευταία συνεδρίαση, τη μεθεπόμενη μέρα. Ορθώς το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να διακόπτονται οι συνεδριάσεις τα μεσάνυχτα, καθώς υπάρχει το θέμα της κόπωσης και σπάνια γινόταν ουσιαστική συζήτηση τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο, θα έπρεπε να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, ότι οι τέσσερις – τεσσερισήμισι ώρες, δεν επαρκούν για βραβεύσεις, προ ημερησίας συζήτηση και 60 και πλέον θέματα, έστω και αν κάποια είναι διαδικαστικά. Ας επεξεργαστούν μια λύση για την επόμενη θητεία τουλάχιστον, αφού, πέρα από το επόμενο «επεισόδιο» της Παρασκευής, μένει ακόμη μια συνεδρίαση μόνο πριν τις εκλογές.

Γ.Χ.

Σε 15 μέρες ξανά

Ένα ακόμη θέμα που τείνει να μετατραπεί σε σίριαλ, είναι και το θέμα της στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών. Εκπρόσωποι των φοιτητών, λίγοι σε αριθμό, βρέθηκαν ξανά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας από τον δήμο Ιωαννιτών να πάρει μέτρα. Μετά τη διαβεβαίωση ότι αυτή η συνεδρίαση δεν είναι η τελευταία της θητείας, αλλά θα ακολουθήσει ακόμη μια στα μέσα Απριλίου, οι φοιτητές αποχώρησαν. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τότε, προκειμένου να ακούσουν την πρόταση του δήμου κυρίως για την δυνατότητα επιδότησης του εισιτηρίου, καθώς για τη στέγαση θα δοθεί ένα ποσό, προκειμένου να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, για τη μετακίνηση των φοιτητών εξετάζεται η επιδότηση της μηνιαίας κάρτας για τους εστιακούς φοιτητές, μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. «Να λήξει το ζήτημα, γιατί κουράσαμε και κουραστήκαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των φοιτητών.

Γ.Χ.

Το Κάστρο και τα καλώδια

Σκέψεις για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στο Κάστρο, με στόχο την αναβάθμιση του φωτισμού αλλά κυρίως της αισθητικής εικόνας σε έναν ξεχωριστό οικισμό, που επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, έχει η δημοτική αρχή, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος. Με αφορμή το έργο για την αντικατάσταση του φωτισμού σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της πόλης, ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες συζητήσεις με την τεχνική υπηρεσία αλλά και τη ΔΕΗ, προκειμένου να εκτιμηθεί αν κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί μελλοντικά. Βέβαια, η υπογειοποίηση φωτισμού δεν είναι και εύκολη υπόθεση, αν σκεφτεί κανείς ότι για κάθε χιλιόμετρο δικτύου, απαιτούνται περί τις 100.000 ευρώ.

Γ.Χ.

Το λούσιμο

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Έτσι συνόψισε ο Θουκυδίδης την καταστροφική αδυναμία της αθηναϊκής πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα. Ο σύγχρονος ιστορικός θα απέδιδε τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα στα νεοελληνικά περίπου ως εξής: «Ενώ τα σπίτια μας πήραν φωτιά, εμείς τραγουδάμε το Μακεδονία ξακουστή» από άκρο σε άκρο της χώρας και το χαιρόμαστε: Μολονότι κόπηκαν συντάξεις πάνω από το μισό και δεν βγήκαμε στους δρόμους, όταν ο λαϊκισμός τινάζει στον αέρα την κοινή λογική και δεν διαμαρτυρόμαστε ομαδικά, όταν η φορολογία είναι δυσβάστακτη και το πίνουμε με το ζουμάκι του, όταν όλοι μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, όταν, όταν, όταν. Ο κόσμος καίγεται και εμείς λουζόμαστε ή μας… λούζουν ένθεν κακείθεν με θούρια.

Σ.Κ.

Το ένα νι

Οφείλει κανείς να παραδεχτεί τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μπορεί να οδήγησε μια ολόκληρη χώρα στο χείλος της καταστροφής αλλά ο ίδιος έγινε διάσημος και κατεβαίνει επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου. Άβυσσος η ψυχή του Γιάνη με το ένα νι. Φαντασθείτε να είχε δύο.

Σ.Κ.

Από σβέρκο

Το είδαμε σε πλακάτ διαδηλωτών στην Αθήνα. «Μην κόβετε άλλο συντάξεις κόψτε το σβέρκο σας». Αν μη τι άλλο, ο διαδηλωτής είχε χιούμορ, λεφτά μπορεί να μην είχε. Το κακό είναι ότι ορισμένοι ακόμη επιμένουν να ψωνίζουν από… σβέρκο.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός